BRISA – 3Ç20 Bilanço Analiz
BRISA 3Ç20 döneminde 146 mn TL kar beklentisinin oldukça üzerinde 215.7 mn TL net kar açıkladı. Net kar bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %274 artış gösterdi. Bir önceki çeyrekte 20.7 mn TL net kar açıklamıştı. Satış hacmindeki daralmaya karşın, lastik fiyatlarındaki artış, azalan maliyetler sayesinde kar marjlarının artış göstermesi, azalan kur ve faiz giderleri ile 12 mn TL vergi geliri net kar üzerinde etkili olan ana faktörler oldu.
Satış hacmi daralırken ciro artış gösterdi
Satış gelirleri yıllık %12 artışla 1.132 mn TL seviyesinde gerçekleşti. Yurt içi satış gelirleri %12 artışla 660 mn TL’ye yükselirken, yurt dışı satış gelirleri kur etkisiyle TL bazında %12 artış gösterdi ve 472 mn TL oldu. USD bazında ise yurt dışı satış gelirleri %14 azaldı. 3. Çeyrekte satış hacmi yıllık %6 azalışla 3.200 bin adet oldu. Yurt içi satış hacmi %7 azalışla 1.491 bin, yurt dışı satış hacmi %5 azalışla 1.709 bin adede geriledi. Başta Avrupa pazarları olmak üzere, Covid-19 kaynaklı daralma nedeniyle satış hacmi azalırken, lastik fiyatlarındaki artış ve TL’nin USD karşısında değer kaybetmesinin de etkisiyle cironun artış gösterdiğini görüyoruz.
Fabrika duruşları sonrasında üretimde toparlanma
Covid-19 nedeniyle 2. Çeyrekte üretim kısıtlamalarına giden BRISA, 1.782 bin adet sınırlı üretim gerçekleştirmişti. 3. Çeyrekte üretim yıllık bazda %1 azalarak 2.975 bin adet oldu. Otomotiv sektöründe görülen güçlü talebin katkısıyla önceki çeyreğe göre üretimdeki güçlü artışı olumlu buluyoruz.
Güçlü kar marjları
FAVÖK yıllık bazda %59 artışla 314 mn TL oldu. Brüt kar marjı 7,5 puan artışla %32, FAVÖK marjı 8,3 puan artışla %27,8 seviyesinde gerçekleşti. İlk madde ve malzeme giderlerinin azalması maliyetlerin düşük seviyede kalmasında etkili oldu. Maliyetlerdeki azalışın kar marjlarına ortalama 8 puan katkı sağladığını görüyoruz.
Net borçta azalma var
Şirket hesaplamasına göre 2019 yılsonunda 1.257 mn TL seviyesinde olan net borç, bir önceki çeyrekte 1.158 mn TL seviyesinde gerçekleşirken, 3. Çeyrekte işletme sermayesi yönetimindeki iyileşme ve etkin finansman yönetimi ile 749 mn TL seviyesine geriledi. Cari oran 0,99x ve likidite oranı 0,77x ile kritik seviyelerde bulunsa da net borçtaki azalışı pozitif buluyoruz. Borç çevirmeyle ilgili bir sorun görünmese de rasyoların biraz daha yüksek olmasını tercih ederiz.
Swap işlemleri ve vadeli döviz alım-satım sözleşmeleri ile etkin finansman yönetimi
BRISA, uzun vadeli döviz cinsi krediler için değişken faiz ve kur riskini ortadan kaldırmak amacıyla çapraz kur ve faiz swap işlemleri gerçekleştirmektedir. Ayrıca, Dolar ile hammadde alım işlemlerinden kaynaklanan kur ve emtia fiyat risklerini ortadan kaldırmak amacıyla TL satış/Avro alış ve TL satış/ABD Doları alış özellikli vadeli döviz alım-satım sözleşmeleri yapmaktadır.
Güçlü nakit akışı
2020 yılının ilk 9 ayında yatırım faaliyetlerinden 117 mn TL, finansman faaliyetlerinden 207 mn TL nakit çıkışı olmasına karşın, işletme faaliyetlerinden 701 mn TL nakit girişi sağlayan şirketin nakit ve benzerleri 390 mn TL artarak 1.183 mn TL oldu. Güçlü nakit akışını pozitif buluyoruz.
9 aylık sonuçlar
2020 yılının ilk 9 ayına baktığımızda, İzmit ve Aksaray fabrikasında adet bazında üretim miktarı önceki yılın aynı dönemine göre %11 azaldı. %100 kapasiteyle çalışan Aksaray fabrikasında kapasite %80’e geriledi. İzmit fabrikası kapasite kullanım oranı ise %86’dan %76,5 seviyesine geriledi. Aynı dönemde adet bazında satış hacmi pandemi nedeniyle yurt içinde %1 sınırlı artış gösterirken, yurt dışında %20 azaldı. Toplam satış hacmi %10 gerileyerek 8.315 bin adet oldu.
Azalan satış hacmi ve yurt dışı satışların USD bazında %23, TL bazında %5 gerilemesine rağmen, yurt içi satışların %14 artış göstermesi sayesinde tolam satış gelirleri %6 artışla 2.827 mn TL oldu. Özellikle 3. Çeyrekte azalan maliyetlerin etkisiyle kar marjları 4-5 puan artış gösterdi. Brüt kar marjı %27,5 FAVÖK marjı %22,6 seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK %40 artışla 640 mn TL’ye yükseldi. Yurt içi satışların artış göstermesi, güçlü kar marjları, azalan faiz giderleri ve 18 mn TL vergi geliri sayesinde net kar %321 artışla 312.6 mn TL’ye yükseldi.
Değerlendirme
BRISA finansal sonuçlarını olumlu buluyoruz. Beklenti üzerinde gelen net kar rakamı ile hissenin pazartesi günü pozitif açılış yapmasını bekliyoruz. Ancak, 4. Çeyrekte Avrupa Bölgesi başta olmak üzere dünya genelinde ülkelerin karantina kararı alması lastik pazarındaki daralmanın daha yüksek olmasına neden olabilir. Covid-19 krizinin 4. Çeyrekte artarak devam etme ihtimali BRISA için risk oluşturmaktadır. 3. Çeyrekte güçlü finansal sonuçlar açıklayan şirketin, tarihsel piyasa çarpanlarına göre makul fiyatına yaklaşmakta olduğunu söyleyebiliriz. BRISA için aşağı yönlü düzeltmeleri alım fırsatı olarak görüyoruz.
Kaynak: İntegral Yatırım