Anadolu Ajansı’nın derlediği güncel önemli ekonomi haberleri:
*Yıldırım: Bağdat’ın açıklamalarını tehlikeli ve kışkırtıcı buluyorum
Başbakan Binali Yıldırım, (Irak Başbakanı İbadi’nin “Türk askeri kendini piknikte sanmasın” sözlerine ilişkin, “Piknikte olduğunu kim söylüyor? Asker piknik yapar mı? Asker görev
yapar, bizim askerimiz orada görev yapıyor. Dünyanın başının belası DEAŞ ile mücadele yapıyor. Bu mücadeleyi Suriye’de, Irak’ta yapan sadece biz değiliz. Bütün ülkeler yapıyor. BM yapıyor, koalisyon güçleri yapıyor. Amerika, Rusya, bütün 60 küsur ülkeden orada mücadele eden var. Irak ile ne fiziki ne gönül bağı olan, olmayan bir çok ülkenin orada uzmanı var, askeri var, bu mücadeleyi insanlık adına sürdürüyor. Dolayısıyla Bağdat’ın bu ve buna benzer açıklamalarını fevkalade tehlikeli ve kışkırtıcı buluyorum. Bugün gitmiş değil askerimiz oraya, uzun zamandır oradadır.” ifadelerini kullandı.
*Ağbal: Vergi borçlarını gününde ödeyenlere indirim yapacağız
Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Önümüzdeki dönemde, vergi borçlarını hiç aksatmadan günü gününe ödeyen vatandaşlarımıza, vergi kayıtlarında da herhangi bir sorunları
yoksa gelir veya kurumlar vergisinde indirim getireceğiz.” dedi.
*JCR Türkiye’nin kredi notunu teyit etti
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating Agency (JCR), Türkiye’nin kredi notunu “BBB-” ve not görünümünü “durağan” olarak teyit etti.
Asya ve Avrupa’nın arasında bulunan Türkiye’nin, Orta Doğu’da büyük bir güç ve nüfusunun neredeyse 80 milyon olduğu belirtilen JCR açıklamasında, 2015 yılında ülkenin milli gelirinin 700 milyar dolar ve kişi başı milli gelirinin 9 bin doları aştığı ifade edildi.
*ABD’de tarım dışı istihdam beklentiyi karşılamadı
ABD’de tarım dışı istihdam artışı eylülde 156 binle 172 olan beklentinin altında kalırken, işsizlik oranı daha fazla Amerikalının iş gücü piyasasına dönmesiyle yüzde 4,9’dan yüzde 5,0’e yükseldi.
Beklentileri karşılamayan eylül ayı istihdam artışına hizmet sektöründeki işe alımlar katkı sağlarken, uzun süredir işten çıkarmalarla gündemde olan maden sektöründeki istihdamın sabit kalması dikkati çekti.
Bu arada, ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi 151 binden 167 bine, temmuz verisi ise 275 binden 252 bine revize edildi. İş gücü piyasasındaki trend açısından önem arz eden 3 aylık ortalama istihdam artışı ise eylül itibarıyla 232 binden 190 bine geriledi.
*Kalkınma Bankası yeniden yapılandırılacak
Kalkınma Bankası, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapılacak yatırımları destekleyecek şekilde yeniden yapılandırılacak. Orta Vadeli Program’a (2017-2019) göre, kamu yatırımları, büyümeye, bölgelerin gelişme potansiyellerini harekete geçirmeye, istihdamı ve ülke refahını artırmaya azami katkı sağlayacak alanlara yönlendirilecek.
Kamu yatırımlarında, özel sektörün üretken faaliyetlerini destekleyecek nitelikteki altyapıya ağırlık verilecek. Bu kapsamda demiryolu, liman, lojistik merkezi gibi alanlar özel öneme sahip olacak.
Bu yatırım harcamalarında devam eden projelerden ekonomiye kısa sürede kazandırılabilecek nitelikte olanlara öncelik verilirken, yeni projelerin başlatılmasında üretken sektörlere azami katkıyı sağlayacak projelere yönelinecek.
*TCMB/Çetinkaya: Ekonomik aktivite toparlanacak
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, son dönemde yurt içi talebin yavaşlarken, öncü göstergelerin ekonomik aktivitenin yılın son çeyreğinden itibaren toparlanacağına işaret ettiğini belirtti.
Çetinkaya, TCMB’nin, enflasyonla mücadelenin sürdürülmesini teminen ihtiyatlı duruşunu koruduğunu, para politikası çerçevesinin sadeleştirilmesinin, para politikasının etkinliğine katkı sağlamakta olduğunu ve yapısal reformların uygulamaya konulmasının büyüme potansiyelini artırabileceğini vurguladı.
“AA Finans Cari İşlemler Açığı Beklenti Anketi” sonuçlandı
AA Finans’ın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 12 Ekim Çarşamba günü açıklanacak Ağustos 2016 Ödemeler Dengesi verilerine ilişkin beklenti anketi, 16 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.
Ankete göre, ağustos ayı cari işlemler açığının 1,5 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Ekonomistlerin 2016 yılı sonuna ilişkin cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması ise 33,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
“AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi” sonuçlandı
AA Finans’ın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından pazartesi günü açıklanacak ağustos ayı sanayi üretim endeksi verilerine ilişkin beklenti anketi, 11 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.
Ankete katılan ekonomistler, ağustosta arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,6 artmasını öngörüyor.
Öte yandan, ağustos ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 3,4 ve mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda yüzde 2,1 artacağı tahmin ediliyor.
*Milli savaş uçağı projesi
Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Türkiye’nin milli savaş uçağı yapmaya yönelik karar aldığını kaydederek, “Savunma sanayi icra komitesinin bir kararı var. Projeyle ilgili çalışma gruplarımız oluşturuldu. Ana yüklenicimiz belli. Yabancı iş birlikleri şekilleniyor. Proje adım adım yürüyor.” dedi.
*Ödenekte en yüksek artış Ekonomi Bakanlığında
Yeni Orta Vadeli Mali Plan’a göre, bütçe ödenek tavanında en yüksek payı 147,5 milyar lira ile Maliye Bakanlığı alırken, ödeneği en çok artan kurum ise yüzde 134,67 ile Ekonomi Bakanlığı oldu.
Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) arasında ise en yüksek ödenek teklif tavanı 2017 için 5,7 milyar lira ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğüne verildi.
*Enerjide milyar dolarlık satın alma ve birleşmeler yakın
Uluslararası danışmanlık şirketi KPMG Türkiye Danışmanlık Bölümü Kıdemli Müdürü Onur Okutur, gelecek yıl doğalgaz ve yenilenebilir enerji santralleriyle elektrik dağıtım firmalarında “milyar dolar seviyesinde” yeni satın almalar ve büyük birleşmeler yaşanacağını belirtti.
*Perakende satış hacmi arttı
TÜİK verilerine göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 3,1 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,1, otomotiv yakıtı satışları yüzde 1,4 azaldı, gıda dışı satışlar ise (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 8,3 artış gösterdi.
*Eylülde en çok DİBS kazandırdı
Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde geçen ay en fazla reel getiriyi Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) sağladı. TÜİK verilerine göre, aylık bazda en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,92, TÜFE ile indirgendiğinde de yüzde 1,03 ile DİBS oldu.
*Veriler
Almanya’da sanayi üretimi ağustosta aylık yüzde 2,5, yıllık yüzde 1,9 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. İngiltere’de aynı dönemde sanayi üretimi aylık yüzde 0,4 azalırken, yıllık yüzde 0,7 artarak beklentileri karşılamadı. İngiletere’de ağustos dış ticaret açığı 12,1 milyar sterlin oldu. Japonya’da ağustos ayında öncü göstergeler endeksi 101,2 ile beklentilerin hafif altında kaldı.
*Piyasalarda son durum
Güne pozitif başlayan BIST 100 endeksi, gelen satışların 77.700 seviyelerinde karşılanmasının ardından yükselişe geçerek yüzde 0,7 artışla 78.500 puanı gördü. Dolar/TL 3,0340 – 3,0620 aralığında dalgalandı ve 3,04 seviyelerinde dengelendi. Gram altın ise 123,5 liradan satıldı.
AA