Anadolu Ajansı’nın derlediği güncel önemli ekonomi haberleri:
Anadolu Ajansı ile Gedik Yatırım iş birliği
AA’nın 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali’nin Gedik Yatırım ile iş birliğine ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan, Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, yatırımcının doğru bilgilendirilmesi, spekülasyonlardan arındırılmış gerçek bilgilerle donatılmasının doğru bir yatırım için olmazsa olmaz koşullardan biri olduğunu belirterek, AA ile Gedik Yatırım iş birliğinin diğer yatırım şirketleri için de örnek olmasını diledi.
*Erdoğan: Irak’tan bağırman çağırman önemli değil
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı İbadi hakkında, “Irak’tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin.
Şu anda Irak’ta, yakında da Musul’da yapılacak operasyonlara aynı anlayışla, nasıl Cerablus’ta katıldıysak, nasıl Rai’de katıldıysak, evet şimdi yine söylüyorum. Şahsıma hakaretler ediyor, sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin, Irak’tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Kim bu? Irak’ın Başbakanı. Önce haddini bil…” dedi.
*Yıldırım: Terör eylemleri Fırat’ın doğusunda da devam ederse gereğini yaparız
Başbakan Yıldırım, “Fırat’ın batısı diyoruz ama terör eylemleri Fırat’ın doğusunda da devam ederse orası için de gereğini yaparız. Hiç kimse şunu unutmasın, 911 kilometre Suriye ile bizim hududumuz var. 911 kilometre hududun her karışını güvenli hale getirmek, terör unsurlarından temizlemek bizim boynumuzun borcudur.” Dedi.
*Türkiye ve KKTC arasında kapsamlı enerji işbirliği anlaşması imzalandı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında imzalanan elektrik anlaşmasının, sadece Kıbrıs özelinde değil, bölgesel açıdan da önemli adımlara sebebiyet verecek bir gelişme olduğunu söyledi
*Rusya’dan Türk gıda ürünlerine yönelik ilk karar çıktı
Rus hükümeti, Türkiye’den taze veya kuru portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve erik ithalatına getirilen kısıtlamaları kaldırdı. Rus hükümetinin basın servisinden yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak 2016 itibarıyla Rusya tarafından ithalatı yasaklanan bazı ürünlerin tekrar ithal edilebilmesine olanak sağlayan kararname Başbakan Dimitri Medvedev tarafından imzalandı.
*İhracatçıların Rusya pazarından beklentisi büyük
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Rusya’nın ihracattaki kısıtlamaları kaldırmasına ilişkin, “Tam da şu anda narenciye sezonu başlamış durumda. Türkiye’nin yaş-meyve sebze ihracatına olumlu katkı vereceğini düşünüyoruz. Bunun dışında sık sık gündeme getirdiğimiz Rusya ile ticaretimizde başka konular da var. Başta vizelerin kaldırılması Rusya ile ikili ticarette son derece önemli. İkinci konu, Türkiye ile Rusya arasında charter seferleri yasağı vardı, o kaldırıldı.
Böylelikle turizm açısından ve yolcu beraberindeki ihracat açısından son derece önemli.” Dedi.
*Büyümenin kaynağı ihracat olacak
Büyümeyi bu yılın ilk yarısında 1,8 puan negatif etkileyen, 2016’nın tamamında ise 1,1 puanlık negatif etkileyeceği öngörülen net ihracatın, gelecek yıldan itibaren pozitif ivme yakalayarak büyümeye 2017’de 0,2, 2018’de 0,4, 2019’da ise 0,5 puanlık katkı sağlayacağı tahmin ediliyor.
*Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni sayfa
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in, enerji alanında atılacak adımlar ve ekonomiye yönelik kısıtlamaların kaldırılacağına ilişkin açıklamaları, iki ülke ilişkilerini yeni bir sayfaya taşıdı. İki ülke lideri ve bakanların yaptığı görüşmelerde enerjiden savunma sanayine, uzay teknolojisinden tarıma, turizmden kültüre birçok konu ele alınırken, ikili ilişkilerde tam olarak normalleşme sürecinin tamamlanması için ilave çaba gösterilmesi konusunda da mutabık kalındı.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin gelecek dönemde hız kazanması bekleniyor
*IEA’dan enerji verimliliği vurgusu
Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, Türkiye’nin sahip olduğu en büyük enerji kaynağının enerji verimliliği olduğunu belirterek, “Potansiyelimizin çok küçük bir kısmını kullanıyoruz. Ulaştırma, sanayi ve evlerde enerji verimliliğini artırmak için ciddi ve kararlı yasalar çıkarmalı ve takip etmeliyiz.” dedi.
*”Elektrikli otomobil”de teşvik artacak
Türkiye’de elektrikli otomobil imalatı, ileri teknoloji içeren hava taşıtı motorları, yeni rafineri inşası, ilaç ve tıbbi cihaz üretimi konularında Ar-Ge ve yatırım teşvik sistemi güçlendirilerek yurt içi üretim kapasitesi artırılacak.
*Türkiye’nin enerji ithalatı 10 milyar dolar azalacak
Uluslararası piyasada petrol fiyatlardaki düşüşün etkisiyle bu yıl sonunda Türkiye’nin enerji ithalatı faturasının 10 milyar 300 milyon dolar azalışla 27 milyar 500 milyon dolara gerileyeceği öngörülüyor. Bu miktarın ekonomik faaliyetlerdeki ivmelenme ve petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü eğilimin devamına bağlı olarak, gelecek yıl 32 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. 2018’de enerji ithalatının 37 milyar dolar, 2019’da 41,3 milyar dolar olması bekleniyor.
*Samsung’dan Galaxy Note 7 sahiplerine uyarı
Güney Kore teknoloji şirketi Samsung, Galaxy Note 7 cihazlarının alev aldığına ilişkin yeni raporlardan sonra telefon sahiplerinden, konuyla ilgili soruşturma tamamlanana kadar telefonlarını kapatmaları çağrısında bulundu. Samsung, eylül ayında ısınma sorunu nedeniyle milyonlarca telefonu değişim için çağırmış ancak yenilenen cihazların da yangın riski taşıdığı yönünde gelen raporlar üzerine dün Galaxy Note 7’nin üretimini askıya almıştı.
*Almanya’da yatırımcı güveni ekimde arttı
Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) Ekonomik Güven Endeksi, Almanya’da ekim ayında önceki aya kıyasla 5,7 puan artarak 6,2 puana yükseldi.Endeks böylece, 4,5 puan olan piyasa beklentisinin de üzerinde gerçekleşti. Almanya’da ekim ayı Cari Durum Endeksi de bir önceki aya kıyasla 4,4 puan artarak 59,5 puana çıktı.
*Trafiğe kayıtlı araç sayısı arttı
Trafiğe kayıtlı araç sayısı, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 0,4 artarak 20 milyon 729 bin 666’ya yükseldi. Ocak-ağustos döneminde 805 bin 503 taşıtın trafiğekaydı yapıldı, 70 bin 309 taşıtın ise trafikten kaydı silindi, böylece trafikteki toplam taşıt sayısı 735 bin 194 arttı
*Piyasalarda son durum
BIST 100 endeksi gün boyu 72.200 – 77.800 bandı içinde dalgalı bir seyir izlerken, dolar/TL 3,0888’i görmesinin ardından 3,0790 seviyelerinde dengelendi.
Altının gram fiyatı ise 125,1 lirayı gördü ve günün ikinci yarısında düşüşe geçerek 124,2 liraya indi
—
AA