USD/TRY: ABD’den güçlü gelen istihdam rakamları (temmuz ayında tarım dışı istihdamı artışı 528 bin kişi seviyesinde gerçekleşerek beklentilerin (250 bin kişi) oldukça üzerinde gelirken, işsizlik oranı Şubat 2020’den bu yana en düşük seviye olan %3,5’e geriledi. Ortalama saatlik kazançlardaki artış hızı ise aylık %0,5 oldu) ile Fed’in önümüzdeki toplantıda 75 baz puan faiz artırma ihtimali güçlendi. Buna karşın borsaların görece dirençli durduğunu izledik. EURUSD paritesi de aylık ortalamasının üzerinde kaldı. Fed’e yönelik şahin beklentiler artsa da iş gücü piyasasının iyi olması ve 2023 yılında faiz indirimlerine yönelik beklentilerin sürmesi bu fiyatlamalarda etkili olduğu söylenebilir. Ek olarak, Dolar’ın çok güçlenmemesi de büyüme ve faiz farklılıklarının büyük oranda fiyatlandığını gösteriyor. Bu çerçevede bu hafta ortasında açıklanacak ABD enflasyonuna kadar Dolar’da nötr bir hareket bekliyoruz.
Yurtiçi tarafta ise geçen hafta 85 baz puan iyileşen ülke risk primimize (5 yıllık CDS) ve gerileyen petrol fiyatlarına karşın kurda bir düşüş gözlemlemedik. Ancak, enflasyonist risklere karşın 18,0 seviyesinin de halen geçilemediğini izledik. Haftaya başlarken de kurun 18,0 seviyesinin altında kalmaya devam ediyor. Bugün özelinde önemli bir veri akışı gözlenmezken kurda 17,90 – 18,00 arasında bant hareketi bekliyoruz. Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in görüşmesinin ardından bazı sektörlerde uzun süredir iki ülke gündeminde bulunan konularda iş birliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması üzerinde mutabık kalındığının belirtilmesi ve Türkiye’nin Rusya’dan aldığı doğal gazın bir kısmını Ruble ile ödenmesinin kararlaştırılması gündemdeki yerini koruyor.
Fiyatlamalar tarafında bu gelişmeyi şu aşamada nötr olarak değerlendiriyoruz. Son olarak makro takvime bakıldığında; hafta genelinde yurtiçinde sanayi üretimi, cari denge, işsizlik gibi önemli veriler takip edilecek. Yurtdışı tarafta da ABD’de çarşamba günü açıklanacak enflasyon verisi kritik.
Kaynak: ZiraatFX Günlük Bülten