Dolar Endeksi yükselecektir

Dolar endeksi yükselişi devam ediyor. Ağustos başındaki değerlendirmemizi ana hatlarıyla koruyabiliriz. Faiz indirimlerinin sonuçlarını tartışan klasik ekonomist bakış mutlak model yaklaşımıyla zamanın gerisinde kalmaya devam edecektir. Halbuki aynı sorunun farklı zamanlardaki cevabı aynı değildir.

Aynı olan tek gerçek zamanın değişkenliğindeki verilerin yapısıdır. Bu yapıya uygun model, bakış geliştiremediğiniz sürece toprak kaybetmeye devam edersiniz. Birbirine benzeyen videoları izleyerek fakirleşenler ayrı keyif alabilir.

Haberleri modele dahil etmeyiz, biliriz ki  manipülatif etkisi vardır. Yani ağustos ayında bekleyiş beklerken belli habere göre “-se, -sa” yaklaşımı getirmiş olamayız. Sadece açıklanmış sayısal gerçeklere bakarak kazancı sağlamayı düşünebiliriz.

Ağustos ayının özelliği, daha doğrusu ilk haftalarının özelliği vardı. Teknik analizde yakalanması zor olan sayısal gerçeklere göre temmuz haftaları sonrası en düşük seviyelerinin anlamı vardı.   Göstergeler istikrar kazanırken oluşan bu durum bir tür “pozitif uyumsuzluk” oluşturmuştu.

O günden bugüne geldiğimizde istikrarlı haftaları görmeye devam ediyoruz. Yükseliş dönemleri arada ufak düzeltmelerle devam etmiştir. Bu durumu yılın önceki haftalarında görmüştük. Ocak ayında başlamış hareket yükseliş bahar döneminde sürmüştür. Hatta 2018 sonbaharında da görülmüştür. Neden belirgin yükselişler içinde olduğumuzu, tüm baskılara rağmen sürdüğünü göreceli bakışla değerlendirmek gereklidir.

Geçmiş 10 yılların tercümesi endeks için 120 diyor

Bu beklentimizi koruyoruz. Dışarıdan dayatma olmadıkça erken uyarı tedbir almamızı sağlayacak bakışımız gelişmemektedir. Gelişmiş olan bakış ise zaten çoktan çözümlenmiş ve manipüle edilebilir durumda olmak demektir. Yani o durumda geliştirilecek her tür yeni davranış net olarak kayıp getirecektir. Cari açığa katkısı olacaktır. Bu döngüyü kırmak zordur, zorlayıcıdır.

2000 yılında başlayıp, emlak kriziyle birlikte 2009a dek süren dolar endeksi düşüşü bir döngünün sonucudur. Öyle ki yeni hareketin sağlam ve köklü şekilde gelişmesini sağlamıştır. Bir başka deyişle bundan sonra gelişecek her hareket zayıf dönüşümü güçlendiriyor olacaktır.

Kabaca yapılacak tahminle 105 seviyelerinin 2020 içinde gerçekleşmesi ve ana tezimizi doğrulamasını bekleyebiliriz.

Para yapacak daha iyi yaklaşım eğitimi için: https://www.paraborsa.net/iletisim/

Dış ticarette zamanlama analiziyle büyüme için kullanılabilecek rehber çalışma, doğrulanmış vakalar: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html