1Ç22 Finansal Analiz
Şirket’in 1Ç22 dönemi ana ortaklık net kârı yıllık %138 artış, çeyreksel %53 azalış ile 983,5mn TL düzeyinde gerçekleşti. Yıllık bazda gerçekleşen net kâr artışının temel nedenini hâsılattaki yükseliş oluşturmaktadır. Cari dönem hâsılatı (Finans sektörü hâsılatı dâhil) çeyreksel %30, yıllık %162 artarak 7,43mlr TL’ye ulaştı. Yıllık hâsılat artışını bölüm bazında incelediğimizde en yüksek gelirin 4,75mlr TL ile akaryakıt perakendesi bölümünde gerçekleştiğini görmekteyiz. Sanayi ve ticaret bölümü 1,26mlr TL ile en yüksek ikinci geliri sağlamaktadır. Finansman ve yatırım bölümü %575 ile en fazla büyüyen bölüm oldu ve 503,9mn TL’lik gelir sağladı.
Satış maliyetlerinin önemli kısmı akaryakıt ve LPG satış maliyetinden meydana geldi. Maliyetler 1Ç22’de 5,84mlr TL’ye ulaşsa da yıllık artış oranı bakımından hâsılatın gerisinde kaldı. Faaliyet giderleri de yıllık %93 artış ile hâsılatın gerisinde kalmıştır. Net faaliyet kârı çeyreksel %67, yıllık %639 artarak 1,12mlr TL’ye ulaştı. Böylece çekirdek operasyonel performans hem çeyreksel hem de yıllık bazda güçlü bir görünüm sergilemektedir. Şirket’in cari dönemde 1,25mlr TL değerinde FAVÖK üretmesi operasyonel performanstaki artışı teyit etmektedir. Diğer faaliyet gelirlerindeki çeyreksel düşüş kur farkı gelirlerindeki gerilemeden kaynaklanmaktadır.
Yatırım faaliyetlerinde izlenen kur farkı gelirindeki dramatik düşüş çeyreksel bazda gerileyen net kârı açıklamaktadır. Banka kredileri faiz giderindeki artıştan dolayı finansman net giderlerinin 357,2mn TL’ye yükselmesi kârlılık üzerinde bir miktar baskı yaparken cari dönemde 202,3mn TL’lik kontrol gücü olmayan pay oluştuğunu görmekteyiz. Kârlılık marjlarını yıllık bazda incelediğimizde operasyonel performansın artış kaydettiğini görmekteyiz. Buna karşın finansman net giderlerindeki yükseliş ve kontrol gücü olmayan payların etkisiyle ana ortaklık net kâr marjı hafifçe gerilemiştir.
Grup’un finans dışı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerine ait vadeli mevduattaki artışın etkisiyle nakit ve nakit benzerleri 4,65mlr TL’den 5,47mlr TL’ye yükseldi. TL cinsi kısa vadeli banka kredileri ve finansman bonolarındaki dikkate değer artıştan dolayı kısa vadeli borç/toplam borç oranı 5 puan artarak %79’a ulaştı. Böylece likidite oranları makul seviyelere doğru gerilemiştir. Şirket’in 1Ç22 dönemi finansallarını pozitif olarak yorumluyoruz.
Kaynak: Piramit Menkul