Borsada baskı ve mesajlar

Borsada verim mart ayında düşmüştü. İç verim olarak tarif ettiğimiz bu durum sonucunda, bahardan bu yana dalgalanma devam etmektedir.

Döviz ve faiz düşerken bile borsanın düşmeye devam etmesi, gecikmeli şekilde farklı hikayeleri yazdırmaya devam ediyor. Para kaybettiren bu durum elbette, ticari anlamda fark yaratamamaktan geçmektedir. Yorum eksikliği sonucu yaşanan kayıplar devam edecektir. Sebebi de değiştirilmesi düşünülmeyen alışkanlıklardır. Oldukça zordur.

Alışkanlıkları değiştirmenin zorluğuna basit vaka örnek verelim: hareketli ortalamalar hemen herkesin basitçe takip ettiği türetilmiş göstergelerdendir. Bunu dahi yeterince derinlikte çalışmadan biliyor görünüp, fırsatları kaçırıp, riskler artınca yorumu doğrulamak sorun değilse nedir? Bundan memnun görünmenin bir sınırı olmalı. Bu sınır da kayıpların derinliğiyle belirlenecektir. Yani kayıplar artacak ve bir noktaya gelene dek yaklaşım, bakış değiştirilmeyecektir. Görüntü fotoğraf halen budur.

BIST100 endeksi 80.000 seviyesine düşer mi?

Basitçe bunu doğrulamaya çalışabiliriz: 120 aylık ortalama herkesin kabul edebildiği, önemli ve basit göstergelerden biridir. Kendisini oluşturan fiyat grafikleri üzerine eklediğimizde anlamlı şablonlar, örüntüler serisinin tekrarlandığını tarihsel grafikler üzerinden görebiliriz.

Borsa endeksi için bu ortalama yaklaşmak veya uzaklaşmak meselesi önemlidir. Bu mesafe koyma şekli veya duruşunun temposu da önemlidir. Yani hızlanan kopmalar düzeltmeleri beraberinde getirir. Böylece piyasa bir sonraki denge noktası için hazırlık yapmış olur.

Geçen yıllarda bu referans ortalamadan hızlı kopmalar oldu ve düzeltmelerini halen yaşamaktayız. İç verimin mart ayında düşme sebebi de bu idi. Bu sebep sonucu beklenen düzeltme devam etmektedir.

Siz de yeni ticari arayışlar içinde olabilirsiniz: daha güvenilir basit metotlarla yatırım kararı vermek isterseniz eğitim / kurs /uygulama için talep bırakabilirsiniz: https://www.paraborsa.net/iletisim/

Dövizdeki dalgalanma dış ticareti teşvik ederken, yepyeni matematik modele dayalı daha güvenilir stratejiyle yeni pazarlar erken aşamada keşfedilebilir. Rakiplere göre avantaj getirecek bu araç gereklidir. Bu faydayla, geçmişin başarılısını değil geleceğin fırsatını erken aşamada yakalamış olursunuz. Doğrulanmış bakış açıları mevcuttur. Buna göre uygulanabilir avantaj getirecek öneri için ülke ve bölge GELECEK dönemde cazip pazarları skorlama tablolarında inceleyebilirsiniz.

Cem Şengezer’i Twitterda takip etmek için: https://twitter.com/for_a_few_quant