Akdeniz’deki bölge savaşları tahminen bu haftadan itibaren siyasi çözümlere ya da yerini askeri angajmanlara bırakacak.
AB işi yaptırım tehditlerine çevirmeye kalkarsa Türkiye’nin Rusya ile anlaşarak bölgede tatbikat yapması ya da savaş gemisi göndermesi ihtimaller dahilinde olabilir. Türkiye’nin sürekli tarafları masaya çağırmasındaki amaç daha önce alınmış mahkeme kararlarına dayanıyor. Fransa kendi deniz yetki alanında bulunan İngiltere’ye ait Manş adalarını enerji kaynakları sebebiyle 1977 mahkemeye vererek kazandı. Türkiye’nin Yunanistan ile yaşadığı durumda aynısı. Bu nedenle Türkiye masaya oturursa kesinlikle kazançlı çıkacağını bilen yunan, masaya gelmek yerine Türkiye’yi taciz ederek hata yapmaya zorluyor. Bakalım teslimiyet ne zaman olacak göreceğiz. Akdeniz defteri yakında tatlıya bağlanır düşüncesiyle, bu emtialara neler oluyor konusuna geçebiliriz.
Son zamanlarda artan tansiyon dünyadaki tüm finansal araçlara ciddi anlamda yansıyor. Finansal araçlar içinde emtia grubu bildiğiniz gibi kaos ortamını çok sever. Son zamanlarda altın yerine gümüş ve bakırda ciddi talep gerçekleşmesi de bu sebepten. Altın fiyatlarında büyük fonların alımlarının yavaşlaması ons değerde 1900 $ sınırının önemini arttırıyor. Kişisel düşüncem neredeyse 8 yılın zirvesi olan bölgedeki işlemlerde altın, aşının piyasaya sürülmeye başlanacağı son birkaç aylık ömrünün kaldığını gösteriyor. Bu diğer emtia ürünleri içinde geçerli. Gümüş 2 hafta önceki analizimize göre beklentimiz yönünde %20 dolayında artış kaydetti. Bakır da aynı şekilde artış hızını arttırması beklenir. Gelecek yatırımlar içinde Bakır azalan cevher yatağı sebebiyle önümüzdeki yıllarda değerini koruduğu gibi artış hızını da koruması belenebilir. Tabi kısa ve orta vade de oluşan ani yükselişin bir miktarını aşının piyasaya sürülmesi ve vaka sayılarındaki artışın tersine dönmesiyle erimesi beklenir. Ben yine de bu erimenin altın ve gümüşte daha yüksek olacağı kanaatindeyim. Unutmayın son birkaç ay içinde gümüş ve bakır da artışların sürmesi beklenirken, gelecek aşı çalışmalarının verimliliği ve vaka sayılarındaki artış hızının tersine dönmesiyle bu araçlar popüleritesini kaybetmeye başlayacaktır. İşte o zaman orta uzun vade de kötü yakalanabilirsiniz. Mesela ABD istihdam verisindeki artış, siparişlerin artması ve merkez bankalarının bol para vaatleri altındaki yükselişi birden yavaşlattı ve durdurdu. Önümüzdeki kış aylarında vaka sayıları kontrol altına alınamaz ve aşı gecikirse ons fiyatın yeniden 2000 i devirerek 2200 seviyesine rahatlıkla uzanacağını da görebiliriz.
BITCOIN de durum altınla aşağı yukarı aynı sayılır. 12100 dolar bölgesi üzerinde tutunamayınca 10 bin dolar bölgesinde güç toplamaya devam ediyor. Bu bölge altında yeniden 9500 dolara çekilmesi beklenirken muhtemel yön teknik veriler ışığında yeniden 12 bin bölgesi olarak değerlendirilebilir.
Gelelim borsamız ne olur konusuna. Her gün artan dolar ve yabancı fonlarındaki azalma ile dolar bazlı BIST iyice ucuzladı. Diğer taraftan Türkiye de artan dış ticaret çeşitliliği bu dönemde yeni pazarlara ulaşmamızı kolaylaştırdı. 3Ç20 bilançolarında ciddi büyümeler yapacak olan şirketlerimiz yüksek kar beklentisiyle yeniden rövanşta ve daha öncesinde kurdan yedikleri tokat nedeniyle temkinli borçlanıp doğru harcamaya gayret ediyorlar. Yılın kalanında ARCLK, MGROS, SOKM, EKGYO, TRGYO, ASELSN, SİSE, TCELL, ULKER, TOASA vs birçok hisse de primlenme ihtimali bir hayli yüksek. Sektörel bazda hisse seçerken vaka sayılarında artış devam ederse sağlık ve gıda şirketlerine yönelebilirsiniz. Bilhassa akranlarına yönelik ucuz olanları tercih edin. Ancak vaka sayılarında birkaç ay içinde yeniden trend aşağıya dönerse, zaten karlı olan yukarıda saydığım hisselerin kovid dönemindeki pastadan alacakları paydan nasiplenebilirsiniz. Tabi öncelikle profesyonel danışmanlardan destek almayı ihmal etmeyin.
Gelelim teknik analize; ASELN, ECILC, ARCLK, PENGD, EKGYO, SASA, HEKTS
ASELSN
Hiç durmadan büyüyen kar ve durmak bilmeyen çalışmalarının meyvesini her türlü ekonomik ortamda kaybetmeden toplayan şirketimiz belki de ülkemizde borsaya birçok yatırımcının giriş sebepleri arasında yerini koruyor. Teknik olarak incelendiğinde bölünme sonrası dinlenme evresindeki hisse de yabancı payı yılbaşından beri artmaya devam ederken, 17 TL seviyesi üzerindeki fiyatlamalarda hissenin yeniden 17.52 ve 18 bölgesine kademe kademe ilerlemesi beklenir. Son bilançoda gelen yüksek kar ile yılı artan dolar kuru avantajıyla yeni bir rekorla kapatması bekleniyor. 16.70 bölgesi destek konumunda ve aşağıda 15.90 sonraki destek. Piyasa şartlarına göre endekste yeniden 1050 seviyelerine yönelme olursa iskontolu fiyatlar oluşacaktır.
ECILC
Vaka sayılarındaki tırmanış ile beraber hissenin gücünü koruması bekleniyor. Hisse görece emsallerine göre fiyat avantajı (defter değeri 0.95) ve son bilançoda %80 artan dönemsel karlılık ile yatırımcısını üzmeyeceğe benziyor. Teknik olarak bakacak olursak hissenin 7.10 TL denemesi sonrasında CITI paylarında 5 milyona yakın lot satış yapılmış. Bu da virüs dolayısıyla artan taleple Citi’nin aldığı payların %80 ini satmış olduğunu gösteriyor. Deutsche Bank ise altığı 8 milyon lotu henüz satmadı. Bu bir süre baskı yaratsa da hissenin artan vaka sayıları ile hacminde artışın süreceği ve yeniden 7.10 bölgesine uzanma ihtimalini arttırıyor.
ARCLK
Son 3 ayda 16 milyon lot tutan Citi ve Deutsche hissenin 24 TL denemesi sonrası Citi’nin 4 milyon dolayında satışıyla sarsılsa da bu satışı 9 milyon lot alışla Deutsche karşıladı. Gelen finansal tabloda, geçen yılın aynı dönemine göre %50 oranında artış kaydedilmiş olması ve karlılığın yılsonunda daha da artmasıyla hisse de orta vade de performans hissesi olması beklenebilir.
PENGD
Finansal yapısındaki yaraları henüz çözememiş olması sebebiyle yatırımcı algısında ciddi sıkıntı yaşayan gıda firmasının teknik olarak 3 TL altındaki fiyatlamalarda sırasıyla 2.77 ve 2.5 hedefle güç kaybı yaşayabilir. Vaka sayılarındaki artışla sağlık ve gıda firmaları içinde gücünü korumasını beklediğimiz hissenin orta vade de durumu sadece virüse bağlı bulunmakta ve mevcut fiyatıyla avantajı bulunmamaktadır.
EKGYO
Son yükselişi sonrasında ciddi kan kaybederek düşen hisse de 1.70 bölgesi üzerinde yabancının yeniden alıma yöneldiğini görebiliyoruz. Bu yıl düşen faiz ve artan vadeler ile elindeki stoğu bitiren şirketin verimli bir seneyi geride bırakması ve hisse performansına pozitif yansıması beklenir. BIST’te yaşanacak yeni bir yükseliş ivmesi olursa hissenin orta vade de 2.10 a yönelmesi ve piyasa şartlarına göre yeni zirve denemesi beklenebilir.
SASA
Bebek bir şirket olarak gördüğüm senette şirket hayranlığımı takip edenler biliyor. Son dönemdeki artışının ana unsuru Deutsche Bankın mevcut elindeki lot miktarını son 2 ay da %300 arttırmasından kaynaklandı. Aynı dönemde Citi paylarını da arttırırken, defter değerine göre 4.5 katından işlem görmesine rağmen yabancı fonların yakın markajından kurtulamıyor. 15 TL bölgesinde dinlenmeye geçen senette ilerleyen günlerde tabi öncelikle BIST’in durumunu da gözeterek yeniden zirve denemesine hazırlandığını söylüyor teknik emareler.
HEKTS
Yabancı satışı sonrası 15 TL bölgesinde 12 TL bölgesine çekilen hisse de teknik olarak en hazır durumda olan hisselerimizden diyebilirim. Son 2 işlem günü itibari ile yabancı paylarındaki alımlar yeniden hissenin performansında %10-20 dolayında tepki vereceğine işaret ediyor.
Tekrar görüşmek üzere.
Saygılarımla…