GoÜ para birimlerinde dün karışık bir seyir izlenirken, Türk lirasının dolar karşısında %0,36’lık değer kaybı ile en zayıf performans gösteren GoÜ para birimleri arasında yer aldığı izlendi. Bu çerçevede USDTRY paritesinin günü 17,30 civarından hafif bir yükseliş tamamladığı takip edildi. Türkiye 5 yıllık CDS primi 843,63 baz puana yükselirken, 10 yıllık tahvil faizinin ise %19,60’tan kapandığı takip edildi. Fed’in 75 baz puanlık faiz artırımının ardından piyasalarda derinleşen resesyon fiyatlamalarının riskli varlıklara ve olumsuz yansıdığı izleniyor. Bununla birlikte risk algısındaki bozulmanın önümüzdeki dönemde etkili olmaya devam etmesi ve güvenli liman talebinin güçlü seyretmesi söz konusu olabilir.
Bu sabahki kotasyonlarda GoÜ para birimlerinin zayıf bir seyir izlediği, TL’nin ise yatay bir seyir izleyerek orta sırada yer aldığı takip ediliyor. USDTRY’nin 17,30 seviyesinden işlem gördüğü, dolar endeksinin ise 104,20 seviyesinde hareket ettiği görülüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise bu sabah saatlerinde %3,2350 seviyesinde hareket ediyor. Yükseliş eğilimini koruyan Türkiye 5 yıllık CDS primi de kurdaki yukarı yönlü risklere işaret ederken, USDTRY’de 1 aylık zımni volatilitenin de %40 üzerinde seyrediyor olması dikkat çeken bir diğer nokta olarak karşımıza çıkıyor.
Bu noktada, 16 – 18 bandının Aralık ayında kısa süreliğine test edilmiş bir bant olmasından ötürü kurda mevcut seviyelerde aşağı yönlü hareketlerde tampon görevi görecek güçlü bir destek seviyesi veya yükselişlerde sınırlayıcı etkide bulunabilecek bir direnç seviyesinin olmadığını belirtmemizde fayda var. Ancak geçtiğimiz haftalarda kırılan eski kanalın (aşağıdaki grafikte kırmızı kanal) çizgisine denk gelen 16,50 seviyesi olası geri çekilmelerde takip edilecek bir destek bölgesi olarak ön plana çıkıyor. Yükseliş eğilimini sürdüren USDTRY paritesinde 17 seviyesi üzerindeki hareketin korunması TL üzerindeki stresin sürmesine yol açabilir.
Kaynak: Tacirler Yatırım Global Piyasalar Bülteni