Döviz Kurlarının . Çeyrek Finansallarına Olası Etkisi
2022 yılının 2. çeyrek bilanço dönemini kapatırken, bilançolarda kullanılacak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre yılın ikinci çeyreğinde TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %13,8, %7,4 ve %1,7 oranlarında değer kazanmışlardır. Dolayısıyla döviz açık pozisyonları olan şirketlerin bu durumdan olumsuz etkilenmesi beklenmektedir.
2022 yılının 1. çeyreğinde, TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %12,9, %11,1 ve %6,7 oranlarında değer kazanmıştır. Dolayısıyla, Dolar açık pozisyonu olan şirketler sınırlı da olsa daha fazla olumsuz etkilenebilecekken, Euro ve Japon Yeni açık pozisyonu olan şirketler daha az etkilenebilecektir.
Ayrıca, ana karşılaştırma dönemi olan 2021 yılının 2. çeyreğinde ise TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %4,6 %6 ve %4,2 oranlarında değer kazanmıştı.
Dosyada (Kur Etkisi_2Ç2022) Mart 2022 sonunda net yabancı para pozisyonu yüksek olan şirketlerin (Haziran 2022 sonu itibariyle döviz pozisyonlarını aynı korudukları varsayımıyla) 2022 yılının 2. çeyreğinde kur değişimlerinden nasıl etkilenebileceklerinin tablosu verilmiştir. Bankalar, yabancı para net pozisyonlarını bilanço dışı nazım hesaplarda türev ürünler kullanarak dengelediği için listeye dahil edilmemiştir. Buna göre:
Döviz Açık Pozisyonu Olanlar;
Türk Telekom (TTKOM), Vestel Elektronik (VESTL) ve Ak Enerji (AKENR) 2. çeyrekte kur hareketlerine istinaden sırasıyla 1.488mn TL, 1.142mn TL ve 843mn TL kur farkı gideri yazarak en olumsuz etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Zorlu Enerji (ZOREN) yüksek açığına karşın, korunma sebebiyle kur hareketlerine bağlı olarak 551mn TL gider kaydedebilir. Ford Otosan (FROTO) ise yüksek yabancı para açığına karşın yükümlülüklerinin neredeyse tamamı Ford Motor Company ile yaptığı ihracat anlaşmaları ile riskten korunmaktadır. Ayrıca, yüksek döviz açık pozisyonu olmasına karşın finansallarını USD cinsinden tutan Türk Hava Yolları’nın (THYAO) TL fazlasından dolayı yaklaşık 1,1 milyar TL kur farkı gideri yazması beklenmektedir. Ek olarak Pegasus (PGSUS) finansallarını EUR cinsinden tutması nedeniyle USD açığına istinaden 1,2 milyar TL’lik kur farkı gideri kaydedebilir. Ereğli Demir Çelik (EREGL) ve İskenderun (ISDMR) finansallarını USD cinsinden tutmakta olup, TL açık pozisyonlarına istinaden sırasıyla 1 milyar TL ve 694mn TL kur farkı gelirli yazabilecekleri hesaplanmaktadır.
Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;
Kurlardaki değişime bağlı olarak, Şişe Cam (SISE) 1.072mn TL, Aselsan (ASELS) 1.053mn TL ve Sabancı Holding (SAHOL) 717mn TL kur farkı geliri yazarak döviz kurlarındaki değişimden olumlu etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Diğer taraftan, yüksek fazla pozisyonu olmasına karşın finansallarını USD cinsinden tutan Enka İnşaat (ENKAI), TL ve EUR fazla pozisyonları nedeniyle 660mn TL’lik bir kur farkı gideri kaydedebilir. Son olarak, Aksa Enerji (AKSEN), Doğan Holding (DOHOL) ve Tekfen Holding (TKFEN) uzun pozisyonlarına istinaden sırasıyla 616mn TL, 615mn TL ve 241mn TL kur farkından olumlu etki kaydedebilirler.
Kaynak: Ziraat Yatırım