Nuri Sevgen – 20.06.2017
Yumurta tavuk hikayesi diye düşünmeyin. Zira durum farklı. Önce son durumu özetleyeyim:
Dolar/TL dün güne 3,50 seviyesinin altında başladı. 3,48 seviyelerine değin gerileyen Dolar/TL, sonrasında 3,50 üzerine hızlıca attı ve bugün de sert şekilde 3,54 seviyelerine hamle yaptı.
İyi de ne oldu şimdi?
Olanları küresel ölçekte düşünmek gerek. TL’deki değer kazancını ilk getiren sebep; Fed kaynaklı açıklamalar etkisi ile gelişmekte olan piyasalara giren para kaynaklıydı. Dolar/TL 3,48’e gelince, bu sadece TL özelinde değil diğer benzer potada değerlendirilen gelişmekte olan para birimlerinde de benzer etki yaratmaktaydı. Haftaya Goldman Sachs’ın Dolar/TL 2,5 olabilir raporu ile başlamak TL’yi ekstra olumlu etkilemişti. Ancak Güney Afrika Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı yerine büyüme odaklı yapılanması konusunda kanun değişikliği yapılmasına dair görüş içeren kamu dairesi raporu sonrası çarşı karıştı. Gelişmekte olan ülke paraları Dolar karşısında değer kaybetmeye başladı. Bu durum bugün de sürüyor. Aşağıda bunu net şekilde görebilirsiniz.
Aşağıdaki grafik, 19 haziran (dün) gece 00:00’dan itibaren Dolar Endeksine karşı (Lacivert renkli çizgi) diğer paraların yüzdesel değişimini 17 mayıs başlangıç noktasını referans alarak 30 dakikalık periyotlarda göstermektedir. Görüleceği gibi Türkiye saatiyle dün 10:00 civarında çarşı karışmaya başlamış. Şu anda da başta G. Afrika randı olmak üzere durum gayet karışık. Bu arada belirteyim ki aşağıdaki grafikte:
Kırmızı renkli çizgi TL
sarı, Meksika Pezosu
mavi; Hint Rupisi
beyaz, Brezilya Reali
açık yeşil, Macar Forinti
koyu yeşil, G.Afrika Randı
Yani demem o ki; “Dolar/TL, 3,50 altında tutunamıyor..!” demek biraz ezbere konuşmaktır. Duruma biraz farklı bakmak ve küresel ölçekte de değerlendirmek gerek…
Peki bu duruma bir de Dolar/TL grafiği üzerinden baktığımızda sonuç nedir?
Dolar/TL grafiksel analizi: Aşağıdaki logaritmik eksendeki grafikte günlük dataları içeren fiyat değişimleri görülen grafikte kırmızı renkli düşen trend kanalı alt bandında tutunmayı başaran Dolar/TL’nin, bu kanalın alt bandının kesiştiği kalın mavi çizgi 200 günlük üssel hareketli ortalama. Bu seviye de 3,46 civarı. 200 günlük ortalamalar daima, önemli teknik destek seviyesi olarak Dolar/TL’de karşımızda yer almıştır. Aşağıdaki ikinci grafikte de bu hareketli ortalamanın gücü net şekilde görülmektedir.
Durum şu: Teknik olarak önemli desteğine gelen Dolar/TL, Güney Afrika’dan gelen haberin etkisi ile yukarı yönde bir teknik hamle yapmışa benziyor. 3,55 seviyesinin üzerinde kalınırsa bu 3,65’e doğru bir hareket için teknik teyakkuz gerektirebileceğinden 3,55 dikkatle izlenmeyi gerektirir. Ancak 3,55 geçilmedikçe alt bant ve 200 günlük üssel hareketli ortalamaya kadar olası geri çekilmeler normal karşılanmalıdır. Ancak 200 günlük üssel ortalamanın altında bir fiyatlama olursa işte bu durum; birşeylerin ciddi şekilde TL lehine değiştiğine delalet olabileceğinden takip edilmelidir.
İlla özet mi?
Peki, buyurun özet; aşağıda 3,46 ve yukarıda 3,55 kritik. Bu seviyelere dikkat…!
Oldu mu özet? :)
Dr. Nuri SEVGEN
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
Türev Ürünler Müdürü