Bilgi çağında yaşıyoruz. Dalgalı borsa da bundan nasibini almaktadır. Zerre bilgi kırıntısının doğru yorumlanması dahi fırsatları avantaja çevirmeye yeterli olmaktadır. Seyretmek ve eyleme geçmek arasındaki farkı modelleme belirler.
Ağustos ayı borsa için dalgalanmaya işaret eden yazımızla geçti. Ay ortasında yazarken, birkaç haftalık düşüşün getirdiği alarm durumunu belirtmiştik. Nedir ? Dalgalanma fırsat yaratır. Ardından gelen ve yaklaşık 10.000 puan süren yükselişle önemli fırsatların kazanca döndüğünü yaşamış olduk. Bu durumda elbette, haberlerin gecikmeli etkisini de göz ardı etmiyor olmamız gerekir. Bu süreç devam edecektir. Yani risk ve fırsatları belirleyen dalgalanmalar zamana yayılarak kısa, orta, uzun vade kararlı her yönde etkileyecektir.
Öğretiye devam edelim: ağustos ayının özelliği, ortalama düşüşü hızlandıran dönem olmasıdır. Haftalık bazda bakıyor olsak da göreceğimiz benzerdir : baskı altına alınmış fiyatlar sonucu bir stres testi yaşandığını da düşünebiliriz. Bugünlerdeki gerilimli ortamla ucuzlatılan piyasa öncesi kazançları oluşturmak esastı ve baskı bunu sağlamıştı.
Belirsizlik diye bir kavramla bulandırılan akıllara model bakışı yerleştirmedikçe sorunlar devam edecektir. Yani kayıpların kazançlara oranı artacaktır. Bu artış miktarsal ve hacimsel olarak yer bulmaya devam edecektir.
Basit bir öğreti olarak takip edilmesi gereken sinyaller çok da zor değildir. Bunun için berrak bakışla başlıyor olmak yeterlidir. Baskı veya iştah odaklı işaretler yönü belirler. Aşağı veya yukarı yönlü haritayı çizer. Altı 7 haftadır süren yükselişi yanlış yorumlayan kesim açıktır ki düşüşü de yanlış yorumlayacaktır.
Baskı veya çılgınlık avcısı olmak yeterlidir. Eğitimin esas unsuru habere değil eyleme bakmaktan geçmektedir. Mayıs ayında çok önemli düzeyde baskı vardı. Yaklaşık 1 yıl, yani mayıs 2018den gelen baskı yükseliş getirdi. Halen bunu meyveleri yenmektedir. Bitecek fırsatların yeni oluşum getireceğini biliyoruz.
Genel plandan bakınca: şubat 2018e göre halen pahalı görüntü içindeyiz. Görüntüde, sayısal anlamda o döneme göre ucuz görünse de (121.000 + ) geometrik modelimize göre baskı devam etmektedir.
Fark yaratabilecek maddi yatırımlar için metod eğitimleri: https://www.paraborsa.net/iletisim/
Sürdürülebilir büyüme odaklı ticari yatırım ve pazar tahmini metod eğitimi: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html