Dolarda Yükseliş Bitti mi?

2015 Aralık ayında yıllar sonra ilk kez faiz artıran FOMC 2016’da şu ana kadar altı kez toplandı.

Hepsinde de çeşitli nedenlerle ve kuruldaki muhalefete karşı faiz artırmaktan çekindi. Büyük ihtimalle 2 Kasım’daki toplantıda da federal fonlama oranı sabit tutulacak fakat Aralık ayındaki toplantıda faiz artışı için bu sene içinde hiç olmadığı kadar yüksek bir olasılık var.

Chicago borsasında (CME) işlem gören federal fonlama vadelilere göre bu ihtimal %60 üzerinde. Eylül biterken bu oran %50 altındaydı. Fakat Ekim ayı içerisinde ABD’den gelen veriler ve Fed yetkililerinin açıklamaları piyasaların Aralık ayı faiz artışına inancını artırmış.

Beklentileri ölçmemize yardımcı olan diğer bir önemli araç da anketler. Wall Street Journal tarafından 59 ekonomist arasında yapılan ankete katılan ekonomistlerin 48’i (%81.4’ü) Fed’in 13-14 Aralık’taki toplantıda faiz artırmasını bekliyor. Kasım’da faiz artışı bekleyen ekonomistlerin sayısı beş iken, bir ekonomist Şubat, bir ekonomist Mart, bir ekonomist Mayıs, üç ekonomist Haziran ve son olarak bir ekonomist de en yakın faiz artışının 2017 Aralık’ta gelmesini bekliyor.

fed-faiz-beklentileri

Kaynak: CME Group, Wall Street Journal

Karşılaştırmak açısından Eylül ayında yapılan ankete katılan ekonomistlerin %73.8’nin Aralık ayındaki toplantıda faiz artışı beklediğini ekleyelim. Yani Eylül ile Ekim ayları arasında bir sonraki faiz artışının Aralık ayında gelmesini bekleyenlerin oranında yaklaşık yüzde on artış gerçekleşmiş.

Ankette dikkat çeken diğer bir detay da Aralık ve Kasım toplantılarını bir yana koyarsak ekonomistlerin faiz artışı için en büyük şansı 2017 Haziran toplantısına veriyor olması. Ayrıca katılımcıların %12’si en yakın faiz artışının 2017’de geleceğini öngörüyor. CME federal fonlama vadelilerdeki şu anki fiyatlama ise piyasaların 2017’de (Eylül ayındaki toplantıya kadar) hiç faiz artışı beklemediğine işaret ediyor.

Yakın zamanda paylaştığımız bir raporda USDTRY’deki yükselişlerin kalıcı olabilmesi için Fed’in tekrar faiz patikasına girmesi gerektiğine dikkat çekmiştik. Dolar son iki haftada üç seviyelerinde 3.11 üzerine kadar tırmanarak tüm zamanların en yüksek seviyelerini gördü. Yaklaşık %4’lük bir yükseliş.

Diğer yandan iki hafta önce 95.30 seviyelerinde olan dolar endeksi de 98.10 üzerine kadar yükselerek son yedi ayın en yüksek seviyelerini gördü. %3 üzerinde bir yükselişe tekabül ediyor. Dolar endeksindeki yükselişin temel nedeni ise Fed’in Aralık ayı faiz artışının ve merkez bankaları arasındaki para politikası ayrışmasının tekrar belirginleşmesi.

USDTRY için son iki günde oluşan önemli bir teknik gelişmeden bahsetmek istiyoruz. Dünkü günlük mum çubuğu trendin sona erdiği veya bir miktar gevşeme gelebileceğini ima eden doji (gravestone doji) formasyonunu oluşturmuş durumda. Teoriye göre bu formasyon yükselişin momentum kaybettiği anlamına geliyor ve ya düşüş trendinin ya da bir miktar gevşemenin habercisi.

usd-tl-14102016

Ayrıca turuncu çizgi ile gösterdiğimiz üç haftadır devam eden yükseliş trendi de bugünkü geri çekilme ile kırılmış durumda. Bunu doji formasyonu ile birleştirince teknik olarak dolardaki yükseliş trendinin güç kaybettiğini söyleyebiliriz. Bundan sonra yaşanan hareketin aşağı yönlü trend mi yoksa sınırlı bir gevşeme hareketi mi olacağına ise yine dolar endeksi yani ABD verileri ile Fed beklentileri belirleyecek bizce.

Fakat şimdilik kısa vadede bir miktar geri çekilme beklemenin makul olduğunu düşünüyoruz. Bu bakımdan ilk olarak 3.06 sonra da 3.0350 seviyelerine doğru bir geri çekilme bizi şaşırtmayacak. Diğer yandan yukarıda 3.0970 – 3.0950 direnç bölgesinin kırılması ile uzun vadeli yükseliş trendi bağlamında ne yazık ki yeni tarihi zirveler görebiliriz.

Kıvanç Vural