Döviz Kurlarının 2018 1. Çeyrek Finansallarına Olası Etkisi
“Döviz Kurlarının Olumsuz Etkisi 2018 İlk Çeyrek Finansallarında da Devam Edecek”
2018 yılının ilk çeyrek bilanço döneminin sonuna geldik ve bilançolarda kullanılacak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre ilk çeyrekte TL’ye göre Dolar, Euro, Japon Yeni sırasıyla %4,7, %7,8 ve %11,0 oranlarında değer kazanmıştır. Dolayısıyla döviz açık pozisyonları olan şirketler bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Özellikle de Euro ve Japon Yeni açık pozisyonları olan şirketler daha olumsuz etkilenebilirler.
2017 yılının 4. çeyreğiyle kıyaslandığında, Dolar açık pozisyonu olan şirketler TL’nin %6,2 değer kaybetmesine bağlı olarak, yüksek kur farkı gideri yazmışlardı. 1. Çeyrekte ise, TL’nin Dolar karşısında %4,7 oranında değer kaybetmesi daha düşük kur farkı yazmaları söz konusu olsa da yine de hatırı sayılır bir miktarda etki görülebilir. Yukarıda belirttiğimiz gibi Euro ve Yen’deki yüksek değer artışları bu para birimleri cinsinden olan şirketlerin finansallarını olumsuz etkileyebilir. 2017 yılının son çeyreğinde Dolar, Euro ve Japon Yeni, TL’ye göre sırasıyla %6,2, %7,7 ve %6,1 değer kazanmıştı.
Diğer taraftan, ana karşılaştırma dönemi olan 2017 yılının 1. çeyreğine göre ise kur farkı zararlarının daha yüksek seviyede oluşması beklenmektedir. Geçen yılın 1. çeyreğinde Dolar, Euro ve Japon Yeni, TL’ye göre sırasıyla, %3,4, %5,3 ve %8,8 oranlarında 2018 1. Çeyreğe göre daha düşük seviyede değer kazanmıştı.
Dosyada (Kur Etkisi_1Ç2018) Aralık 2017 sonundaki net yabancı para pozisyonu yüksek olan şirketlerin (Mart 2018 sonu itibariyle döviz pozisyonlarını aynı korudukları varsayımıyla) 2018 yılının 1. çeyreğinde kur değişimlerinden nasıl etkileneceklerinin tablosu verilmiştir. Bankalar, yabancı para net pozisyonlarını bilanço dışı nazım hesaplarda türev ürünler kullanarak dengelediği için listeye dahil edilmemiştir. Buna göre:
Döviz Açık Pozisyonu Yüksek Olanlar;
Türk Telekom (TTKOM) 801mn TL, AG Anadolu Grubu (AGHOL) 313mn TL, Anadolu Efes (AEFES) 274mn TL, Migros (MGROS) 208mn TL, Coca Cola (CCOLA) 169mn TL, Torunlar GYO (TRGYO) 157mn TL ve Ak Enerji (AKENR) 138mn TL kur farkı gideri yazarak söz konusu düşüşlerden olumsuz etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Bu şirketlerden Torunlar GYO hariç diğer şirketler 2017 yılı son çeyrekte zarar kaydetmişlerdir. Bilançosunda Euro yoğun olmak üzere Dolar açık pozisyonu da bulunan ve bu çeyrekte 60mn TL kur farkı gideri yazması beklenen Sinpaş GYO “diğer” para birimlerindeki değişimlerden de önemli bir biçimde etkilenmektedir. Dolar ve Euro dışında “diğer” para birimlerinin seyri de finansal gelir/giderde önemli sapmaya neden olabilir.
En yüksek açık pozisyona sahip THY, dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonunun Japon Yeni ve Euro cinsinden olması nedeniyle kur değişikliklerinden olumsuz etkilenecektir. Öte yandan, TL açık pozisyonuna istinaden TL’deki değer kaybından olumlu etkilenecektir.
Ereğli Demir Çelik (EREGL) açık pozisyonu olmakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonunun ağırlıklı TL cinsinden olması nedeniyle yaklaşık 93mn TL kur farkı geliri yazacağı hesaplanmaktadır.
Tüpraş (TUPRS), açık pozisyonuna istinaden 225mn TL kur farkı gideri kaydedebilecek olmakla birlikte satış fiyatlarını dolar bazında belirlemesi ve stoklarından dolayı kur farkı giderinin olumsuz etkisi sınırlı kalacaktır.
Koç Holding’in (KCHOL) yüksek döviz açık pozisyonu Tüpraş kaynaklı olup Holding seviyesinde etkisi sınırlıdır. Dolayısıyla, 10.051mn TL’lik döviz açık pozisyonuna rağmen kur artışlarından olumsuz etki 81mn TL gibi oldukça düşük bir seviyede hesaplanmaktadır.
TOFAŞ’ın (TOASO) döviz pozisyonu Grup’un Avro cinsinden uzun vadeli kredileri üzerindeki kur dalgalanmalarına ilişkin kur riski Fiat ve PSA tarafından üstlenilmiştir. Dolayısıyla, 2.780mn TL’lik döviz açık pozisyonuna rağmen kur artışlarından şirketin yaklaşık 67mn TL olumsuz etkileneceği hesaplanmaktadır.
Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;
Döviz pozisyon fazlası en yüksek olan şirket Sabancı Holding (SAHOL) olmakla birlikte kur etkisi sınırlıdır.
Döviz pozisyon fazlası olan şirketlerden sırasıyla, Soda Sanayi (SODA), Şişe Cam (SISE) ve Alarko Holding (ALARK) kur farkından en olumlu etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır.
Yüksek döviz fazlası bulunan Enka İnşaat’ta (ENKAI) ise, dolar cinsinden bilanço tutması nedeniyle kurlardaki artışın önemli bir etkisi olmayacağı hesaplanmıştır. (İçeriği belli olmayan para birimlerine bağlı olarak etki artabilir veya azalabilir.)