En iyi cep telefonu ekranları hangileri? İşte laboratuar ölçümlerinden gelen sonuçlar…
Cep telefonları arasında dikkati çeken Samsung Galaxy S, Apple iPhone 4 ve Nokia N8 modelleri ve daha fazlası yarışıyor.
Bir cep telefonun en önemli özelliklerinden olan ekranda parlaklık, canlı renkler ve çözünürlük gibi özellikler aranıyor. LCD, Super LCD, AMOLED ve Super AMOLED gibi teknolojiler de kullanıcılara daha iyisini sunmak için yarışıyor. Peki galip kim? İşte bunun cevabını laboratuar ortamında yapılan testler veriyor.
İnternette sörf yaparken, video izlerken ve fotoğraflara bir göz atarken son derece önemli olan geniş ve net ekran konusunda kafanızdaki soru işaretleri ortadan kalkacak.
Super AMOLED büyüsü
Samsung’un ortaya çıkarttığı son derece renkli ve net AMOLED teknolojisi çıtayı çok yükseltti.
Samsung bununla da kalmayarak Super AMOLED teknolojisini geliştirdi ve herkesi şaşırtmayı başardı. Amiral gemisi cep telefonu modeli olan Samsung Galaxy S9000 de bu ekran sayesinde görenleri büyülüyor. HTC de akıllı cep telefonlarında öne çıkan bir firma olmayı başardı ve Desire gibi son derece popüler modellerinin başarısında Samsung’un yeni ekran teknolojisinin payı büyük oldu. Hatta Super AMOLED o kadar popüler oldu ki, HTC yeni modellerine yetecek kadar panel bulamadı ve S-LCD gibi alternatiflere yönelmek zorunda kaldı.
Apple ise tamamen farklı bir yol izleyerek kendi yeni nesil LCD teknolojisi olan Retina Display’i geliştirdi.
Retina Display’in özelliği
Apple Retina Display’e yakından bakacak olursak aslında sadece çözünürlüğü arttırılmış klasik bir LCD ekran olduğunu görüyoruz. Sunduğu sonuçlar başarılı olmasına karşın AMOLED’in düşük enerji tüketimi ciddi bir avantaj olarak öne çıkıyor.
Nokia da yeni N8 modelinde Clear Black AMOLED isimli yeni bir AMOLED ekran teknolojisini kullandı. Super AMOLED yetiştiremeyen Samsung, farklı alternatifler sunuyor.
Oldukça eski bir teknoloji olan LCD halen çoğu cep telefonunda kullanılıyor. Farklı renkler için katmanlar mevcut ve arkadan ışıklandırma ile kırmızı, yeşil ve mavi renklerden istenen renk oluşturuluyor. Kalın olan LCD’lerde bakış açısına göre renklerde bozulma meydana geliyor. Bu teknoloji siyahlarda kötü performans gösteriyor ve yüksek enerji tüketiyor.
LCD, Super LCD ve farklar
Super LCD teknolojisi daha iyi kontrast ve okunabilirlik sunuyor. LCD’nin daha da yüksek çözünürlüklü bir hali olan Apple Retina Display de son derece başarılı.
OLED ve AMOLED’de ise katman sayısı azalıyor hatta tek katman ekran üstü cam olarak azalıyor. Bu da parlak renkler demek. Pikseller tek tek ışıklandırıldığı için siyahlar da renkler de son derece net oluyor.
Parlak ve canlı renkleri düşük enerji tüketimi ve güçlü güneş ışığı altında bile okunabilirlik dikkat çekiyor. Clear Black AMOLED türü ekranlar da bu teknolojinin biraz daha kırpılmış versiyonları olarak daha ucuz oluyor.
8 Farklı üreticiden 10 model
Bu testte 8 farklı üreticiden 10 akıllı cep telefonunu masaya yatırıyoruz. Ekran boyutlarının küçükten büyüğe değiştiği bu testte özellikle, kontrast, parlaklık, renk skalası, yansıma önleyici kaplama ve çözünürlük dikkate alınıyor.
Test edilen cep telefonları:
• Acer Stream
• Apple iPhone 4
• HTC Desire
• HTC Desire HD
• LG Optimus 7
• Motorola Milestone
• Nokia N8
• Samsung I9000 Galaxy S
• Wave Samsung S8500
• Sony Ericsson XPERIA X10 Mini
Bu cep telefonlarının seçiminde ekranlarının kullanıcıların gözüne ne kadar iyi göründüğüne bakıldı, ancak ardından detaylı ölçümler yapıldı.
İşte sonuç
Test sonuçlarında çok az bir farkla Apple iPhone 4 birinci olmayı başarıyor. Bunda çözünürlük farkının payı oldukça büyük. Ancak tüketiciler Super AMOLED ekranların görüntüsü karşısında ve Samsung’un Galaxy S 9000 modeli gibi iPhone 4’ten daha büyük ekran boyutları karşısında etkileniyor. Sonuçta Retina Display ve Super AMOLED başabaş gidiyor denebilir. Samsung Wave de son derece iyi sonuçlar elde ediyor ve iPhone 4’e sağlam ve çok daha uygun fiyatlı bir alternatif oluyor.
Test değerlendirmesinde laboratuar testlerinin ağırlığı yüzde 60 oluyor. Bu yüzde 60’lık dilim içerisinde alt dalların ağırlıkları ise şöyle: Yansıma önleyici kaplamanın ağırlığı yüzde 20, güneş ışığı altında parlaklık yüzde 30, karanlıkta kontrast yüzde 25, renk zenginliği yüzde 20, beyazlık yüzde 5. Laboratuar testlerinin yüzde 60’lık ağırlığına ilaveten çözünürlüğün ağırlığı yüzde 20 ve ekran boyutu da yine yüzde 20 öneme sahip oluyor.