USD/TRY: Bu sabah Çin’den gelen veriler ve pandemi ile ilgili gelişmeler piyasalara yön veriyor. Çin’de açıklanan sanayi üretimi ve perakende satışlar verisi risk iştahı üzerinde negatif etki yaparken, Şanghay’da salgın önlemlerinin önümüzdeki ay kaldırılacağı haberleri negatif etkinin sınırlı kalmasına neden oluyor. Diğer yandan, cuma günü ABD borsalarının da anlamlı bir tepkiyle karşılaşması da piyasaları şu aşamada ABD borsası açılışı öncesi beklemeye itiyor. Dolar endeksi (DXY) de yatay. Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimlerinde ise baskı sürüyor.
ABD borsalarının toparlanması durumunda GOÜ para birimlerinde de kısmi rahatlama gözlenebilir. Bu hafta Fed Başkanı Powell, New York Fed Başkanı ile ECB Başkanı Lagarde’ın konuşmaları, ABD sanayi üretimi ile perakende satışlar, G7 maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları toplantıları, Euro Bölgesi ve İngiltere enflasyon, Çin faiz kararı öne çıkan başlıca gelişmeler. Yurtiçi tarafta ise ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) 700 seviyesinin üzerine yukarı yönlü eğilimini sürdürürken, Dolar/TL’de yükseliş isteği devam ediyor.
Dolar’ın küresel çaptaki dirençli görüntüsü ile yurtiçinde enflasyonist ortam kurda yukarı yönlü risklerin sürmesine neden olabilir ve kur 15,60 seviyesine doğru yükselişini sürdürebilir. Sonraki direnç ise 15,7250 bölgesinde. Diğer yandan olası düşüşlerde 15,40 ve 15,29 sıralı destekler olarak takip edilebilir. Yurtiçinde bu sabah mart cari işlemler dengesi izlendi. Buna göre cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 2,23 milyar USD artarak 5,55 milyar USD olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 24,2milyar USD oldu.
Kaynak: ZiraatFX Günlük Bülten