USDTRY: Yeni dönem ekonomisi için sağlıklı döngülerdeyiz
Dolar TL karşısında yukarı yönlü döngüsünü devam ettiriyor: her düşüş yeni yükselişlere kapı açarken, model sinyal dağılımı gereği de yeni yüksekleri beklemeye devam edebiliriz. Bu durumu yeni büyüme modeli için uygun görmeye deva edebiliriz. Döngüleri yönetebilmek için riski minimize eden piyasa faaliyetlerinden daha fazla yararlanabilmek gereklidir. Zamanın iyileştirici etkisini kalkınma modeli için uygulayabildiğimiz ölçüde sürdürülebilir büyüme sağlanabilecektir. Mutlak büyüme ve göreceli büyüme üzerinden bakarsak görüşümüz pozitiftir. Büyümeye katılacak inovasyon kırıntıları için çalışmalar sürmelidir. Zaten aracı kurumların inovatif izlenimi veren çalışmalarını görmekteyiz. Bir başka deyişle işinizin performans ölçümlemesini sayısallaştırabilidğiniz kıvama göre daha iyi için arayışlarınız olacaktır. Sayısallaştırmayı sırf cebirsel hesap olarak görmemeliyiz. Ölçümlemeyi, ileri düzey araçlarla donattığınız sürece daha iyi yorum ve onarımdan bahsedebiliriz.
Sürdürülebilir büyüme için dövizdeki döngüleri önemsiyoruz: sağlıklı ekonomide döngülerin olması gereklidir. Tersten okursak: inovatif kalabilmenin temel kuralı döngüsel sistem tasarlayabilmektir çünkü finans piyasası hareketleri döngülerle yaşamaktadır ve geçmişe göre daha fazla bağımlılık söz konusudur.
Dövizin iş dünyasına etkisi de son derece sağlıklı hale gelecektir: yeter ki geçmişteki hareketlerin gelecekteki karşılığı üzerine sayısal modeller kurabilelim. Bir başka deyişle, karşı tarafı klasik iktisat kuralları dışına taşarak daha benzersiz, inovatif ve deneysel de olsa doğrulanabilir hale gelebilecek zihinsel girişimler içinde olmalıyız. Bu girişimlerin pratiğe dönüşümü de çeviklik alt yapısıyla ilgilidir.
Buna göre dövizdeki geçmiş hareketler üzerine birkaç model doğrulama çalışması yapılınca: bu doğrulama çalışmalarında kullandığımız metodu “değiştirmeden” farklı dönemlere de uygulayabilme becerisi kaçınılmazdır.
Simülasyon: tarihsel gelişimin işaret ettiği döngüler
– tarihsel dönemi model bazlı olarak 6 parçaya ayırıp başlangıca göre kıyasladığımız haldeki tablo gelecek hakkında döngüsel hareketin daha belirgin olacağına işaret etmektedir
– altı çizilecek bu belirginlik her döngüde zayıf modelleme içindekilerin geri kalacağına işaret anlamına gelmektedir
– model gereği incelenen 6 parçanın son 2 bölümü ilk bölüme göre oransal olarak daha yüksek hale gelmiştir (geçmişe göre daha pozitif göreceli hal)
– bu aşırılık döngüsel hareketi bozmaz ama döngünün yükseliş ayağının başlaması için gerekli sürenin geçmişe göre artacağını göstermektedir: buna cevap veya reaksiyon süresi de diyebiliriz.