Anadolu Ajansı’nın derlediği güncel önemli ekonomi haberleri:
*Yıldırım: (Irak Meclisinin kararı) Türk varlığı orada kalmaya devam edecektir
Başbakan Binali Yıldırım, “Türkiye ile 350 kilometre hududu olan ve 30-35 senedir ülkemizin başını ağrıtan PKK terör örgütünün barındığı Irak’ta, Irak merkezi yönetimi bugüne kadar hiçbir tedbir almazken ve 63 değişik ülkeden burada terörle DEAŞ’la mücadele adı altında askeri unsurlar bulunurken, bütün bunları bir kenara bırakıp, Türkiye’nin oradaki varlığına takılması abesle iştigaldir.Irak hükümeti, Bağdat ne söylerse söylesin, DEAŞ’la mücadele için, bölgedeki demografik yapının zorla değiştirilmemesi için Türk varlığı orada kalmaya devam edecek.” dedi.
*Yıldırım: Bütçe açığının artması pahasına yatırımlarda kısıntıya gitmiyoruz
Başbakan Binali Yıldırım, “Orta Vadeli Plan büyümeyi öncelikli olarak ele alıyor. Daha fazla yatırım, üretim, istihdam yani gerçek ekonomiye daha fazla kaynak aktarmaya devam edeceğiz. Bütçe açığının artması pahasına yatırımlarda kısıntıya gitmiyoruz. Bir kere bu birinci prensibimiz. İkinci prensibimiz, yapısal değişim ve dönüşüm programını kararlılıkla sürdüreceğiz. Her alanda başlatılan reformlara devam edilecek. Uygulamadan kaynaklanan sorunlar teker teker çözülecek.” diye konuştu.
*Albayrak: Yerli kömür ve güneş enerjisinde iki ihale yapacağız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji sektöründe hem dağıtım hem de üretim tarafında yatırımların hız kesmeden devam ettiğini belirterek, “Her sene yüzde 4-5 büyüyerek önümüzdeki 10 yılda, 50 bin megavat yatırım ihtiyacının oluşacağı bir sürece doğru gidiyoruz. Yerli kömür ve güneş enerjisinde bu yıl sonuna kadar iki ihaleyi gerçekleştireceğiz.” dedi.
*ECB tutanakları açıklandı
Avrupa Merkez Bankasının (ECB) 7-8 Eylül’de gerçekleştirdiği toplantıya ait tutanaklarda eylül toplantısında parasal gevşemenin gelecekteki uygulamasına yönelik artan risklerin not edildiği belirtilirken, “Küresel büyüme cansız olmayı sürdürüyor. Enflasyon henüz yukarı yönlü net bir sinyal vermedi. Parasal genişleme parametrelerinde olası revizyonlar politika etkinliğini dikkate almalı. Aşağı yönlü riskler sürüyor. Gerekirse elimizdeki tüm araçlarla müdahale edilir ve niceliksel gevşemede uygun adımlar atılır. Varlık alım programını uygulama ve gerekirse daha fazla önlem alma kararlığından kuşku duyulmamalı.” ifadelerine yer verildi.
*ECB’nin parasal genişlemeden kademeli çıkışı verilere bağlı
Uluslararası finans kuruluşlarının uzmanları, ECB’nin zamanı geldiğinde parasal genişlemeyi sonlandırmadan önce tahvil alımlarını kademeli olarak azaltabileceğini, ancak bunun genel olarak enflasyon ve büyüme verilerine bağlı olacağını belirtiyor.
ECB, 9 Mart 2015’te başladığı aylık 60 milyar avroluk tahvil alım programının (parasal genişleme) miktarını daha sonra 80 milyar avroya yükseltirken, programın süresini de Eylül 2016’dan Mart 2017’ye uzatmıştı. Söz konusu program ve alınan diğer tedbirler kapsamında, Avro Bölgesi’nde fiyat istikrarının sağlanması ve büyümenin desteklenmesi hedefleniyor.
*Vatandaş Moody’s sonrası da Türk lirasına sahip çıktı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin ardından Türk halkı, 23-30 Eylül döneminde yaklaşık 4 milyar dolar döviz satarak Türk lirasına destek oldu.
TCMB verilerine göre, Moody’s’in kredi notunu düşürmesinin ardından 23-30 Eylül döneminde mevduat bankaları ve katılım bankalarında yabancı para (YP) mevduatı dolar bazında yüzde 2,3 düşüş kaydetti. YP mevduat, söz konusu dönemde 3 milyar 831 milyon dolar azalarak 165 milyar 170 milyon dolardan 161 milyar 339 milyon dolara geriledi.
*THY/Aycı: 3. havalimanı projesi için elimizden gelen bütün desteği vereceğiz
THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, “Havacılık sektörümüzü başka bir role taşıyacak 3. havalimanı projesi için elimizden gelen bütün desteği vereceğiz. Zor bir dönemde başarılı bir organizasyon tertip ediliyor. Katılımcılar veya buraya gelen hava araçları sayısından çok da üzülmeyelim. Biz, krizlerden, fırsata çevirerek çıkıyoruz. 2008’de böyle oldu. Havacılık, krizi en iyi değerlendiren sektörlerden oldu. 2017’de daha önce elde ettiğimiz başarıları gölgede bırakacak atılımlarla yolumuza devam edeceğiz.” diye konuştu.
*ABD’de işsizlik başvuruları 6 ayın en düşüğünde
ABD’de işsizlik maaşına ilk kez geçen hafta başvuranların sayısı 249 binle nisan ortasından bu yana en düşük seviyesine geriledi. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, 1 Ekim ile sona eren haftada ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, önceki haftaya kıyasla 5 bin kişi azalarak 249 bin oldu. Böylece yaklaşık 6 ayın en düşük seviyesini gören başvurulara yönelik piyasa beklentisi ise 256 bin düzeyindeydi
*TÜRKONFED/Kadooğlu: Yeni OVP yatırımları güçlendirecek
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, “OVP’de, Doğu ve Güneydoğu’ya yapılacak yatırımlar ve bölgesel kalkınmanın da özellikle vurgulanması ile tasarrufların artırılması için atılan adımlar yatırımları güçlendirecektir. OVP’nin önümüzdeki dönemlerde ekonomimiz ve iş dünyası adına umut verici olduğunu söyleyebilirim. Ekonomik ve yapısal reformların takipçisi olmaya devam edeceğiz. STK’ların da OVP’nin istenen başarıyı ve etkinliği elde etmesi için reform süreçlerine politika önerileriyle katkı yapması da önemlidir.” dedi.
WGC: Altındaki düşük fiyat yatırımcıya alım fırsatı sunuyor
Dünya Altın Konseyince (WGC), son dönemde fiyatı düşen altına olan talebin artabileceği bildirildi. WGC tarafından yayımlanan raporda, altının ons fiyatının İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı aldığı haziran ayından bu yana ilk defa bin 300 doların altına gerilediğine, düşük fiyatların uzun dönemli yatırımcılar ve tüketiciler için alım fırsatı sunduğuna işaret edildi.
*Bankacılık sektörünün kredi hacmi arttı
BDDK verilerine göre, sektörün kredi hacmi 30 Eylül ile biten haftada 28 milyar 100 milyon lira arttı. Böylece söz konusu dönemde toplam kredi hacmi 1 trilyon 610 milyar 998 milyon liradan 1 trilyon 639 milyar 98 milyon liraya çıktı.
*İslam Kalkınma Bankası, Türkiye’deki enerji yatırımlarına destek olacak
İslam Kalkınma Bankası Türkiye Direktörü Saleh Jelassi, Türkiye’ye gelecek 10 yılda enerji yatırımları için ciddi bir destek sağlamayı planladıklarını belirterek, “İslam Kalkınma Bankasının AAA reytingini kullanarak, Türkiye’deki enerji yatırımcılarının daha düşük maliyetli finansman kullanmasında ve enerji yatırımlarının gerçekleşmesinde yardımcı olabiliriz.” dedi.
*Bireysel kredi borcundan takibe alınanların sayısı azaldı
Bu yılın ocak-ağustos döneminde bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 479 bin kişi oldu. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin sayısı, ocak-ağustos aylarını kapsayan 8 aylık sürede, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 azalarak 898 bine geriledi.
*Özel sektörde maaşlar 2017’de yüzde 9 artacak
Yönetim ve insan kaynakları danışmanlığı şirketi Korn Ferry Hay Group’un araştırmasına göre, Türkiye genelindeki özel şirketler, gelecek yıl maaşlarda ortalama yüzde 9 zam yapacak.
*Türk müteahhitler Bahreyn’de “dev bir şehir” inşa etmeye hazırlanıyor
Türk müteahhitler, Bahreyn’de “dev bir şehir” inşa etmeye hazırlanıyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Bahreyn İş Konseyi Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DEİK’in başlattığı “Yatırım ve Yatırımcıyı Bilgilendirme Seferi” kapsamında 15 kişilik iş heyetiyle Bahreyn’i ziyaret ettiklerini, bu ülkede 50’ye yakın üst düzey yatırımcı ve yönetici ile görüştüklerini anlattı.
*Piyasalarda son durum
Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, 78.605,55 puana kadar çıkmasının ardından 78.000 seviyelerinde dengelendi. Dolar/TL 3,0480 – 3,0560 aralığında dalgalanırken, gram altının fiyatı 123,2 liraya geriledi.
AA