USD/TRY
ABD’de dün açıklanan haziran ayı TÜFE’sinde aylık bazda %0,1 oranında gerileme yaşandı ve böylece Mayıs 2020’den bu yana ilk kez düşüş gerçekleşti. Beklentiler %0,1 artış yönündeydi. Enflasyon yıllık bazda ise %3,3’ten %3 seviyesine geriledi. Uzun bir aradan sonra ilk kez negatif enflasyon rakamının gözlemlenmesi ile Fed’den eylül toplantısında faiz indirim beklentileri arttı. Veri sonrasında ABD on yıllık tahvil faizlerinde ve Dolar Endeksi’nde (DXY) anlamlı düşüş yaşanırken, borsalarda rotasyonlar dikkat çekti. Çoğu Gelişmekte Olan Ülkelerin (GOÜ) para birimi de Dolar karşısında değer kazandı. Bu sabaha bakıldığında paritelerde sakin bir görüntü var. Ancak, dünkü veri GOÜ’ler için destekleyici olmaya devam edebilir.
Bugün ise ABD’de haziran ÜFE verisi ve temmuz ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilecek. Yurtiçinde ise dün ekonomi yönetiminden gelen kapsayıcı açıklamalar takip edilirken, haftalık menkul kıymet istatistikleri ve bankacılık verilerinde TL varlıklara olan ilginin sürdüğü ve Merkez Bankası’nın rezervlerinin güçlenmeye devam ettiği gözlendi. Bununla birlikte ekonomide dengelenme işaret eden veriler gelmeye devam ediyor.
Bu sabah açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerinde cari açıkta belirgin gerileme gerçekleşti. Mayıs ayında cari işlemler hesabı 1,24milyar USD açık (Beklenti 1,5milyar USD açık iken, revize edilmiş önceki veri 5,4milyar USD açık idi) verdi. Bu gelişmeler kapsamında de risk primimiz (5 yıllık CDS) 250 baz puana yaklaşmakta. Bu arada önümüzdeki hafta Moody’s’in Türkiye değerlendirmesinde notumuzun artırılması bekleniyor. Fiyatlamalar tarafında ise Dolar/TL’nin bu hafta 33,0 seviyesini zorladığını izliyoruz. Bu sabah da söz konusu seviye etrafında hareket eden kurda kısa vadeli olarak 33,0 civarında hareket gözlenebilir.
Kaynak: ZiraatFX Günlük Bülten