Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın Banka’nın üçüncü çeyrek sonu itibariyle negatif faiz oranını sona erdirebileceğini açıklamasının ardından euro değer kazanırken, dolar endeksindeki düşüşün 102,4 seviyesine doğru hızlandığı ve endeksin yaklaşık son bir ayın en düşük seviyesine indiği takip edildi. Dolar endeksinde hızlanan düşüş ile birlikte GoÜ para birimlerinde dün ruble öncülüğünde alıcılı bir seyir izlenirken, Türk lirasının %0,1’lik sınırlı değer kaybı ile alt sıralarda yer almaya deva olumsuz ayrışmaya devam ettiği izlendi. Gün içerisinde 15,68 – 15,97 seviyeleri arasında geniş bir bantta işlem gören USDTRY paritesi ise günü 15,93 civarından tamamladı. Türkiye 5 yıllık CDS primi 704,5 seviyesine inerken, 10 yıllık tahvil faizi ise %23,04 seviyesinden kapandı.
700 baz puan üzerinde kalmaya devam eden ve yükseliş eğilimini koruyan Türkiye 5 yıllık CDS primi kurdaki yukarı yönlü risklere işaret ederken, USDTRY’de 1 aylık zımni volatilitenin de %35 üzerine yükselmiş olması dikkat çeken bir diğer nokta olarak karşımıza çıkıyor. Teknik olarak kurda günlük grafikteki yükseliş kanalını takip etmeye devam ediyoruz (aşağıdaki grafikte kırmızı kanal). Söz konusu kanalın alt ve üst çizgilerini göz önünde bulundurduğumuzda kısa vadeye ilişkin 15,00 – 16,00 bandının ön plana çıktığını görüyoruz.
Teknik göstergeler kurun 15,00 altına inmediği müddetçe olası geri çekilmelerin sınırlı kalabileceğini, diğer yandan 16,00 seviyesinin üzerinde bir günlük kapanış gerçekleşmesi ve günlük grafikteki kanalın yukarı yönlü kırılması durumunda ise yükseliş eğiliminin hız kazanabileceğini işaret ediyor.
Kaynak: Tacirler Yatırım Global Piyasalar Bülteni