Şenay Şerefoğlu – 06.02.2017
Kısa vadede lira stabil ve dolar aleyhte gelişmelerle düşüş yaşayan kur, bugün 3,66’ya geriledi.
Aralık ayında 3,50 seviyesinden sert yükselişe geçen kur, Ocak’ta ise liradaki rekor kayıplarla tarihi zirve yaptı. Lirada yaşanan bu kayıplarda özellikle siyasi belirsizlik ve TCMB politikaları son derece etkiliydi. Bu iki önemli konudaki son duruma bakalım:
-Ülkemiz OHAL sürecinde Nisan’da referanduma gitmeye hazırlanıyor. Piyasalarda yaklaşan referandum ile risk algısı artabilir, benzer süreci Haziran ve Kasım seçimlerinde de görmüştük. İçinde bulunduğumuz süreç itibariyle alınacak kararların sancısı yüksek olabilir.
-Bir diğer endişe yaratan konu da TCMB’nin politikaları… Malum 2016’da ‘sadeleşme’ politikası izleyen banka, liradaki kayıplar ile tekrar sıkılaştırma politikasına döndü. Endirekt- örtülü faiz artışı ve diğer araçlarla liradaki kayıpları engellemeye çalışan kurum için ‘enflasyon’ oldukça büyük bir sorun. Ancak TCMB, çift haneye yaklaşan enflasyona rağmen kurda yaşanan düşüş ve Fed’in Mart’ı pas geçmesi ihtimali ile ilk toplantıda sıkılaşma politikasına ara verebilir.
Lira için belirttiğimiz gelişmeler en önemli kayıp nedenleri iken pozitif gelişmeler ise:
-Dolarda yaşanan gerileme,
– Fed’n Mart ayını pas geçme beklentilerinin artması,
-Petrol fiyatlarındaki yükseliş,
-Trump ve kadrosunun söylemleri,
İlk üç gelişmenin her an değişiklik göstermesi de kurdaki düşüşün sınırlı kalmasına neden olabilir. Fed, her ne kadar Mart’ı pas geçse de verilerin beklentileri karşılaması dolara yine destek sağlayabilir.
Petrol fiyatlarındaki artışın devamı için ise, üretici ülkelerin arz kesintisini artırması gerekiyor, ayrıca ABD stokları da fiyatlardaki yükselişin yavaş ilerlemesine neden oluyor. Bu nedenle petrol fiyatları gelişen ülke para birimlerine henüz istenilen desteği sağlayamıyor.
Dolar üzerinde baskı yaratan en önemli neden Trump… Israrla güçlü dolar istemediğini vurgulayan Trump ve kadrosu, dolarda kayıp sağlayabilmek için sözlü müdahalelerine devam edebilir. Buna ek olarak seçimlerde verilen ekonomik vaadlerden ziyade siyasi-ülkeler arası gelişmelere ağırlık verilmesi de piyasalar için negatif. Piyasalar daha somut ve ekonomik gelişmeleri bekliyor.
Kısa vadede lira stabil ve dolar aleyhte gelişmelerle düşüş yaşayan kur, bugün 3,66’ya geriledi. Teknik seviye olarak 3,70 desteği altında 3,60’a kadar kuvvetli bir destek bölgesinin olmaması düşüşleri hızlandırabilir. Ancak 3,70 altındaki geri çekilmenin sınırlı kalması ile alımlar devam edebilir. Hafta içinde takip edeceğimiz direnç seviyeleri: 3,74-3,78-3,82; destek seviyeleri ise; 3,70 ve 3,60.
Çok uzun zamandır devam eden yükseliş trendinde kısa vadeli düşüş trendinin etkili olabilmesi için teknik seviye olarak 3,50 desteğinin kırılması gerekiyor. Aksi durumda gün içinde 500-700 pip aralığında oynaklığa sahip olan kurdaki düşüşlerin trend olduğunu söylemek güç.