Coca Cola’dan KAP’a yapılan açıklamada;
2015 İlk 6 Aylık Satış Hacmi
Şirketimizin 2015 yılı ilk altı ayına ait satış hacmi rakamları geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırmalı şekilde aşağıda sunulmuştur.
Konsolide Satış Hacmi
Yılın ilk yarısında konsolide satış hacmi, geçen yılın aynı dönemindeki %10’luk büyümenin üzerine %1,1 azalarak 561 milyon ünite kasa oldu. Satış hacmi, yılın ilk çeyreğindeki %2,3 daralmayı takiben, ikinci çeyrekte yüksek baz etkisinin azalmasıyla birlikte pozitif ivme kazandı.
Türkiye operasyonlarının satış hacmi, yılın ikinci çeyreğinde olumsuz hava koşulları, Tüketici Güven Endeksi’ndeki zayıf seyir ve güçlü fiyatlandırmaya karşın iyileşme işaretleri gösterdi.
Orta Asya operasyonlarının satış hacmi, bölgedeki en büyük pazarımız olan Kazakistan’ın da katkısıyla toparlanma gösterirken; Kazakistan yılın ilk çeyreğindeki %2,4 daralmanın ardından ikinci çeyrekte %2,8 satış hacmi artışı kaydetti.
Uluslararası operasyonların toplam satış hacmindeki payı 2014’ün ilk altı ayında %48 iken, 2015’in ilk altı aylık döneminde %49 olarak gerçekleşti.
Türkiye Operasyonu
Türkiye operasyonunun satış hacmi, 2015 yılının ikinci çeyreğinde %1,4, yılın ilk altı ayında ise %4,2 düşüş göstererek 285 milyon ünite kasa oldu. 2014 yılının ilk ve ikinci çeyreğinde sırasıyla %7,2 ve %4,1 olarak gerçekleşen hacim artışının ardından, yüksek baz etkisi bu yılın ilk yarısında satış hacmi gelişimine yansıdı.
Yılın ilk çeyreğindeki %8,0 hacim daralmasını takiben, ikinci çeyrekte satış hacminin performansında kademeli bir iyileşme gözlendi. Diğer yandan, olumsuz hava koşulları, tüketici güvenindeki zayıf seyrin devam etmesi ve geçen yılın ikinci çeyreğindeki yüksek bazın da etkisiyle, ikinci çeyrekteki hacim rakamları geçen yılın gerisinde kaldı. Yağışlı gün sayısındaki artış ve Haziran ayının büyük bölümünde hava sıcaklığının düşük gerçekleşmesi yaz başında satış hacminin zayıf bir seyir izlemesine neden oldu. Ramazan’ın Haziran ayının üçüncü haftasında başlamasını takiben, Ramazan promosyonlarının etkisinin daha çok yılın üçüncü çeyreğinde gözlemlenmesi beklenebilir.
Çay kategorisi hariç tutulduğunda, yılın ikinci çeyreğinde satış hacmindeki daralma %0,3 olarak gerçekleşti. Çay kategorisinin satış hacmi, geçen yılın ikinci çeyreğindeki %30,7’lik büyümenin ardından, satış portföyünün optimizasyonuna yönelik inisiyatiflere paralel olarak bu yılın ikinci çeyreğinde %7,7 daralma kaydetti.
2015 yılının başında küçük paketlerde, yılın ikinci çeyreğinde ise büyük paketlerde yapılan fiyat artışları da satış hacmini yavaşlatan etkenler oldu. Buna bağlı olarak, gazlı içecek kategorisinde yılın ilk yarısında satılan paket sayısı %2,9, satış hacmi ise %5,6 düşüş gösterdi. Diğer yandan, yılın ikinci çeyreğinde hem satış hacmi hem de satılan paket sayısı Coca-Cola TV reklamları ve kampanyaların da etkisiyle toparlanma kaydetti. Büyük paketlerin satış hacmindeki daralma azalarak devam ederken, yerinde tüketime yönelik küçük paketler, ikinci çeyrekte hem satış hacmi hem de satılan paket sayısı bakımından büyüme kaydetti. Coca-Cola Zero ve Sprite markaları, sırasıyla %8,8 ve %34,6 büyüme kaydederek kategori genelinin üzerinde performans sergiledi.
Gazsız içecekler kategorisi (su hariç), yılın ilk yarısında buzlu çaydaki çift haneli büyüme ve meyve suyu kategorisindeki orta tek haneli büyümeyle birlikte %6,7 hacim artışı kaydetti. Gazsız içecekler kategorisinde hem yerinde tüketime yönelik paketler hem de büyük paketler hacim artışı kaydetti.
Su kategorisinde satış portföyünün daha karlı olan küçük paketler lehine değişimi yılın ilk yarısında da devam etti. Damacana segmenti bir miktar daralma gösterirken, su kategorisi toplamda %4,7 hacim artışı kaydetti.
Uluslararası Operasyonlar
Uluslararası operasyonların satış hacmi 2015 yılının ikinci çeyreği ve ilk yarısında sırasıyla %0,7 ve %2,2 artış kaydetti. Yılın ilk yarısında uluslararası operasyonların satış hacmi 277 milyon ünite kasaya ulaştı. Satış hacmindeki artış, Pakistan ve Orta Asya pazarlarındaki yavaşlamanın etkisiyle ivme kaybetti.
Pakistan’da yılın ilk çeyreğindeki %12,7 hacim artışının ardından, satış hacmi yılın ikinci çeyreğinde %3,0 büyüme ile daha yavaş bir seyir izledi. 2014 yılında, Coca-Cola İçecek’in Pakistan’daki pazar payı kazanımlarının hızlanmasıyla birlikte, ülkedeki rekabet ortamı önemli ölçüde değişirken piyasada daha agresif bir fiyatlandırma oluştu. Coca-Cola İçecek’in ikinci çeyrek sonundan itibaren piyasadaki iskontoları rasyonalize etmesiyle birlikte, yılın geri kalanında daha dengeli bir hacim ve karlılık artışı beklenebilir. Yılın ilk yarısında, Kontur 100 ve Ramazan kampanyaları da hacim artışını destekledi.
Orta Asya operasyonları, yılın ikinci çeyreğinde, bölgedeki en büyük pazar olan Kazakistan’ın %2,8 hacim artışı kaydetmesiyle beraber %0,7 hacim artışı gösterdi. Kazakistan’da Fanta Çilek lansmanları ve “”Bir Coca-Cola Paylaş” kampanyası hacim artışına katkı sağladı.
Kazakistan satışları, olası bir devalüasyona yönelik beklentilerin zayıflamasıyla birlikte, yılın ikinci çeyreği itibariyle olumlu bir ivme kazandı. Diğer yandan, yerel para birimlerinin değer kaybettiği Orta Asya ülkelerinde olumsuz koşullar devam etti. Söz konusu pazarlarda, yılın ilk yarısında satış hacminde daralma ya da hacim artış hızında yavaşlama gözlendi. Azerbaycan pazarı, 2015 başlarındaki yüksek devalüasyonun etkilerine bağlı olarak yılın ikinci çeyreğinde çift haneli daralma kaydetti.
Orta Doğu operasyonlarının satış hacmi, yılın ilk yarısında büyük ölçüde Irak pazarına bağlı olmak üzere %2,9 azaldı. Irak’ın satış hacmindeki %4,6 daralmada, Kuzey Irak’ta devam eden savaş ve yüksek baz etkisinin yanı sıra, Güney Irak’ta düşük petrol fiyatlarına bağlı olarak ticari aktivitede görülen yavaşlama etkili oldu,denildi.