Çok kutupluluk dünyasında Türkiye’ye bir tek NATO yeter mi?

Türkiye, Kore Savaşı’na asker göndermesi­nin ardından 1952 yılında resmi üyeliğe ka­bul edilen güçlü bir NATO müttefikidir. Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü’nün (NATO) kuru­luş amacının İkinci Dünya Savaşı sonrasında SSCB tehdidine yönelik bir güvenlik paktı oluş­turması esas olarak Soğuk Savaş Dönemi’nin de temellerini oluşturmuştur.

Stalin yönetimindeki SSCB’nin o zamanlar Türkiye’den toprak ve Boğazlar konusunda ta­lepte bulunduğu iddiası da DP yönetimindeki Türkiye’nin kendisine yeni bir yön tayin etme­sinde önemli rol oynamıştır denilebilir. Üyelik­ten sonra SSCB yıkılana kadar Türkiye, Batının komünizmle mücadelesinde önemli bir kale ola­rak görevini yerine getirir. Ancak ABD önderli­ğindeki tek kutuplu sürece geçilmesi sonrasında Türkiye-NATO ilişkileri de farklı bir yöne evrilir ki oklar bazen ABD’nin CAATSA yaptırımların­da olduğu gibi NATO’dan Türkiye’nin ulusal gü­venliğine de doğrultulacaktır.

NATO’nun kısa bir süre önce azalan etkinli­ği, Rusya Ukrayna Savaşı’nın çıkmasıyla yeni­den popüler hale gelmiştir. Türkiye’nin bu savaş sürecinde, bir NATO üyesi olarak, Rusya ve Ba­tı arasında arabuluculuk rolünü üstlenmesi ise hem müttefik ülkeler hem de Türkiye açısından önemli bir kazanımdır.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!