Borsada çılgınlık arayışları

İşlenecek varlık var ise finans piyasaları bunun için uygun ortamdır. Doğru adımların atılması varlık artışı getirirken, tersi durumda kayıpları telafi edecek enerji yoksunluğu yükselmektedir. Yani yanlış planlama sonucu riskin yönetilememesi sürdürülebilir varlık değer korumasını engellemektedir. Bu engeldir ki ekonomik değer kayıplarına da götürmektedir.

Borsa içindeki şirketler için de benzer durum geçerlidir: gerek yatırımcı tarafı, gerekse şirket yönetimi tarafı riski yönetemezse kayıplar artar. Kazançlar varsa da finansman giderlerince yutulabilir. Yüksek ihtimalli bu durumu sanayi şirketlerinde vurgulanacak kadar görmekteyiz. Bunun sonucunda yaratılan kırılımlar, finans matematik davranışlar merak edilmesi gereken sinyaller verirken eski metotlarla yolu aydınlatmaya çalışıyoruz.

Her ne kadar savunulsa da artık çürümeye başlayan gerçek var: mali sistemde faaliyet gösteren ve esas amacı, varlık sebebi aracılık olan finansman kurumları ekonomik büyümenin sağlığı açısından çok önemlidir. Bu ve benzeri tezler savunulsa da gelişmişlik arttıkça alternatif çözümler de değişmektedir. Çok farklı yapıda ve çok sayıda finansman sunan kurumların farklı model çözümleri olması gereklidir. Ancak, bazı durumlarda benzerliği yüksektir. Derin finansal sistem için öncelikli şartlardan biri rekabetçi bakışa sahip olmaktır. Sistemin derinliği ve gelişmişliği ekonomideki atıl fonların üretime etkin şekilde kazandırılmasında ve finansman maliyetinin baskılanıp, kontrol altına alınmasında önemli role sahiptir. Üretime yönlendirilen bu kaynaklar yatırımları uyaracak, sonucu olarak da yatırımlar  ekonomik büyümeyi etkileyecektir, tetikleyecektir. Dolayısıyla ülke gelişmişliğinde mali sistemin doğru aracılığı önemlidir.

Ancak bu fonksiyon bazen yanlış şekilde de kullanılabilmektedir.  Bunun sonucu olarak da değer arayışları giderek zorlaşmaktadır. Bir ölçü olarak kobi endeksiyle borsa endeksini kıyaslayabiliriz.

XKOBI/BIST100 : Geçmişteki beklentimiz devam ediyor. 2018 ortalarında sonlanan düşüş döngüsü sonucu ihmal edilebilir kırılımlar ile yükseliş devam etmektedir. Çapraz değeri 0.53 değerinden 0.80 değerlerine gelmiş ve geometrik düzeltmesini tamamlayarak ilerlemektedir. Önümüzde 18 ayda 1.0 değerine yükselmesi beklenebilir.

Türkiye, daha iyi sürdürülebilir büyüme metodunu ararken, yeni döneme geçiş eskiyi radikal şekilde  atmayı gerektirmektedir. Bu da samimice doğru adımların açıkça atılmasını gerektiriyor. Bu beklenti, sanayi ve mali kurumların da değişim geçirmesine sebep olacaktır.

Dövizdeki dalgalanma ihracatı teşvik ederken, yapay zekaya dayalı daha güvenilir stratejiyle pazar arayışı hedeflenebilir. Bu faydayla, geçmişin başarılısını değil geleceğin fırsatını erken aşamada yakalamış olursunuz. Doğrulanmış modeller kurmak mümkündür. Buna göre uygulanabilir avantaj getirecek öneri için ülke ve bölge GELECEK dönem skorlama tablolarını inceleyebilirsiniz: daha iyi bakış açısı arayışı için kullanmak gereklidir.

http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant