2020 yılının üçüncü çeyrek bilanço dönemini kapatırken, bilançolarda kullanılacak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre yılın üçüncü çeyreğinde TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %14,1, %18,4 ve %15,8 oranlarında değer kazanmışlardır. Dolayısıyla döviz açık pozisyonları olan şirketlerin bu durumdan olumsuz etkilenmesi beklenmektedir. Euro’daki görece yüksek artıştan dolayı Euro açık pozisyonları yüksek olanlar, Dolar ve Japon Yeni açık pozisyonu olanlara göre daha olumsuz etkilenmesi beklenmektedir.
2020 yılının 2. çeyreğinde, Dolar, Euro ve Japon Yeni, TL’ye göre, sırasıyla %5, %6,8 ve %5,7 oranlarında değer kazanmıştı. Dolayısıyla bu çeyrekte kurların çok daha yüksek artış kaydetmesine bağlı olarak, döviz açık pozisyonu olan şirketler daha yüksek kur farkı gideri yazabilecekken, döviz fazla pozisyonu olan şirketler de daha fazla kur farkı geliri kaydedebilecektir.
Ayrıca, ana karşılaştırma dönemi olan 2019 yılının 3. çeyreğinde ise TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %1,7, %5,6 ve %1,9 oranlarında değer kaybetmişti. Bu kapsamda, bir önceki yılın aynı dönemine göre kurların döviz açık pozisyonu olan şirketlere olumsuz etkisinin bir önceki çeyreğe kıyasla çok daha yüksek olması beklenmektedir.
Dosyada (Kur Etkisi_3Ç2020) Haziran 2020 sonunda net yabancı para pozisyonu yüksek olan şirketlerin (Eylül 2020 sonu itibariyle döviz pozisyonlarını aynı korudukları varsayımıyla) 2020 yılının 3. çeyreğinde kur değişimlerinden nasıl etkileneceklerinin tablosu verilmiştir. Bankalar, yabancı para net pozisyonlarını bilanço dışı nazım hesaplarda türev ürünler kullanarak dengelediği için listeye dahil edilmemiştir. Buna göre:
Döviz Açık Pozisyonu Olanlar;
Türk Telekom (TTKOM) 911mn TL, Vestel Elektronik (VESTL) 873mn TL, Sasa Polyester (SASA) 854mn TL, Sinpaş GMYO (SNGYO) 609mn TL ve Ak Enerji (AKENR) 473mn TL kur farkı gideri yazarak döviz kurlarındaki değişimden olumsuz etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır.
Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;
Döviz pozisyon fazlası yüksek olan Aselsan (ASELS) 905mn TL, Doğan Holding (DOHOL) 559mn TL, Şişe Cam (SISE) 533mn TL ve Enerjisa Enerji’nin (ENJSA) 211mn TL kur farkı geliri kaydetmesi beklenmektedir.
Kaynak: Ziraat Yatırım