Çelik sektörünün onbir aylık ihracatı 12 milyar doları aştı
2013 yılında başlayan olumsuz süreç Türk çelik sektörünün onbir aylık ihracat rakamlarına da yansıdı. Sektör; Ocak-Kasım döneminde değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 azalış ile 12 milyar 49 milyon dolar, miktar bazında ise yüzde 5,8 düşüş ile 15 milyon 831 bin ton ihracata ulaştı.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2014 yılı Ocak-Kasım dönemi verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 azalış ile 12 milyar 49 milyon dolar, miktar bazında ise yüzde 5,8 düşüş ile 15 milyon 831 bin ton olarak gerçekleşti.
Çelik sektörünün ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin onbir aylık toplam çelik ihracatı; miktar bazında 16,6 milyon ton; değer bazında ise 14,3 milyar dolara ulaştı.
Onbir aylık dönem verileri bölgeler bazında incelendiğinde; yüzde 22,6’lik düşüşe rağmen liderlik 5,5 milyon tonluk ihracat ile Ortadoğu bölgesinin olurken, bu bölgeyi miktarda yüzde 3 artışla AB ülkeleri 2,6 milyon tonla izledi. Ardından 2,3 milyon ton ile Kuzey Amerika ülkeleri ve 1,7 milyon tonla Kuzey Afrika ülkeleri geldi.
Ocak-Kasım döneminde en çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise; 6,9 milyon ton ile inşaat çeliği, 1,7 milyon tonla boru, 1,6 milyon tonla profil ve 1,5 milyon tonla yassı sıcak olarak gerçekleşti.
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2014 yılı Kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı ayı ile kıyaslandığında değerde yüzde 19,9 azalış ile 906 milyon dolar, miktarda ise yüzde 21,7 düşüş ile 1 milyon 175 bin ton olarak gerçekleşti.
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci çelik sektörünün Ocak-Kasım dönemi ihracat verileri ile ilgili yaptığı değerlendirmede; “2014 yılının son ayına girerken geçmiş onbir aylık dönemde Türk çelik sektörü olarak çeşitli olumsuzluklarla karşı karşıya kaldığımız görülüyor. Bunun nedenlerini; sektörümüzün önemli ihracat pazarlarındaki siyasi dalgalanmalar, ülkelerin yerli sanayilerine karşı korumacı tutumları dolayısıyla karşılaştığımız antidamping davaları ile yine birçok ihracat pazarımızda ülkelerin ithal ikamesine karşı kendi sanayilerini kurma yönündeki çalışmaları ve DTÖ kurallarına aykırı ticaretleri ile ihracatımızda önemli bir tehdit oluşturan ‘Çin’ faktörü olarak belirtebiliriz” dedi.
Namık Ekinci, “Dünya çelik üretiminin yüzde 50 den fazlasını, 800 milyon ton üzerinde gerçekleştiren Çin, üretimini sürekli olarak artırıyor. Tüketimi aynı oranda artmayan ve üretiminde devlet desteği alarak dampingli üretim yapan Çin, Türk çelik sektörü açısından önemli bir tehdit oluşturuyor. Özellikle ABD ve Avrupa pazarına giremeyen ya da girmekte zorlanan Çin, bir yanda sektörümüzün ihracat pazarlarında rakibimiz olarak karşımıza çıkarken diğer yandan iç pazarımıza girerek yerli üreticilerimizi zor duruma sokuyor” diyerek sözlerini bitirdi.