Veli Kocatürk – 07.09.2015
Dolar 3 TL’nin üzerinde. Geçtiğimiz haftayı 3 TL’nin üzerinde tamamlayan dolar bu haftaya da rekorla başladı. 3.04 seviyesinin üzerine tırmanan fiyat hafta boyunca yüksek kalmaya devam edebilir. İçeride terör olayları ve siyasi gündemi fiyatlamaya devam eden piyasalarda tedirginlik devam ediyor. Özellikle borsa tarafından haftanın ilk günü 72 bin seviyesine yakın seyir devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta açıklanan TÜFE rakamları ise önemli bir yükseliş kaydetti. Özellikle gıda fiyatlarında yaşanan artış enflasyonu yaz aylarından yüzde 7.14 seviyesine çıkardı. Kurların yüksek seyretmesi hem dolar hem de Euro tarafından rekorlar kırılması fiyatların artışındaki en önemli sebep. İlerleyen dönem de enflasyon tarafından baz etkisini de göreceğiz. Özellikle eylül ayından sonra geçtiğimiz yıllarda yaşanan önemli yükselişler bu senenin de enflasyon rakamlarının yüzde 9 civarında kapanmasına sebep olabilir. Kur kanadında Merkez Bankası’nın attığı adımlar işe yaramıyor. Geçtiğimiz hafta zorlu karşılıklarda toplamda 150 baz puan indirime gidilmesinin etkisi hafta boyunca görülmedi. Kurun yükselişine sessiz kalması ise enflasyon görünümünün daha fazla bozulmasına sebep olacaktır.
FED ve ECB temkinli
Dışarıda ise FED etkisi devam ediyor. Son haftalarda Çin kanadında yaşanan satış dalgasının küresel piyasaları alt üst etmesi FED’i durdurabilecek mi 17 eylül de göreceğiz. Ancak açıklanan rakamlara bakıldığında ABD ekonomisinin önemli ölçüde toparlandığı görülüyor. İstihdam rakamlarında önemli bir düzelme görülen ABD ekonomisi TÜFE’de de yükseliş kaydedebilir. Geçen hafta açıklanan işsizlik oranında tam istihdam seviyesi olarak nitelendirdiği 5.1 seviyesine gelindi. Her ne kadar tarım dışı istihdam rakamı 173 bin seviyesinde kalsa da daha Temmuz ve Haziran aylarının 245 bin seviyesine revize edilmesi ve ortalama saatlik kazançlarda yüzde 0.3 seviyesinin yakalanması faiz artırımı ihtimalini de kuvvetlendiriyor. Ancak Çin’de yaşanan satış dalgası devam ederse FED ’de adım atmaktan çekinebilir.
ECB ise kur savaşlarına katıldı. Tahvil alım aralığını yüzde 25’de yüzde 33 seviyesine revize etmesi ve gerektiğinde parasal genişlemeyi artıracağını açıklaması Euro’nun değer kaybetmesine sebep oldu. Çin’de yaşanan satış dalgasının devam etmesi durumunda parasal genişlemeyi de artırabilecek olması Euro’nun güçsüz kalmasını sağlayabilir. Ayrıca bu hafta açıklanacak olan İngiltere faiz kararı da oldukça önemli. FED ’den önce adım atması zor görünen BoE küresel satış dalgası ile nasıl mücadele edeceğini ve para biriminin değerine ilişkin nasıl bir yol haritası izleyeceğini açıklayabilir.
Bu hafta takip edilecek veriler ise ; Salı günü Çin ticaret verileri açıklanacak. Aynı gün Avrupa büyüme rakamları takip edilecek. Çarşamba Kanada faiz kararı ile Avrupa ticaret verileri önemli. Perşembe günü ise Çin enflasyon ve İngiltere faiz kararı takip edilecek. Cuma günü Avrupa’da Euro Grup toplantısı gerçekleştirilecek.
Veli KOCATÜRK
IŞIK MENKUL DEĞERLER
ARAŞTIRMA DEPARTMANI