Bugünün Önemli Ekonomi Haberleri – (04.10.2016)

Anadolu Ajansı’nın derlediği güncel önemli ekonomi haberleri:

*Orta Vadeli Program açıklandı
Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Orta Vadeli Program’da (2017-2019) büyüme tahmini, bu yıl için yüzde 4,5’ten yüzde 3,2’ye, 2017 için yüzde 5’ten yüzde 4,4’e çekilirken, büyümenin 2018 ve 2019 yıllarında yüzde 5 düzeyinde gerçekleşeceği öngörüldü.
Programda, yüzde 7,5 olan yıl sonu enflasyon tahmininde değişikliğe gidilmedi. Enflasyon tahmini 2017’de yüzde 6’dan yüzde 6,5’e revize edilirken, 2018 ve 2019 yıllarında enflasyonun yüzde 5 olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. İşsizlik oranı, bu sene için yüzde 10,2’den yüzde 10,5’e, 2017’de yüzde 9,9’dan yüzde 10,2’ye, 2018’de yüzde 9,6’dan yüzde 10,1’e yükseltilirken, işsizliğin 2019’da yüzde 9,8 olacağı öngörüldü.

*Yıldırım: Yeni OVP’deki tahminler kötümser ve karamsar
Başbakan Binali Yıldırım, yeni Orta Vadeli Program’daki (2017-2019) tahminlerin kötümser, karamsar tahminler olduğunu belirterek, “(İşimizi kış tutuyoruz, yaz çıkarsa bahtımıza) anlayışı ile hazırladık. Olabilecek en olumsuz tahminleri buraya yansıttık ama günü geldiğinde daha iyi oranlarla da karşılaşacağımızı söyleyebilirim.” dedi.

*IMF, Türkiye’nin büyüme tahminlerini düşürdü
Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye’nin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3,8’den yüzde 3,3’e ve gelecek yıl için ise yüzde 3,2’den yüzde 3’e düşürdü.
Dünya Ekonomik Görünüm (DEG) raporunun Ekim 2016 sayısını “Zayıf Talep: Belirtiler ve Çareler” başlığıyla yayımlayan kuruluş, Türkiye’ye yönelik enflasyon beklentilerini 2016 için yüzde 8,4 ve 2017 için yüzde 8,2’ye indirdi. IMF, Türkiye’deki işsizlik oranına yönelik 2016 ve 2017 tahminlerini ise yüzde 10,2’ye düşürdü.

*IMF, küresel büyüme tahmini değiştirmedi
IMF küresel ekonomiye yönelik 2016 ve 2017 büyüme beklentilerini sırasıyla yüzde 3,1 ve 3,4’te sabit bıraktı. Küresel büyüme beklentileri DEG raporunun Nisan sayısında 2016 için yüzde 3,2 ve 2017 için yüzde 3,5 olarak belirlenmiş ancak temmuz ayında yapılan güncellemede yüzde 3,1 ve 3,4’e çekilmişti.
Öte yandan IMF, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,6 ve gelecek yıl yüzde 2,2 büyümesini bekliyor. Bu oranlar, temmuz ayında yapılan güncellemede yüzde 2,2 ve yüzde 2,5 seviyesindeydi. IMF, Avro Bölgesi için 2016 ve 2017 büyüme tahminlerini ise temmuz ayındaki güncellemeye kıyasla  0,1 puan yükselterek sırasıyla yüzde 1,7’ye ve yüzde 1,5’e çıkardı.

*Putin, 10 Ekim’de Türkiye’yi ziyaret edecek
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Danışmanı Yuri Uşakov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Putin’in 10 Ekim’de İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini bildirdi. Uşakov ayrıca, Putin’in, İstanbul’da düzenlenecek Dünya Enerji Kongresi’ne katılarak konuşma yapacağını kaydetti.

*TMSF/Gül: Şu ana kadar 252 şirket TMSF’ye devredildi
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, Anadolu Ajansı’nın (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali’nden canlı yayınlanan Finans Masası’na konuk oldu. 
Gül, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında şu ana kadar aşağı yukarı 252 şirketin TMSF’ye devredildiğini bildirdi.
FETÖ darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Fon’a devredilen şirketlerin satışına ilişkin ise Gül, “Bunların içerisinde kısa zamanda satılması gereken şeyleri satışa hazırlayacağız . Ben tarih vermiyorum ama 2017 başında olabilir.” açıklamasını yaptı.

*Nomura/Ash: Türkiye’nin borç ödeme isteği hesaba katılmıyor 
AA Finans Masası’na konuk olan Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Stratejisti Timothy Ash, Türkiye’nin borçlarını ödemede öteki ülkelere göre daha istekli olduğunu belirterek, “Bu durum, kredi derecelendirme kuruluşları tarafından not verilirken hesaba katılmıyor” dedi.
Ash ayrıca, Türkiye’nin kamu borçlarının çok küçük bir payının dış borçlardan oluştuğunu ve büyük döviz kuru ayarlamaları olsa bile geri ödemenin hükümete önemli bir etkisinin olmayacağını söyledi.

*TCMB: Akaryakıttaki vergi artışı enflasyondaki iyileşmeyi sınırladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporunda, “Gıda enflasyonundaki yavaşlama sürmüş ancak akaryakıt ürünlerindeki vergi artışı doğrudan ve dolaylı etkileriyle enflasyondaki iyileşmeyi sınırlamıştır.” ifadesine yer verildi. Raporda “Akaryakıt ürünlerinden alınan maktu ÖTV’de 20 kuruş artışa gidilmesinin akaryakıt fiyatları üzerindeki etkisi sınırlı olmakla birlikte, ekim ayında da sürecektir.Ekim ayı başında doğalgaz fiyatlarında gerçekleşen indirimin tüketici enflasyonuna doğrudan etkisinin yaklaşık 0,16 puan olması beklenmektedir.Taze meyve sebze dışı gıda yıllık enflasyonu yüzde 4,78 ile son 5 yılın en düşük seviyesine gerilemiştir.” denildi.

*Hindistan MB faiz indirdi
Hindistan Merkez Bankası politika faizini beklenmedik şekilde 25 baz puan düşürerek yüzde 6,25’e çekti. Piyasalarda beklenti faiz oranlarının yüzde 6,50 seviyesinde sabit bırakılacağı  yönündeydi.  
Hindistan Merkez Bankası açıklamasında, “Küresel büyüme 2016 yılında beklentilerden daha fazla yavaşlıyor. Gelişmiş ülkelerdeki ithalattaki son düşüşle dünya ticaret hacmi de kötüleşti.Brexit sonrası uluslararası piyasalarda hisse senetleri değer kaybetti, para birimlerindeki volatilite arttı.” ifadelerine yer verildi.

*Reel efektif döviz kuru yükseldi
Reel efektif döviz kuru endeksi eylülde bir önceki aya göre TÜFE bazında değer kazanarak 99,45’ten 99,74’e yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan geçici verilere göre, 2003=100 bazlı reel efektif döviz kuru endeksi TÜFE bazında eylülde bir önceki aya kıyasla 0,29 puan artışla 99,74’e ulaştı. Endeks ağustos ayında 99,45 düzeyinde bulunuyordu.

*Gazprom, küresel enerji fiyatlarında artış bekliyor
Gazprom Üst Yöneticisi (CEO) Aleksey Miller, küresel enerji keşif yatırımlarının azaldığını belirterek, “Bu nedenle düşen enerji arzı nedeniyle önümüzdeki dönemde fiyatlarda artış yaşanacak.” dedi.

*Rus ekonomisindeki resesyon 2017’de sona erecek
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ekonomi danışmanı Aleksey Kudrin, Rus ekonomisindeki resesyonun 2017’de sona ereceğini belirtti.
“Rus ekonomisi bu yıl yüzde 0,6 küçülecek, önümüzdeki yıl ise yüzde 0,5 ila 0,8 oranlarında tekrar büyümeye başlayacak.” diyen Kudrin, önümüzdeki yıl uzun süredir devam eden resesyonun artık sona ereceğine işaret etti.

*İran petrol ve gaz sahalarını kasımda ihale edecek
İran Petrol Bakanlığına bağlı Petrol Kontratları Yapılandırma Komitesi Başkanı Seyed Mehdi Hosseini, Tahran’ın yeni petrol kontratı modeli kapsamında yer alan petrol ve doğalgaz sahalarının ihalesinin ilk ayağının en geç kasımda yapılacağını belirterek, “Yeni petrol kontratıyla petrol şirketlerinin risk ve kazançlarını dengelemeye çalışıyoruz.” dedi.

*Piyasalarda son durum
Gün içinde 76.900 seviyelerine kadar gerileyen BIST 100 endeksi, döviz kurundaki yükselişe rağmen pozitif görünümünü korudu ve 77.500 puanı test etti. Dolar/TL 3,0463’e yükselirken, gram altın ise 126 liranın altına geriledi.

AA