“Döviz Kurlarının İlk Çeyrek Finansallarına Etkisi Olumsuz Olacak…”
2017 yılının ilk çeyrek bilanço döneminin sonuna geldik ve bilançolarda kullanılacak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre 1. çeyrekte Dolar, Euro ve Japon Yeni, TL’ye göre sırasıyla, %3,4, %5,3 ve %8,8 oranlarında değer kazanmıştır. Dolayısıyla döviz açık pozisyonları olan şirketler bu durumdan olumsuz etkilenecekken, Euro açık pozisyonu yüksek olanlarda bu etki daha fazla olacaktır.
2016 yılının son çeyreğiyle kıyaslandığında, hem dolar hem de Euro cinsi döviz açık pozisyonu olan şirketlerde olumsuz etki ilk çeyrekte azalacakken, Euro cinsi açık pozisyonu olan şirketlerde bu etki daha sınırlı olacaktır. 2016 yılının 4. çeyreğinde Dolar ve Euro, TL’ye göre sırasıyla %17,5 ve %10,4 oranlarında yükselmişti.
Ana karşılaştırma dönemi olan 2016 yılının ilk çeyreğinde ise Dolar TL’ye karşı değer kaybederken, Euro %1 oranında değer kazanmıştı. Bu sebeple, 2016 ilk çeyrekle 2017 ilk çeyrek mukayese edildiğinde, döviz açık pozisyonu olan şirketlerin kur farkı giderlerindeki artış finansal sonuçları olumsuz etkiyecektir.
Dosyada (Kur Etkisi_1Ç2017) BİST-100’de yer alan ve Aralık 2016 sonundaki net yabancı para pozisyonu yüksek olan şirketlerin (Mart 2017 sonu itibariyle döviz pozisyonlarını aynı korudukları varsayımıyla) 2017 yılının ilk çeyreğinde kur değişimlerinden nasıl etkileneceklerinin tablosu verilmiştir. Bankalar, yabancı para net pozisyonlarını bilanço dışı nazım hesaplarda türev ürünler kullanarak dengelediği için listeye dahil edilmemiştir. Buna göre:
Döviz Açık Pozisyonu Yüksek Olanlar;
En yüksek açık pozisyona sahip olan THY’nin, dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonunun Japon Yeni ve Euro cinsinden olması nedeniyle, yaklaşık 694mn TL kur farkı gideri kaydedeceği hesaplanmaktadır. THY, Euro ve Japon Yeni’ndeki zayıflamaya bağlı olarak 2016 yılının son çeyreğinde kurlardan çok olumlu etkilenmiş ve yüksek dönem karı açıklayabilmişti. Diğer taraftan, karşılaştırma dönemi olan 2016 yılının ilk çeyreğinde ise THY, 1 milyar TL’ye yakın kur farkı gideri kaydederek net dönem zararı yazmıştı.
Türk Telekom (TTKOM) 694mn TL, Anadolu Efes (AEFES) 156mn TL, Migros (MGROS) 127mn TL, Turkcell (TCELL) 115mn TL, Torunlar GYO (TRGYO) 110mn TL, Coca-Cola (CCOLA) 92mn TL ve Ak Enerji (AKENR) 87mn TL kur farkı gideri yazarak söz konusu kur artışlarından ilk çeyrekte en olumsuz etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Bu şirketlerden Turkcell ve Torunlar GYO dışındakiler 2016 yılının son çeyreğinde net dönem zararı açıklamıştı.
Tüpraş (TUPRS), açık pozisyonuna istinaden 133mn TL kur farkı gideri kaydedecek olmakla birlikte satış fiyatlarını dolar bazında belirlemesinden dolayı kur farkı giderinin olumsuz etkisi sınırlı kalacaktır.
Ereğli Demir Çelik (EREGL) yüksek açık pozisyonu olmakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması ve açık pozisyonunun ağırlıklı TL cinsinden olması nedeniyle 43mn TL kur farkı geliri yazacağı hesaplanmaktadır.
Pegasus’un (PGSUS), Euro cinsinden bilanço tutması ve dolar açık pozisyonu nedeniyle 21mn TL kur farkı geliri kaydedeceği hesaplanmıştır.
TOFAŞ (TOASO) ve Ford Otosan’ın (FROTO) yüksek döviz açık pozisyonu olmasına karşın, tamamının korunması nedeniyle, sırasıyla 24mn TL ve 13mn TL kur farkı geliri kaydedeceği hesaplanmıştır.
Zorlu Enerji’de (ZOREN) de yüksek yabancı para döviz açık pozisyonu olmasına rağmen, kurların negatif etkisi 22mn TL ile sınırlı olacaktır. Şirket kur etkisini özkaynaklarda göstermektedir.
Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;
Döviz pozisyon fazlası en yüksek olan şirket Enka (ENKAI) olmakla birlikte dolar cinsinden bilanço tutması nedeniyle kurlardaki artışın olumlu etkisi 14mn TL gibi oldukça düşük seviyede olacaktır.
Döviz pozisyon fazlası yüksek olan Aselsan (ASELS), en olumlu etkilenecek şirketlerin başında yer almakladır. Ek olarak, Soda Sanayi (SODA), GSD Holding (GSDHO) ve Eczacıbaşı İlaç (ECILC) kur artışından olumlu etkilenecek şirketler arasındadır.
Raporun tamamı için tıklayın.
Ziraat Yatırım Araştırma