Dijital pazarlama uzmanlarından 2016’nın 7 e-posta ile pazarlama trendi
Dijital pazarlamanın artık kanallar arası pazarlamaya dönüşmesi, online ile offline dünyaların birleşmesi, giyilebilir teknolojilerin ve dijital asistanların yaygınlaşması, herkesin mobil cihaz kullanması gibi gelişmeler, e-posta ile pazarlamanın geleceğini de şekillendiriyor. Optivo e-posta pazarlama uzmanı René Kulka, 2016 yılında pazarlamacıların haberdar olması gereken 7 trendi açıklıyor.
Dijital pazarlama sektörü açısından hızlı gelişen bir yıl geride kalırken, çoğu pazarlamacı ve reklamcı 2016’nın neler getireceğini konuşmaya başladı. Özellikle e-posta pazarlama çözümlerinin öne çıkmasının beklendiği 2016 yılına dair öngörülerde bulunan optivo e-posta pazarlama uzmanı René Kulka, yeni yılın dijital pazarlama trendlerine ışık tutuyor.
Gerçek zamanlı “hiper” kişiselleştirme
2016 itibariyle kullanıcıyı gerçekten ilgilendiren içeriklerin otomatik olarak oluşturulduğunu göreceğiz. Her ne kadar hali hazırda otomatik oluşturulan “hoş geldiniz” e-postaları veya çapraz satış mesajları olsa da, canlı ve dinamik olarak içeriğin kullanıcıya göre değiştirildiği e-postalar artık otomatize edilecek. Önceden belirlenen lokasyon, zaman, kullanıcı cihazı ve hatta hava durumu parametrelerine göre oluşturulan mesajlar, o anda kullanıcıyı ilgilendirebilecek içerikleri barındıracak.
Online ve offline birleşecek
Optimize bir kullanıcı deneyimi ile online ve offline dünyalar bir olacak. Pazarlama bulutları ve çoklu kanal platformları ile birlikte, entegre pazarlama kampanyaları sayesinde kullanıcılar için artık offline veya online kanal ayrımı ortadan kalkacak. Online olmayan müşterilere posta ile ulaşılacak, Facebook üzerinden yeni e-posta aboneleri kazanılacak, Google’ın AdWords ağı üzerinden aktif olmayan müşteriler tekrar pazarlama ağına katılacak, hali hazırdaki müşterilere POS ödemeleri sırasında anlık bildirim ile mesaj gelecek, indirim haberleri WhatsApp ile iletilecek.
Mobil, yeni masaüstümüz
Mobil için optimizasyon yapamayan pazarlamacılar hem görünürlük hem de etkileşim kaybedecek. Aynı zamanda e-posta en çok kullanılan mobil uygulama olmayı sürdürecek. Cep telefonları ve tabletler üzerinden açılan e-posta oranı yüzde 50 seviyesine gelecek. Bu yüzden pazarlamacıların, müşterinin bütün tıklama yolunu tamamen mobile uyumlu hale getirmeleri gerekiyor.
Yapay zekalı pazarlama gerçekleşiyor
E-posta pazarlama açısından yapay zeka yazılımları giderek önemini artıracak. Farklı kaynaklardan gelen kullanıcı verisi, olasılık hesaplamalarına dayanan bilgi ve ürün sunumları ile yorumlanacak. Algoritmalar zaman içinde oldukça kişiselleştirilmiş optimum aksiyonları öğrenecek.
Dijital asistanlar her yerde olacak
Dijital asistanlar ve giyilebilir cihazlar gibi yeni teknolojiler daha da çok hayatımıza girecek ve hem bilginin anında görüntülenmesini sağlayacak, hem de çeşitli özel süreçleri tetikleyecek. Can sıkıcı ve karmaşık süreçler böylelikle kolaylıkla yönetilebilecek. Bu konuda atılmış ilk adımlar Apple’ın Siri adlı dijital asistanında ve Google Now’da görülebilir. Bu gelişmeler aynı zamanda e-posta pazarlamaya da fayda sağlayacak. Daha şimdiden e-posta mesajları akıllı saatler için optimize edilebiliyor. Ayrıca mesaj içeriğindeki bir bölümün sesli olarak kullanıcıya okunması sağlanabiliyor.
Medya yeniden canlanacak
Şirket blogu veya kurumun Facebook sayfası gibi, e-posta da kontrollü medyanın en üst noktalarından birini oluşturuyor. Önümüzdeki yıl bu konuda çok daha fazla hareketlenme olacak. Potansiyel müşteriler ile uzun soluklu etkileşime girme konusunda kontrollü medyanın hala bir rakibi yok. Stratejik ve sürdürülebilir yöntemler kullanıldığında bu yöntem ile şirket imajı inşa edilebilir. Diğer medya türlerinde genellikle Google veya Facebook gibi büyük oyuncuların sürekli değişen kuralları ile mücadele etmek zorunda kalan şirketler için e-posta pazarlama, ne demek istediklerini doğrudan müşterilerine aktarabildikleri tek kanaldır.
Pazarlama daha da çevik olacak
Pazarlamanın dijitalleşmesi doğal olarak hızlı karar almayı ve alınan kararların hızlıca uygulanmasını gerektiriyor. Bu yüzden pazarlamada çeviklik giderek daha da önem kazanacak. Ayrıca bu çevikliğin tüm pazarlama kanallarına yayılması gerekiyor. Geleneksel pazarlamada pazarlamacılar bir plan yapıp bunu uygulayana kadar, plan güncelliğini yitirmiş olabiliyor. Bu artık günümüzün dijital pazarlama koşullarında kabul edilebilir bir yaklaşım değil. Ayrıca teknolojik imkanlar konusunda da firmaların pazarlama departmanlarının çevik olması gerekecek. Bu çeviklik gereksinimi, çağdaş pazarlama işlevlerinin, uzun dönemde daha az maliyetli ve daha çevik olan üçüncü parti sistemlere kayma olasılığını da gündeme getiriyor.