Utku Altunöz – 14.10.2016
Son üç yazımı dolar ve dolarda beklenen olası hareketlere ayrımaktayım. Son üç yazıma göz atıldığında psikolojik sınırın 3 TL olduğundan ve bunun aşılması durumunda 3. 10 bandına kadar ulaşacağından ve bu durumda merkezin olası bir müdahalede bulunabileceğinden bahsetmiştim. OHAL’in uzatılması, ülkemiz için uygulanan not düşüşleri ve dış gelişmelerin de etkisi ile dolar 3.10 bandına dayandı. Hatta dün tarihi bir rekorla 3.1130’u gördü. Burada belki merkez bir müdahale yapacakken ekonomi yönetiminden gelen merkez müdahale etmemeli çıkışıya piyasa kendi haline bırakıldı. Özellikle TCMB’nin kurdaki yükselişlere karşın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükseliş TL’yi baskılayan unsurlar olarak ön plana çıkmaya devam ediyor.
Bu durumda aklıllara şu soru geliyor. Ekonomimizin ithalata dayalı olması, cari açığımızın önemli br problem olması ve enerjinin de büyük kısmını ithal eden bir ülke olması, dolar arttıkça enerji maliyeti ve ithal girdilerin fiyatlarını artmakta. Bu da enflasyon sorunu olarak karşımıza çıkmaz mı? Sorunun cevabı kesinlikle EVET. Fakat bir çok gelişmiş ülkenin benzer süreçlerden geçerek ekonomilerini raya oturttukları düşünüldüğünde, belli bir süre enflasyon probleminin göz ardı edilebileceğini düşünüyorum.
Dolar tarafında bu geişmeler olurken faizdeki yükselişler de dikkatlerden kaçmıyor. Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.85 valörde son işlem yüzde 9.94 oldu. Diğer taraftan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 8.80 seviyesindeydi.
PEKİ BUNDAN SONRA NE OLUR?
TCMB bankasının yıl sonu dolar hedefi olan 3.11. Bu hedefe bağlı kalarak adımlar atılırsa ve buna paralel olarak ellerinde dolar bulunanların kâr satışına geçme davranışı gösterirlerse, bu seviyelerin korunacağını ve yeniden 3.05-3.08 bandına bir inişin olabileceğini düşünüyorum. Bununla birlikte kalıcı bir dolar düşüşün ve 2.90’lı seviyelerinin görünmesinin kısa ve orta vadede pek mümkün omadığını söyleyebilirim. 3.10 lu fiyatlarda seyretmesine izin verilecek dolar için 3.15 ve 3.17 seviyelerini kısa vadede görmemiz hiç te süpriz olmayacak.
Doç. Dr. Utku Altunöz
E-mail: utkual@hotmail.com
https://twitter.com/utkualtunoz