Finansın ötesine giden yolculukta geçtiğimiz yılın son gününde TCMB bünyesinde gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmalarının ve Dijital Türk Lirası İş Birliği Platformu paydaşlarıyla birlikte yürütülen birinci fazın bulguları ile projede benimsenen yaklaşımlar Dijital Türk Lirası Birinci Faz Değerlendirme Raporu ile paylaşıldı.
Dünyadaki gelişmeler hız kazandı
Konuyu öncelikle genel olarak ele almak gerekirse, Merkez Bankası Dijital Paraları, İngilizce tabiriyle Central Bank Digital Currency (CBDC) ile para birimlerimiz dijitalleşiyor. CBDC’ler, bir ülkenin merkez bankası tarafından çıkarılan dijital para birimleridir. Bu yeni nesil paralar, geleneksel kâğıt ve metal paralardan farklı olarak, elektronik cüzdanlarda saklanabilir ve dijital işlemlerde kullanılabilir.
Peki, neden bu dijital paralara ihtiyaç duyuluyor? Öncelikle, CBDC’lerin finansal sistemi modernize etme ve ödemeleri hızlandırma potansiyeli büyük. Ayrıca, bu dijital paraların kullanımıyla işlemlerdeki maliyetlerin düşmesi ve finansal sistemin daha güvenli hale gelmesi bekleniyor. CBDC’ler, kripto paralara benziyor olsa da aralarında temel farklar bulunuyor. CBDC’ler devlet güvencesindeki dijital paralardır.
Diğer taraftan, kripto paralar genellikle merkezi olmayan ve düzenlenmeyen varlıklardır. Değerlerinin merkez bankası tarafından sabitlenmesi ve ülkenin para birimine eşdeğer olması dışında kripto para birimlerine benzerler. Bu dijital devrimin başlıca hedefleri arasında finansal sistemi daha erişilebilir hale getirmek yer alıyor. Özellikle banka hesabı olmayan veya sınırlı finansal erişime sahip bireylere bu yeni nesil paralarla kapılar açılmak isteniyor.
Aynı zamanda, CBDC’lerin kullanımıyla sınır ötesi işlemlerde kolaylık sağlanması ve finansal istikrarın artırılması da hedeflenir. Ancak, bu dijital devrimin getirdiği sorumluluklar da göz ardı edilmemeli. Gizlilik, siber güvenlik ve finansal sistemin istikrarı gibi konular üzerinde titizlikle durulması gerekiyor.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ!