Gelişmekte olan ülke para birimleri ABD Doları karşısında ayrışmaya devam edebilecek mi sorusuna cevap arayacağız. Özellikle Dolar’ın gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı baskı oluşturabilecek mi hususunda hafta ortasındaki ABD TÜFE verisi kritik bir önem arz etmektedir. Yeni bir haftaya başlarken USDTRY kuru 17,92 seviyesine yakın işlem görmektedir. Dolar karşısında günün en güçlü para birimi yüzde 0,76 ile Peru Solu olurken en zayıf para birimi ise yüzde 0,80 ile Bulgar Levi olarak kaydedilmiştir. Türk Lirası bu süreçte yüzde 0,17 ile listenin zayıf tarafında işlem görmektedir.
Teknik olarak USDTRY değerlendirdiğimizde, 50 periyotluk üssel hareketli ortalama ve Envelope göstergesi alt noktasının yer aldığı 17,81 – 17,88 bölgesi önemli olmakla birlikte kur ilgili bölge üzerindeki pozitif görünümünü sürdürmektedir. Bu düşünce ile 17,98 başta olmak üzere 18,03 ve 18,10 seviyelerine doğru yükselişler izlenebilir. Özellikle Envelope göstergesi üst noktası 18,03 bölgesi, tepki mi yoksa trend hareketi mi etkili olabilir sorusunun cevabı için dikkatle takip edilmelidir. Olası tepkilerde 50 periyotluk üssel hareketli ortalama ana destek konumunda olmayı sürdürmekle birlikte ortalama altında kalıcılık oluşmadan ilgili tepkinin güçlü olduğunu söylemek oldukça zordur.
Alternatif bir senaryoda ilgili ortalama altında kalıcı bir reaksiyon gerçekleşmesi durumunda ise bir diğer ana ortalamaya (200 periyotluk üssel hareketli ortalama 17,39) doğru olası bir tepki düşüncesi gündemimizi meşgul edebilir ancak bu tür bir tepki düşüncesinin iştahlı olup olmaması hem Dolar’ın global taraftaki performansı hem de gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskısının olup olmayacağı dikkatle takip edilmelidir.
Özetle: USDTRY 50 periyotluk üssel hareketli ortalama üzerinde pozitif görünüm devam etmektedir.
Günün Önemli Seviyesi / Seviyeleri: 17,81 ve 18,03
Kaynak: GCM Yatırım Forex Analizleri