USDTRY kuru dün art arda 9 gündür değer kaybederek 15,90 seviyesine varan bir yükseliş kaydetti. Hatırlanacağı üzere, 14,67 seviyesinin aşılması ile başlayan teknik hareket, psikolojik 15 seviyesindeki defans hattının kırılması ile beklentimize paralel ivme kazandı. Hatta, biraz da somut verilerle konuya yaklaşırsak, TCMB’nin konsolide net döviz pozisyonu, Nisan sonunda eksi 58,4 milyar dolardan 13 Mayıs itibariyle eksi 62 milyar dolar seviyesine kadar açılması da, kamunun defans gücünün azaldığı anlamında yorumlandı (Ocak sonundan bu yana en düşük seviye). Merkez Bankası’nın negatif rezervleri ile kurun ne kadar süre daha savunulabileceğini tam olarak kestiremiyoruz.
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) USDTRY kurunun adil değer olarak 16,50 seviyesinde işlem görmesi gerektiğini belirtiyor. Özellikle, cari işlemler açığını genişleten aşırı kredi büyümesi nedeniyle Lira zayıflığının yurtiçinde büyüdüğünü; 2018 yılında başlayan devalüasyon döngüsünün ise devam ettiğinin altı çizilmiş.
Yabancı indinden Türkiye risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi dün 710 baz puanın üzerine çıkarak, Rusya ve Arjantin’den sonra dünyanın en riskli üçüncü ülkesi konumuna geldi. Diğer bir bakış açısıyla, 715 baz puan seviyesi, 2008 küresel krizi döneminden sonra yaklaşık 14 yılın zirvesi! Teknik bir bakış açısıyla, USDTRY kurunda 16,20 – 16,40 seviyelerine varan bir yükseliş bizleri şaşırtmayacaktır. Riskler yukarı yönlü görmeye devam ediyoruz.
Kaynak: İktisatbank Günlük Bülten