Borsa Yorumu / Ünlü & Co – (22.08.2022)

HAFTANIN ODAK NOKTASINDA YİNE FED VAR

Her ne kadar geride bıraktığımız haftada açıklanan FOMC tutanaklarında gerekli mesajlar verilmiş olsa da para politikasının varlık fiyatlarına yön veren ana gündem maddesi olması nedeniyle yeni haftanın odak noktasında bir kez daha Fed’i görüyoruz. Bu kapsamda 25-27 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek olan Jackson Hole sempozyumu haftanın en önemli konu başlığını oluşturuyor. Fed başkanları söz konusu sempozyumda gelecek dönemlerde izlenecek para politikasına ilişkin sinyaller verebiliyor. Dolayısıyla Powell’ın Cuma günü konuşma yapacağı sempozyumdan beklentileri değiştirecek bir açıklama çıkıp çıkmayacağı varlık fiyatlarının seyrinde belirleyici olacaktır. Bu noktada Fed Başkanı’nın özellikle faiz artırımlarının hızı konusunda söyleyeceklerinin önemli olduğunu düşünüyoruz.

İçeride gündemin sakin olduğu haftada yurt dışında ise makroekonomik veri akışı oldukça yoğun seyredecek. Bu kapsamda küresel öncü PMI bileşik endeksinin 47,3’ten büyümeyi daralmadan ayıran 50 sınırına yükselmesi bekleniyor. Mart ayından bu yana geri çekilme eğiliminde olan ABD yeni konut satışlarının ise bu eğilimini devam ettirerek 590 binden 575 bine gerileyeceği tahmin ediliyor. Dayanıklı mal siparişlerinde önceki ay gerçekleşen %2’lik artışın ardından bu kez %0,8 ile daha ılımlı bir büyüme öngörülüyor. Haftalık işsizlik maaşı başvurularının 250 bin seviyesinden çok fazla uzaklaşmayacağı öngörülürken Michigan tüketici güven endeksinde ise 55,1’den 55,5’e doğru sınırlı bir iyileşme bekleniyor.

Büyüme tarafında ise Perşembe günkü ABD GSYH rakamı öne çıkıyor. Hatırlanacağı gibi geçen ay açıklanan öncü veri yılın ilk çeyreğinde %1,6 daralan GSYH’nın ikinci çeyrekte %0,5 olan büyüme beklentisinin aksine %0,9 geri çekildiğini göstermişti Böylece ABD ekonomisi arka arkaya iki çeyrek daralmış oldu. Bu durum resesyon endişelerini canlandıran bir zemin yaratsa da Fed’in Eylül ayından itibaren faiz artırımlarının hızını azaltmasının beklendiğini göz önünde bulundurulduğunda piyasa beklentisinden önemli ölçüde ayrışan rakamın yarattığı baskının oldukça sınırlı kaldığını görmüştük. Ağustos ayı revizyonunda ise verinin -%0,9’da kalması bekleniyor.

Enflasyon göstergelerinde ise gözler PCE endeksinde olacak. Hatırlanacağı gibi önceki ay yıllık bazda %9,1 olarak gerçekleşen TÜFE Temmuz ayında %8,8 olan piyasa beklentisinin de altına inerek %8,5’e gerilemişti. Bu nedenle PCE endeksinde de belirgin bir geri çekilme yaşanması sürpriz olmayacaktır. Ortalama piyasa beklentisi endeksin %6,8’den %6,4’e gerileyeceği yönünde. Çekirdek PCE’de ise %4,8’den %4,7’ye doğru bir gerileme bekleniyor. Daha güçlü bir geri çekilme olması Eylül ayında 75 baz puanlık artırım ihtimalini zayıflatacağı için risk iştahını destekleyen bir zemin yaratabilir.

Fed tutanaklarının ardından bu hafta Perşembe günü ECB tutanakları açıklanacak ancak tarihsel olarak bakıldığında ECB tutanaklarında yeni bir bilgi veya mesaj verilmediği için etki derecesinin limitli kalma ihtimalinin son derece yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

TL: TCMB’nin sürpriz olarak nitelendirebileceğimiz faiz indirimi kararı sonrasında TL dolar karşısında haftayı %1’e yakın değer kaybı ile noktalarken USD/TL kapanışı 18,10’un üzerinde yaptı. İçinde bulunduğumuz dönemde kura yön veren ana unsur teknik göstergeler olmadığı için bu yönde bir değerlendirme yapmak çok sağlıklı görünmese de 18,00 seviyesinin üzerindeki rakamların kırılganlık yarattığını söylemek mümkün. Diğer taraftan Fed’in henüz enflasyonu tam anlamıyla kontrol altına alamadığını düşünürsek faiz artırımlarının yılın sonuna kadar devam etme potansiyeli dolar endeksinin küresel ölçekte dirençli bir görünüm sergilemesini sağlıyor. TL’nin giderek derinleşen negatif reel faiz nedeniyle para politikası tarafında destekten yoksun olduğunu düşünürsek kırılganlığın kısa vadede ortadan kalkması çok kolay görünmüyor.

Borsa İstanbul: Oldukça güçlü bir performans sergilediği haftada %5,4 değer kazanan BIST-100 endeksi böylece yükseliş serisini arka arkaya beş haftaya çıkardı. Teknik açıdan bakıldığında 3000 puanın üzerinde kapanılar yapmaya başlayan endeksin görünümünün pozitif sinyaller vermeye devam ettiğini söyleyebiliriz. Ancak yurt dışı piyasaların genel hatlarıyla durgun olduğunu ve yatırımcıların Jackson Hole sempozyumuna odaklanmaya başladığını unutmamak gerekiyor. Öte yandan politika faizinde 100 baz puanlık indirim yapan TCMB kredi faizleri ve büyüme hızına yönelik yeni bir düzenleme yaptı. Hatırlanacağı gibi PPK toplantısı sonrasında yayımlanan metinde “Son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığı değerlendirilmektedir. Bu çerçevede kurul, makro ihtiyati politika setini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarla daha da güçlendirmeye karar vermiştir” ifadelerine yer verilmişti. Buna göre Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemelerle, bankalar verecekleri ticari kredilerde faiz oranlarına getirilen katsayıya bağlı olarak menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacak. Genel olarak bakıldığında alınan kararların bankacılık sektörünün marjları, varlık kalitesi ve kredi büyümesi açısından negatif bir tablo ortaya koyduğunu söyleyebiliriz.

BIST-30 AĞUSTOS VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 3302 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 3279, 3253, 3230 ve 3203 destek olarak izlenebilir. 3326, 3352, 3375 ve 3402 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL AĞUSTOS VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 18.2450 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 18.1540, 18.0810, 17.9715 ve 17.8435 destek olarak izlenebilir. 18.3360, 18.4090, 18.5185 ve 18.6465 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak: Ünlü & Co