Kamu kurum ve kuruluşlarının dijital verileri Kamu Entegre Veri Merkezi çatısı altında toplanacak. Projeyle FETÖ terör örgütü gibi ihanet şebekelerinin bilgi hırsızlığı yapmalarının önüne geçilecek.
Hükümet, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamu kurum ve kuruluşlarının dijital verilerinin tek çatıda toplanması için çalışmalarını hızlandırdı. Devletin kılcal damarlarına kadar sızan FETÖ’nün daha önce büyük bölümünün temizlendiği Türkiye’nin dijital veri altyapısından tamamen temizlenmesi için Türkiye Kamu Entegre Veri Merkezi projesi hayata geçiriliyor. 2013’te ilk kez gündeme gelen ancak çeşitli engellemelerle karşılaşan veri merkezinin fizibilite çalışmaları tamamlandı. Projeyle devletin kritik kurumlarına sızarak dijital verileri çalan FETÖ terör örgütü gibi ihanet şebekelerinin bilgi hırsızlığı yapmalarının önüne geçilecek. Tüm kamu kurumlarının bilgilerinin kaydedileceği veri merkezi Ankara’da kurulacak.
TÜM BİLGİLER DEPOLANACAK
Sabah gazetesinden Barış Şimşek’in haberine göre devletin internet ortamındaki kritik bilgileri de proje kapsamında tek bir çatı altında toplanacak. Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların tüm verileri, telekomünikasyon sektöründeki işlemler, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun veri bankası, kişilerin sağlık bilgilerinin yanı sıra, İçişleri Bakanlığı’na ait güvenlik ve terörle mücadele gibi kritik bilgilerin yer alacağı veri merkezinde tüm kamu kurumlarına ait veriler depolanacak. Başbakan Binali Yıldırım’ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı döneminde çalışmalarını başlattığı ancak geçen sürede yeterli desteği göremeyen proje FETÖ’nün darbe girişimi ihaneti sonrasında hızlandırıldı.
YEDEKLEME KONYA’DA OLACAK
Kamu Entegre Veri Merkezi’nin kurulumunda Güney Kore modeli baz alınıyor. Güney Kore’de olduğu gibi Türkiye’de de bilgilerin yedeklenmesi için farklı bir kentte yedekleme merkezi kurulacak. Bunun için ise deprem bölgesinde yer almadığı ve Ankara’ya yakınlığı nedeniyle Konya seçildi. Meram ilçesinin Kozağaç Mahallesi’nde kurulacak yedek merkez felaket kurtarma merkezi ve siber güvenlik açısından da kritik rol oynayacak.
SOSYAL MEDYA VERİLERİ DEPOLANACAK
Veri merkezi hayata geçtiğinde Türkiye’de yaygın bir şekilde kullanılan Google, Twitter, Facebook ve YouTube gibi internet sitelerinin Türkiye kaynaklı verileri de depolanabilecek. Hükümet burada çalışacak personeli ise çok yönlü güvenlik elemelerinden geçirecek. FETÖ ya da başka herhangi bir terör örgütünün merkeze sızmasını önlemek amacıyla merkezlerde çalışacak personel özel olarak seçilecek.
Milliyet