Aracı kurumlar, her bir faaliyet için Kurul’dan yetki belgesi almış olması kaydıyla, menkul kıymet alım satımının yanı sıra, yine ücret karşılığı olmak üzere repo/ters-repo, yatırım danışmanlığı, portföy yöneticiliği, kredili menkul kıymet, açığa satış işlemleri ve menkul kıymet ödünç alma ve verme işlemleri ile halka arzlarda aracılık işlemleri yapabilmektedirler.
Aracı kurumlar, şube ve irtibat bürosu açabilmekte veya bankalarla acentelik sözleşmesi imzalayarak banka şubelerini acente olarak kullanabilmektedir. Eğer bir aracı kurum şubesine, irtibat bürosuna ya da acente bankaya başvurmuşsanız, hangi aracı kuruma bağlı olarak çalıştığını öğreniniz.
Sermaye piyasasında faaliyet gösteren aracı kurumlarla ilgili iletişim bilgilerine, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB)’nin (http://www.tspakb.org.tr/), İMKB’nin (http://www.imkb.gov.tr/) ve SPK’nın (http://www.spk.gov.tr/) web adreslerinden ulaşabilirsiniz.
Menkul kıymet aldığınız veya sattığınız zaman aracı kurumlara bir komisyon ödemek zorundasınız. Aracı kurumlarda hisse alım satım işlemlerinde müşterilerden tahsil edecekleri aracılık komisyonlarında alt ve üst sınır uygulamasına son verilmiştir. Aracılık komisyonu Sermaye Piyasası Kurulu’nun 14.10.1995 tarih ve 40/1243 sayılı kararı ile 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren aracı kurum ve müşteri arasında serbest olarak belirlenmektedir. Diğer taraftan, yatırım danışmanlığı veya portföy yönetimi hizmetlerinin talebi halinde, bu hizmetler için de yine taraflarca belirlenecek ayrı bir ücret söz konusu olacaktır.
Ayrıca, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’nda (VOB) yapılacak işlemlerde aracı kurumlar ve bankaların yanısıra SPK tarafından yetkilendirilen vadeli işlemler aracılık şirketlerinden de hizmet almak mümkündür. Söz konusu şirketlerin iletişim bilgilerine SPK’nın (http://www.spk.gov.tr) ve VOB’un (http://www.vob.org.tr/) web adreslerinden ulaşabilirsiniz.
Kaynak: www.yatirimyapiyorum.gov.tr