Dolar endeksi fırsatlar gizliyor

Dolar endeksi üzerinden dahi gelişmeleri algılayamayan nice popüler ekonomistin, stratejistin döküldüğü bir hafta daha geçirdik. Eski kurallarla yeniyi algılama inadı etki alanlarına zarar vermeye devam ediyor. Elbette öğreneceklerdir ama maliyeti yüksek olacaktır.

Kırılımların yüksekliğini halen ekonomik gerekçelere bağlamak, üzerinden okumak ilk dakikalarda puan kayıplarını beraberinde getiriyor. Halbuki bu bir döngüdür ve bilmedikleri kurallar zinciriyle yönetilir. Örneğin, 2017 döneminde yaşanan kırılımlarla dolu düşüş sebebi bu idi. Herhangi haber okumasına gerek duymadan, duru görüş ile yapılması gereken analiz ve stratejik eylem üretimi yerine saçmalıklar devam edince anlamak da zorlaşıyordur.

Tüm dünya için ekonomik kararların belirleyicisi dolar endeksindeki tarihsel gelişim bozulmadan devam etmektedir. Bu bozulmadan yükseliş hamleleri dolu gelişimin sebebi nedir ? Herhangi haber olabilir mi ? Belli bir haber midir ? Tabiki hayır. Ekonomik bakış yetersizdir. Sebep 2001 içinde başlayan kırılımdır. Buradan yola çıkarak 11 eylüle bağlamak isteyenler olabilir, onun da nice şüphe barındırdığını düşünenler az değildir. Bir amaç belliyse, o sonuca götürecek gelişmeler haber-vaka-trajedi olarak sağlanabilir mi ?

Dolar endeksi 120 olur mu ?
Evet, bu olasılık giderek kuvvetleniyor. Düşüşlerin yumuşak seyri, yükselişlerin istekli devamı ve geçmişten gelen kırılımların desteği uyumlu bir sonuca doğru götürmektedir.
Önemli geçmiş hareketinden süzülenlere bakalım: 1997-2001 arasındaki geometrik kırılımlar, şekiller, şablon türü hareketler sonucunda türev göstergelerde geleceğe yönelik önemli sinyaller birikmiştir.

Bu biriken sinyallerin sonucu olarak, yükselişi sindirme hamleleri tamamlanınca yeni döngü başlamıştır. 2015-2017 arasında görülen geometrik hareketlerin göstergelerde oluşturduğu bilgi de, geçmiş 1997-2001 dönemindekine benzer şiddettedir. Süre göreceli olarak daha kısa olmasına rağmen şiddet etkisi benzerdir. Önümüzdeki aylarda benzer bilgi birikimi oluşursa 120 hedefine gidiş süreci hızlanıyor olacaktır.

Dövizdeki dalgalanma ihracatı teşvik ederken, matematik modele dayalı daha güvenilir stratejiyle yeni pazarlar erken aşamada bulunabilir. Rekabet avantajı getirecek bu araç adil olmasa da gereklidir. Bu faydayla, geçmişin başarılısını değil geleceğin fırsatını erken aşamada yakalamış olursunuz. Doğrulanmış bakış açıları mevcuttur. Buna göre uygulanabilir avantaj getirecek öneri için ülke ve bölge GELECEK dönemde cazip pazarları skorlama tablolarında inceleyebilirsiniz.

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant