USD/TRY
Haftanın son işlem gününe doğru ABD’de açıklanan zayıf veriler ekonomide büyüme kaygılarını ön plana çıkarttı. Cuma günü de tarım dışı istihdam artışının beklentilerin altında gerçekleşmesi ve işsizlik oranının neredeyse üç yılın en yüksek seviyesine çıkması riskli varlıklara belirgin satış getirdi. Öncesinde de Japonya piyasalarındaki zayıflık kırılganlık yaratmaktaydı. Cuma günü ABD borsalarında belirgin kayıplar vardı. Hisse senedi oynaklık endeksi VIX ara eşik seviyesi olan 20’nin üzerine çıkarken, güvenli liman olarak ön plana çıkan ABD on yıllık tahvil faizinde belirgin düşüş yaşandı.
Çarşamba günü Fed’in faiz indirim sinyali vermesinin de etkisiyle ABD on yıllık tahvil faizi haftanın son üç işlem gününde bazda yaklaşık 36 baz puan gerileyerek %3,79’a düştü. Bu arada Fed’den bu yıl 25 baz puanlık üç faiz indirimi bekleyen piyasada daha fazla indirim gelebileceği spekülasyonları yapılıyor. Bu çerçevede bu hafta konuşacak Fed yetkililerinin yönlendirmeleri önemli. Yurtdışı piyasalardaki görüntü, jeopolitik riskler ve ekonomik aktivitede yavaşlamaya işaret eden verilerle birlikte Borsa İstanbul pay piyasasında da sert satışlar gözlendi. Ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) de 290 baz puana kadar çıktı. Cuma günü Dolar/TL de %0,3 oranında – Dolar endeksindeki (DXY) %1,2’lik düşüşe karşın – arttı ve 33,22 seviyesinden tamamladı.
Bu sabah da küresel çapta risk iştahında belirgin zayıflık var. Japon Yen’indeki sert hareketler Bölge varlıkları üzerinde etkili olurken, ABD vadelileri ve Avrupa borsaları da satıcılı. Borsa İstanbul pay piyasasında da sert düşüş var. Dolar/TL’de de yükseliş gözleniyor. Küresel risk iştahına bağlı olarak kurda hafif yükseliş eğilimi gözlenebilir. Bu arada bu sabah yurtiçinde temmuz ayı enflasyon rakamları takip edildi. Buna göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %61,78, aylık %3,23 (Beklenti: %3,1) arttı. Yurtiçinde bugün Kabine Toplantısı izlenecekken, perşembe günü TCMB tarafından Yılın Üçüncü Enflasyon Raporu bu hafta öne çıkıyor.
Kaynak: ZiraatFX Günlük Bülten