Çin ekonomisi nereye gidiyor?

ABD’nin ardından dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, aynı zamanda dünyanın en büyük ihracatçısı ve ikinci büyük ithalatçısı olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2020 yılında dünyanın en büyük ekonomisi ve en fazla ithalat yapan ülkesi olması öngörülüyor.

1978 yılında ekonomik reformlar başladığından beri, yatırım, tüketim ve hayat standartlarının da arttığı ülke, başta Euro bölgesi ve ABD olmak üzere dünya ekonomilerinin duraklama ile mücadele ettiği bu dönemde, yakaladığı büyüme trendini sürdürmeyi başarıyor.

Dünyanın en büyük döviz rezevine sahip olmasıyla da avantajlı bir konuma sahip olan ülke, Türkiye’nin Uzak Asya’daki en büyük, dünyada ise Almanya ve Rusya’dan sonra üçüncü büyük ticaret ortağı. 2011 yılından itibaren ikili ticaret hacmi son 10 yılda 21 kat artarak 24 milyar doları aştı. Bunun 2,5 milyar doları Türkiye’nin ihracatı, 21,5 milyar doları ise ithalat.

EN BÜYÜK ALTIN PİYASASI OLMAYA HAZIRLANIYOR

Çin, bu yıl Hindistan’ı geçerek dünyanın en büyük altın piyasası olmaya hazırlanıyor. Londra merkezli Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) yıllık raporunda, Çin’de geçen yıl satın alınan altın miktarının önceki yıla göre yüzde 20 artarak 770 tona ulaştığı belirtildi. Çin, böylece geçen yıl 933 ton altın satın alan Hindistan’ı takip etti. Raporda, ”Çin, muhtemelen 2012 yılında ilk kez dünyanın en büyük altın piyasası olacak” denildi.

2004 ile 2010 yılları arasında Fransa, İngiltere, Almanya ve Japonya’yı geçmeyi başaran dünyanın iş gücü merkezi Çin, 2020’ye kadar ABD’nin ardından en çok petrol stoku yapan ülke olmayı da hedefliyor.

Geçen yıl yüzde 9,2 oranında, 2010’da yüzde 10,4 büyüyen ülke ekonomisinin bu yıl ise yüzde 8.5 genişleyeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: www.bloomberght.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir