İşletmenin dönen varlıklar toplamının, vadesi bir yıldan kısa süreli borçlarına oranıdır.
Bir yıl içindeki borçların ödenebilme potansiyelini gösterir. Yöneticilerin planlama yapması ve önlem alması açısından önemlidir. Net sermaye oranıyla birlikte sermayenin yeterliliği hesaplanır. Dönen varlıklar içinde hazır değerleri, ticari alacakları ve stokları sayabiliriz.
Toplam Dönen Varlıklar / Toplam Kısa Vadeli Borçlar
Cari oran, firmanın kısa sürede borç ödeme gücü hakkında bilgi vermektedir. Genel olarak, oranın yıllar içinde büyümesi, firmanın cari borç ödeme gücünün yükseldiği anlamına gelir.
Cari oranın 1.5-2 oranında olması beklenir. Cari oranının 2 olduğunu varsayalım. Kısa vadede her 1 liralık borcuna karşılık 2 liralık karşılığı olduğu anlamına gelir. Bu işletmenin ödeme sıkıntısı çekmeyeceğini gösterir.
Cari oranın 1’in altında olması sermayenin yeterli olmadığını gösterir. Kısa vadede borçlarını karşılayamayacaktır. Tabi ki bu oran işletmenin iflas edeceği anlamına gelmez. Sorunun çözümü aranır, büyük ihtimalle yeni bir borçlanma yoluna gidilir ama finansman giderlerini artar. Cari oranın 2’nin üzerinde olması da işletmenin incelemesi gereken bir durumdur. Bu durum yaratılan nakitin verimli kullanılmadığını gösterir.