Aydın Eroğlu – 10.12.2015
Bugün 10:00’da büyüme ve cari denge verilerimiz gelecek. Düşen petrol fiyatları Türkiye için olumlu. Gider faturasını düşürücü etki taşıyor. Ancak Rusya krizi de ciddi olumsuzluk taşıyor. Çünkü Rusya’dan en çok alım yaptığımız madde doğal gaz. Biz ithalatımızı sanayimizi göbekten Rus enerjisine bağladığımız için gönüllü olarak kesemez iken, Ruslar her alandaki mal ve hizmet alımlarını durdurmuş durumdalar. Bu nedenle düşen petrol nedeniyle cari açık görünümümüzde iyileşme bekleyecek iken, Rusya etkisi nedeniyle bu beklentimiz tam tersi gerçekleşebilir! Yani Rusya’ya her türlü satışımız ve doğal olarak Rusya’dan kaynaklanan gelirlerimiz kesilmesine rağmen, Rusya’ya giden paralarımız gitmeye devam ettiği için cari dengemize olumsuz etkisinin görülmesi muhtemeldir.
Ancak ben bu ay için cari açık ve büyüme verisinde pozitif bir veri gelmesini bekliyorum. Rusya konusunda dikkat çektiğim yansımalar bu ay tam farkedilmeyebilir. Ama bir sonraki ay muhtemelen yansıyacaktır.
Gelişmiş borsalarda da durum karışık! ECB’nin en son yaptığı açıklamalar sonrasında, nedense piyasalar bu açıklamaları beklentilerin dışında değerlendirdi. ECB(Avrupa Merkez Bankası) tahvil alımı süresini en az altı ay uzattığını ve mevduat faizini de % -0.30’a indirdiğini açıklamasına rağmen, gelişmiş borsalarda dengesiz hareketler yaşanmaya başlandı. Paritede de beklentinin tersine yükseliş görüyoruz. ECB içinden yanlış anlaşıldıkları yönünde dün bir açıklama yapılmasına rağmen, tepki yine yanlış anlaşılmayı destekler şekilde oldu. Parite yine yükselip, gelişmiş borsalarda düşüşler görüyoruz. Dax’ın bulunduğu 10.600 civarı seviye çok önemli bir destek seviyesiydi. Eğer Dax 10.600 desteğinin altında kalmaya devam ederse ki, dünkü kapanışı 10.592. Dax’taki düşüş hızlanıp 10.200- 10.100 aralığına inmesine neden olabilir.
ABD Dow. endeksi için de benzer riskler var. Eğer Dow 17.440 desteklerinin altına inerse, teknik olarak 17.000 ve altındaki seviyelere doğru satışların arttığını görebiliriz. Bu riskin azalması için Dow’un 17.650 seviyesinin üstüne çıkabilmesi lazımdır. Açıkçası gelişmiş her iki borsa için de dikkat çektiğim riskler ciddidir.
Dışarıda bu şekilde parite ve borsa hareketleri yaşanırken, jeopolitik risklerin zirve yaptığı bu günlerde, bizim için önümüzdeki hafta FED kararları çok önem kazanmıştır. Bu nedenle de bir kaç gündür yaşanan düşüşler sonrası dün gelen yükseliş tepkisi ne kadar kalıcı olabilir bilemiyorum! FED faiz kararı ve bu kararların yansımaları görülmeden BIST’in yükselişinin sınırlı kalmasını bekliyorum. BIST için dikkat çektiğim alt desteklerden 73.000 seviyesini dün dördüncü kez test edip, yukarı tepki verdik. Bu gayet de sağlıklı oldu. Ama içinde bulunduğumuz tüm riskler nedeniyle, bir daha satışlar gelirse, bu desteğin aşağı kırılması halinde diğer dikkat çektiğim 71.000 seviyesini görme riskimiz yeniden artar. Lütfen bu riski göz ardı etmeyiniz.
Mevcut ve altındaki fiyatlar orta ve uzun vadeli yatırım için bana göre uygun fiyatlardır. Ama bir süre daha oynaklık yaşama riskimiz olduğu için, düşüşlerde yapılan alımlar sonrasında dünkü gibi yükselişler yaşandığında, yükselişin durduğu görüldüğünde kar realizasyonu yapmak doğru olabilir. Ama ben gayet uygun fiyattan aldım, verirsem bir daha düşmezse alt fiyatları göremeyebilirim diye düşünülüyorsa, o zaman geri çekilip izlemede kalmak da bir düşüncedir.
Yeni yıla girdiğimizde, yıl sonu bilançolarının, temettü ve sermaye artışı, yüksek bedelsiz beklentilerinin başlayacağı bir dönem başlayacak. Bu nedenle endeks olarak olmasa da, hisse bazlı bir çok hareketlenmeleri göreceğimizi düşünüyorum. Tekrar ediyorum, bizim için esas risk FED değil, jeopolitik risklerdir. Bu risklerin tehlikelerini savuşturabilirsek, kârları yeniden göreceğimiz endekslere gitmemizi bekliyorum. Ama yakın vadede risklerimiz maalesef önemini koruyor.
NOT: Yazı 10 Aralık Perşembe, 09:03’de www.borsaanalizci.com