USD/TRY: Dün ABD’de açıklanan enflasyon verisi risk iştahında belirleyici oldu. Temmuz ayına ilişkin TÜFE’nin aylık bazda artış hızı %1,3’ten %0’a geriledi (beklenti: %0,2), yıllık bazda ise %9,1’den %8,5’e geriledi (Beklenti: %8,7). Yıllık çekirdek enflasyon da %5,9 ile beklentilerin (%6,1) altında gerçekleşti. Tahminlerin altında kalan rakamlarla birlikte Fed’e yönelik 75/100 baz puan faiz artışı beklentisi 50 baz puana düştü. Buna paralel de risk iştahında belirgin artış görüldü ve Dolar değer kaybetti. Dolar endeksi (DXY) halihazırda 105,6 seviyesinden geçen 50 günlük ortalamasının altına sarktı.
Bu sabah da risk iştahında pozitif görüntü sürerken, Dolar’da tepki zayıf. Şu aşamada Fed’e yönelik agresif beklentilerin azalmasına bağlı olarak risk alma iştahının devam edebileceğini düşünüyoruz. Dolar da baskı altında kalabilir. Yurtiçi tarafta ise 677 baz puana kadar iyileşen ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) dikkat çekerken, Dolar/TL’de 17,90’ın altına sarkmalar gözlemledik.
Ancak, henüz 17,90 – 18,0 bandının tam olarak terk edilmediğini gözlemliyoruz. Küresel risk iştahı ve CDS’imizdeki iyileşme dikkate alındığında kurda 18’in altında fiyatlamanın sürmesini bekliyoruz. Diğer yandan, 17,90’nın altında saatlik kapanışlar yapılması durumunda kurda aşağı yönlü teknik bir hareket gözlemleyebiliriz. Bu yöndeki bir harekette de 17,69 hedef olabilir.
Ara destekler ise 17,81 ve 17,76 seviyelerinde. ABD tarafında dünkü TÜFE’nin ardından bugün ÜFE verileri izlenecek. (Beklenti aylık +0,2, yıllık +10,4 artış) Ayrıca, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. Yurt içinde ise haziran ayına ilişkin cari işlemler dengesi bu sabah takip edildi. Buna göre cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 2,27 milyar USD artarak 3,46 milyar USD (Beklenti: 3,40milyar USD) olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 32,67milyar USD oldu. Bugün ayrıca, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayımlanacak.
Kaynak: ZiraatFX Günlük Bülten