Dolar endeksi: Momentum kimden yana?
Dolar endeksi momentum (tempo) değiştirerek ilerliyor. Veriler biriktikçe tablo biraz daha netleşiyor. Uzun dönemli yazımızda dolar endeksi görüşümüz pozitifti, halen de öyledir: burada kripto maden piyasası, emtia piyasası arası ilişkiler de göz önüne alınmalı hissiyatı sürekli vardır. Piyasa kendi iç dengesinde bunu fiyatlandırmış durumdadır ve öyle de devam edecektir varsayımı içindeyiz. Farklı piyasa görüşlerimizde bu varsayımın tutarsızlık getirdiğini görmüş değiliz. Olası risk durumunda bunu da model hesabına katabiliriz. Dünya ticareti başka bir yöne dönüyor gibi görünse de temelde döngüsel hareketlerin etkisini yaşamayı sürdürüyoruz. Sonucu olarak EURUSD veya diğer döviz çiftleri de bundan etkileniyor. Türk lirası da doğası gereği etkilenmiyor veya az etkileniyor görünse de döngü hesabına göre “uyumsuzluk” yoktur.
Model gözüyle 2022 özel hareketleri ve geleceğe yönelik okumaları: soru – cevap
Piyasada her işlem bir iz bırakır. Geleceğe etkisi tek başına anlamlı görünmese de zamanla biriken işlemlerin hikayesi farklı sonuçları besler. Bu hikaye zaman eksenli oluşturulabileceği gibi; şiddet, ivme, dalgalanma eksenli de kurulabilir. Yazılarımızda zaman eksenli gitmekteyiz.
Çok kısa olmayan, çok da uzun olmayan süre olarak 1 aylık yeni hikaye eklentilerini değerlendirebiliriz. Bunun geleceğe etkisi yıllıkta önemlidir ama 5 yıllık da daha az önemlidir. Buna göre taktik veya strateji planları oluşturulabilir.
==> Son bir ayda 10 – 12 gün ortalama üzeri hareketleri daha sık görüyoruz, gelecekteki anlamı nedir?
Cevap: son 1 ay bu yılın “ortalama üzeri hareket” anlamında en istikrarlı dönemi oldu. Sebep sonuç ilişkisi üzerinden bu beklenmeliydi. Bu canlılık hali devam ediyorken algoritma bazlı sinyallerin değer kaybetmeme isteği benzer canlılığın gelecekte de devam edeceği anlamına gelmektedir. Piyasadaki grafik gösterge sinyallerinde bunu ilk aşamada görmek zor olabilir. Kaldıraç etkisi üzerinden modeli konuşturursak: sonbahara doğru mart-nisan canlılığının etkisi daha belirgin görülüyor olacaktır.
==> Dolar endeksinin 2020 zirvesini yakalaması ne anlama gelir?
Cevap: Endeksin değer olarak o seviyeyi görmesi tek başına anlamlı değildir. Gerekli sonuçlar çıkartılabilir ama bunu yaparken ortalamalara göre durumuna da bakmak gerekir. Aynı ortalamadan gidersek: 10 – 12 dönemlik (haftalık( ortalamaların 2020 zirveleri dönemine göre “ucuz” kalmış olması şu anki ana tetikleyicidir. Bir başka deyişle: 2020 dönemi ortalamaların zirvesi görülmedikçe, hatta geçilmedikçe boğa eğilimi güçlenerek devam edecektir. Burada algoritma bazlı sinyallerin desteği de sönmüyor veya zayıflamıyor görünmektedir.