Standard Chartered ve Synpulse’un yayınladığı gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonu raporuna göre, dijital varlıkların global pazarı 10 yıl içinde yüzde 55 oranında büyüyecek: “Yatırımcıların yüzde 69’u tokenleştirilmiş varlıklara yatırım yapmayı planlıyor.”
Son dönemde adını sıkça duyduğumuz tokenizasyon, kısaca geleneksel varlıkların dijital temsillerinin oluşturulması sürecidir. Bu dijital temsiller, blok zinciri gibi dağıtık defter teknolojisi (DLT) platformları üzerinde token olarak bilinen birimler halinde oluşturulur. Tokenlar, dijital sertifikalar olarak düşünülebilir ve bu sertifikalar, fiziksel veya dijital bir varlığın mülkiyetini veya belirli haklarını temsil eder. Tokenizasyon, varlıkların bölünebilirliğini ve erişilebilirliğini artırarak yatırım süreçlerini daha verimli hale getirir. Aynı zamanda, varlıkların daha likit hale gelmesini sağlar ve yatırımcılar için yeni fırsatlar yaratır.
Standard Chartered ve Synpulse tarafından yakın zamanda yayımlanan “Gerçek Dünya Varlık Tokenizasyonu: Küresel Ticaret için Oyun Değiştirici” makalesinde sıklıkla vurgulandığı üzere gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonu, son yıllarda finansal piyasalarda önemli bir devrim olarak kabul edilmektedir. Bu rapora göre, tokenizasyonun global ticaret ve finansal sistemler üzerindeki etkisi hızla artmaktadır. Özellikle ticaret finansmanı varlıklarının tokenizasyonu, yatırım ve değişim mekanizmalarında köklü değişikliklere yol açmaktadır.
Örneğin, Standard Chartered’ın Singapur Para Otoritesi (MAS) tarafından yönetilen Project Guardian kapsamında yürüttüğü pilot proje, ticaret finansmanı varlıklarının tokenizasyonunun uygulanabilirliğini göstermiştir. Bu proje kapsamında, ticaret finansmanı alacak varlıkları, Ethereum blok zinciri üzerinde tokenlaştırılmış ve 500 milyon dolar değerinde varlık destekli güvenlik tokenları başarılı bir şekilde simüle edilmiştir. Bu tokenlar, yatırımcıların portföylerini dijital tokenlarla dengelemelerine olanak tanırken, aynı zamanda küresel ticaret finansmanı açığını kapatma potansiyeli sunmaktadır.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ!