USD/TRY: Cuma günü ABD’de Fed’in de yakından takip ettiği PCE deflatör ağustos ayı verileri izlendi. PCE deflatörün aylık artış hızı %0,4 ile %0,5 olan beklentilerin altında açıklanırken, yıllık bazda %3,5 olarak gerçekleşti. Çekirdek PCE deflatörün artış hızı ise aylık bazda %0,2’den %0,1 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,2 artış) altında kaydedilirken, yıllık bazda %4,3’ten %3,9 seviyesine geriledi ve böylece Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Verinin piyasalar üzerinde net destekleyici bir etkisi olmadı. Bu arada ABD’de hükümetin kapanma ihtimali cuma günü piyasalarda baskı unsuruydu.
Hafta sonunda ise ABD’de hükümetin kapanmasının şimdilik atlatılması ile ABD vadelileri haftaya alıcılı başlıyor. Diğer yandan, ABD on yıllık tahvil faizi %4,60’ın üzerindeyken, Dolar yatay. Veriye hassasiyetin yüksek olduğu ortamda, bu hafta ABD’de tarım dışı istihdamı gibi önemli veriler açıklanacak. Bugün de ISM verisi dışında Fed Başkanı Powell’ın konuşması öne çıkıyor. Yurtiçinde ise Fitch’in ardından S&P de Türkiye’nin not görünümünü yükseltirken, Mehmet Şimşek’in ekim ayında da yurtdışında yatırımcılarla buluşmaya devam edecek olması Türkiye’ye yatırım hikayesinin canlı kalmasına neden olabilir.
Bununla birlikte, yarın açıklanacak ve yıllık olarak %61’lere yükselmesi beklenen Eylül enflasyonu dışında TCMB Başkanı Erkan’ın Meclis’teki sunumu takip edilecek. Bu sabaha bakıldığında, eylül PMI verisi takip edildi. Buna göre eylül PMI 49,6 oldu. Önceki 49 idi. Fiyatlamalar tarafında ise net bir değişiklik yok. Kısmi yükseliş eğilimi gösteren ve geçen hafta %0,9 oranında yükseliş kaydederek 27,42 seviyesinden tamamlayan Dolar/TL, bu sabah da sınırlı yukarı yönlü hareket ediyor. Günün geri kalanında kur 27,40 desteğinin üzerinde kalarak kısmi yükselişini sürdürebilir. Olası yükselişlerde 27,50 ve 27,62 sıralı dirençler konumunda.
Kaynak: ZiraatFX Günlük Bülten