Coca Cola İçecek 2024 3. Çeyrek Bilanço Analizi / Alnus Yatırım – (5.11.2024)

Finansal Değerlendirme Raporu

Son Kapanış Fiyatı (TL) : 45.30
Hedef Fiyat (TL) : 77.50
Tavsiye : AL
Potansiyel Getiri (%) : 71.08

Faaliyet Giderlerindeki Artış, Esas Faaliyet Kârını Baskılamıştır!

 Şirketin, 2024/09 döneminde elde ettiği Hasılat; geçen yılın aynı dönemine (2023/09) göre 5,80 Milyar TL(yüzde 5,07) civarında azalış(-) göstererek, 108,73 Milyar TL düzeyinde gerçekleşmiştir. Satışların Maliyeti ise; aynı dönemler arasında 6,99 Milyar TL civarında (yüzde 9,14) azalmış (+) ve 69,48 Milyar TL düzeyinde yer almıştır. Satışların Maliyeti’ndeki azalışın, Hasılat tarafındaki azalıştan bir miktar daha yüksek olması sonrasında; şirketin Brüt Kâr rakamı senelik bazda 1,19 Milyar TL (yüzde 3,12) tutarında artmış (+) ve cari dönemde 39,25 Milyar TL düzeyinde yer almıştır. Şirketin Brüt Kâr Marjı da; geçen seneki yüzde 33,24 seviyesinden yüzde 36,10 düzeyine yükselmiştir (+).

 Şirketin Faaliyet Giderleri; geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,08 oranında artmış (-) ve cari dönemde 22,04 Milyar TL tutarında gerçekleşme göstermiştir. Diğer Net Esas Faaliyet Gelirleri ise; sadece 83,7 Milyon TL artmıştır. Bu gelişmeler sonrasında, şirketin Esas Faaliyet Kârı; geçen yıla göre yüzde 5,86 oranında (1,10 Milyar TL) azalış (-) ile 17,75 Milyar TL olmuştur. Amortisman giderlerinin dahil edilip, kur farkları ve tek seferlik diğer gelirlerin dahil edilmediği FAVÖK rakamı ise; senelik bazda 935,7 Milyon TL (yüzde 4,21) düzeyinde azalmış (-) ve 21,27 Milyar TL civarında gerçekleşmiştir. Şirketin Esas Faaliyet Kâr Marjı yüzde 16,46’dan yüzde 16,32’ye gerilerken, FAVÖK Marjı ise; yüzde 19,39’dan yüzde 19,56’ya yükselmiştir.

TMS 29 Enflasyon Muhasebesinden Gelen Parasal Kazanç; Net Kârdaki Baskıyı Sınırlamıştır!

 Cari dönemde, şirketin Net Yatırım Faaliyet Giderleri; ‘’Maddi Varlık Satış Zararları’’ alt kaleminin etkisiyle 212,4 Milyon TL civarında gerçekleşmiştir. 2023/09 döneminde 4,03 Milyar TL düzeyinde yer alan Net Finansman Giderleri de; ‘’Net Kur ve Faiz Giderleri’’ alt kalemlerindeki artışın etkisiyle 6,32 Milyar TL düzeyinde gelmiştir (-). Finansman Giderleri’nin yanı sıra; cari dönemde ortaya çıkan 4,73 Milyar TL tutarındaki Vergi Giderleri de Dönem Net Kârını baskılarken, finansallarda 7,86 Milyar TL tutarında yer alan ve TMS 29 Enflasyon Muhasebesi uygulamasından kaynaklanan Net Parasal Pozisyon Kazancı ise bu negatif etkiyi sınırlamıştır. Şirketin Dönem Net Kârı, bu gelişmeler üzerine 14,27 Milyar TL civarında gerçekleşme gösterirken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,27 oranında azalışa işaret etmiştir. Böylece, Net Kâr Marjı da yüzde 19,25’den yüzde 13,12’ye gerilemiştir (-).

Operasyonel Gelişmeler, Beklentiler ve Hedef Fiyatımız;

 Şirketin hasılat kırılımlarına baktığımızda;

• Yurt İçi Satışlar; 2024’ün 3.Çeyreğinde yüzde 12,2 azalarak 176 milyon ünite kasaya gerilemiştir. Bu durum, bileşik bazda resmi gösterge enflasyon endeksinin 2018’e kıyasla 7 katına ulaştığı yüksek enflasyondan da kaynaklanmaktadır. Ek olarak, Temmuz ayında asgari ücretin sabit kalması ve Orta Doğu’da süregelen jeopolitik sorunlar da şirketin faaliyetlerini olumsuz etkilemeye devam etmiştir.

• Türkiye’ye benzer zorlukların yaşandığı Pakistan hariç tutulduğunda, uluslararası operasyonların satış hacmi; 3.Çeyrek’te yıllık bazda yüzde 1,3 oranında artış göstermiştir. Pakistan’daki yıllık yüzde 22,9’luk düşüş de dahil edildiğinde, toplam uluslararası operasyonların satış hacmi; yıllık yüzde 7,1 oranında düşüşle 262 milyon ünite kasa olmuştur. Irak ve Azerbaycan, güçlü büyüme ivmelerini sürdürerek yıllık bazda sırasıyla yüzde 6,7 ve yüzde 6,2 oranlarında artışlar kaydetmiştir. Kazakistan ise, bir önceki yılın yüksek baz ortamından daha az etkilenmiş ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla kademeli iyileşerek yatay bir satış hacmi ortaya koymuştur.

 Şirketin 2024 yılına ait ‘Organik Bazda’ (TMS 29 etkisi dışlanmış) beklentileri şu şekildedir;

• Daha önce ‘’Yatay-Düşük Tek Haneli Büyüme’’ olarak öngörülen konsolide satış hacmi büyümesi ‘’Orta-Tek Haneli’’ olarak revize edilmiştir. Coğrafi dağılımda da; hem Türkiye’de, hem de Uluslararası Operasyonlarda bu öngörü geçerlidir (daha önce; Türkiye’de ‘’Düşük-Orta Tek Haneli’’ satış büyümesi beklenirken, Uluslararası Operasyonlarda ise; ‘’Düşük Tek Haneli’’ satış hacmi daralması beklenmekteydi).

• Kur Etkisinden Arındırılmış Net Satış Geliri büyüme beklentisi daha önce ‘’Düşük 30’lu Yüzdelerde’’ öngörülürken, yeni tahmin ile ‘’Düşük 40’lı Yüzdelerde’’’ büyüme beklenmekte.

• ‘’Geçen Yıla Göre Hafif Düşüş veya Yatay” olarak öngörülen FVÖK marjı beklentisi de; ‘’2023 Yılına Paralel’’ olarak revize edilmiştir.

Açıklanan finansallar, operasyonel gelişmeler ve beklentiler doğrultusunda, değerleme modelimizde oluşturduğumuz geleceğe dönük projeksiyonlarımız kapsamında; şirket hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımızı 77,50 TL düzeyinde sabit bırakıyoruz. ‘’NÖTR’’ olan tavsiyemizi ise, yükseliş potansiyelinin mevcut fiyata göre oldukça yüksek olmasından ötürü ‘AL’’a çeviriyoruz.

Kaynak: Alnus Yatırım

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!