Brent petrol ise 8 ayın yükseğine tırmandı

İran’ın bazı ülkelere petrol ihracını keseceğini açıklaması ve yatırımcının Avrupa Birliği’nin Yunanistan’ı kurtarma konusunda yolun sonuna geldiğine olan inancın güçlenmesi ile cuma günü 8 ayın en yüksek seviyesi olan 120,7 dolar seviyesine yükselen brent petrol, bu sabah ise 120,9 dolar seviyesini görürken petrol de 9 ayın yükseğine çıktı.

Üst üste dört gündür yükseliş kaydeden petrol vadelileri yüzde 1.9 kadar tırmanarak 9 ayın yükseğine çıktı. İran Petrol Bakanlığı’nın resmi haber sitresinden yapılan açıklamada İran’ın İngiliz ve Fransız şirketler yerine yeni müşteriler bulduğu bilgisi yer aldı.

NYMEX elektronik işlemlerdeki mart teslimli ham petrolün varili 1.97 dolar artışla 5 mayıs tarihinden beri en yüksek seviye olan 105.21 dolara ulaştı. Londra’daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası’ndaki nisan teslimli brent petrolün varili ise 1.57 dolar ya da yüzde 1.3 artışla 121.15 dolara ulaştı. Böylece Avrupalı kontrat ile Batı Teksas’ın kontratı arasındaki fark 15.65 dolar oldu.

Avrupa Maliye Bakanları tarafından bugün onaylanması beklenen Yunanistan’ın 2. Kurtarma Fonuna IMF’nin asgari bir tutarla katkıda bulunması, AB hükümetlerinin Euro bölgesindeki daha önce gerçekleşen 3 kurtarma paketine kıyasla, bu sefer verilecek kredilerden daha fazla pay almaları bekleniyor.

FT’ye göre, Yunanistan, IMF ve Avrupa Birliği’nden (AB) 136 milyar euroluk ilk kurtarma paketinden kalan 34 milyar avroya ek olarak fona ihtiyacı var. Bu tutar AB liderlerinin ekim ayında anlaştıkları tutarın 6 milyar euro üzerinde iken, Almanya ve bazı diğer ülkeler 130 milyar eurodan fazla bir tutara sıcak bakmıyor. Yetkililerin ayrıca Euro bölgesi merkez bankalarının olabilecek katkılarının da tartışabileceğini, bankaların ellerindeki bonoların, kurtarma fonu ile birlikte başlatılacak 200 milyar euroluk bono yeniden yapılandırılmasına eklenebileceği bildiriliyor.

Avrupa Merkez Bankası’nında, elindeki Yunanistan bono portföyünden ilerde edebileceği karından kısmen vazgeçmesi ümit ediliyor. ECB’nin katkısı ile verilecek tutar IMF ve Euro bölgesinden gelebilecek katkı 130 milyar euroda kalabilecek.

Çin kredi büyümesini desteklemek için enflasyon ve konut fiyatlarındaki kontrolü elden bırakmadan munzam karşılıklarda yüzde 0,5 indirimle ekonomi politikalarında ince ayara gitt. Büyük bankalar için rasyo, indirimden sonra yüzde 20,5 olurken tahminler indirimin 400 milyar yuan (63,5 milyar dolar) likidite imkanı yaratacağı yönünde.

Çin, en son munzam karşılık indirimi kasım sonunda yaparken munzam karşılıklardaki bu artış, ocak ayında bankacılık sektöründe kredi büyümesindeki zayıflama ile birlikte geldi. Yeni krediler ocak ayında geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde 30 gerilerken 2007’den beri yılın ilk ayı için en düşük rakama işaret ediyor.

Çin Merkez Bankasının bu adımı bölgede ve dünya genelinde merkez bankalarının almış oldukları parasal genişleme kararlarının arkasından geldi. Kriz sonrasında verilen teşviklerle hızla fiyatları yükselen konut piyasasında 2012 yılında düzeltmenin devam edeceği öngörülüyor. Çin’de hükümet tahminleri konut yatırımlarının 2011’deki yüzde 28’den büyümeden 2012’de yüzde 18’e gerilemesini, ekonomik büyümenin yüzde 8,5 civarında olmasını bekliyor.

ABD borsaları haftayı yükselişlerle tamamladı. S&P 500, Cuma gününü 1.361 ile son 9 ayın en yüksek seviyesinden tamamladı. S&P 500 haftalık bazda yüzde 1,4, Dow Jones da yüzde 1,2 yükseliş kaydetti. Avrupa borsalarından Almanya’nın DAX ve Fransa’nın CAC-40 endeksleri Cuma gününü yüzde 1,4 artışla tamamlarken, haftalık bazda ise sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 2,0 değer kazandılar. DAX 6.848, CAC-40 3.440 ile Ağustos 2011’den bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

Kaynak: www.bloomberght.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir