Borsa Yorumu / İntegral Yatırım – (7.10.2024)

Piyasa Beklentimiz

Bist 100 endeksi geçen haftayı %6,8 ekside kapattı. Böylelikle endeks haftalık bazda en kötü haftalık kapanışı gerçekleştirmiş oldu. 30 endeks %7 gerilerken, bankacılık endeksi %10,7 düştü. BİST tüm endeks %5,7 satıcılı kapattı. Cuma günü gelen tepkili alım olmasaydı muhtemelen endeks haftayı 9000 seviyesinin altında kapatacaktı.

Geçen hafta aylık TÜFE verisinin %2’nin üzerinde gelmesi faiz indirim beklentilerinin rafa kalkmasına neden oldu ve bu algılamaları büyük ölçüde bozdu. Yabancı kurumların hemen hepsi faiz indirim zamanını Aralık ya da 2025 Ocak ayına öteledi. Piyasa TÜFE’nin %2’nin altında gelmesini ve TCMB’nin Kasım ayında faiz indirimine başlayacağı algısıyla yatay bölgede stabil hareket ediyordu. Bu beklenti ortadan kalkınca satışlar daha derinleşti ve teminatları tetikledi. Nakit ihtiyacı doğması nedeniyle hisse piyasasında pozisyon kapanışları oluştu ve bu da satışların hızlanmasına zemin hazırladı. Tüm bunlar panik çıkışlarını da tetiklemiş olabilir. Cuma günü gelen alım, tepki alımı idi. Tüm olumsuzlukların geride kaldığını ve piyasanın bu tepkiyle alıma geçeceğini söylemek zor. Şu anda asıl hikaye yüksek faiz. Bankacılık endeksindeki satışların ana nedeni faiz indirimlerinin ötelenebileceğine yönelik algılamalar. Bununla birlikte birkaç haftadır yükselen bankacılık endeksi, bu beklentinin bitmesiyle satıldı. Henüz bu algıyı değiştirecek önemli bir gelişme bulunmuyor. Dolayısıyla endekste satışların yavaşlamasını ancak zayıf eğilimin bir süre 8870 – 9300 bandı arasında sürmesi beklenebilir.

Her şeyden önce oldukça zor bir haftayı geride bıraktık. Dünyada bizim yaşadığımız gibi bir iklim yok. Gündemde savaş var. Ancak dünyada jeopolitik risklere duyarlı enstrümanlara bakıldığında bu kadar kuvvetli, bizim yaşadığımız kadar güçlü savaş fiyatlaması olduğundan bahsetmek güç. Ancak şunu belirtelim, mevcut para politikası bu şekilde sürmeyecek ve ekonomi koşullarındaki sıkılık belli bir noktadan sonra kalkacak. Bu ortam başladığında eliminde değerinin çok daha altında fiyatlanan ve oldukça değerli şirketler olacak. Dolayısıyla belli bir noktadan sonra ucuzluk hikayesinin başlayabileceğini ve hisse bazlı olarak yükselişlerin gelebileceği görüşündeyiz. Buradaki en önemli gelişme aylık enflasyondaki düşüş eğilimi olacaktır. Bu olduğunda piyasada portföylere dahil edilecek oldukça güçlü şirketler bulunacağı görüşündeyiz.

Bu haftaki ajandada en önemli veri Perşembe günü açıklanacak ABD TÜFE verisi olacak. Veriye bağlı olarak hareket eden Fed’in en dikkat ettiği veri olması nedeniyle küresel piyasalarda dikkat çekici bir gündem ve beklenti oluşabilir. Pazartesi günü Çin piyasaları Milli Gün nedeniyle kapalı olacak. İçeride hazine ihalesi takip edilecek. Euro Bölgesi Sentix Güveni ve perakende satışları piyasanın takibinde olacak. Salı günü veri akışı oldukça zayıf ancak Fed üyelerinin açıklamaları oldukça fazla. Bu açıklamalar Fed’in faiz patikasıyla ilgili algılamaları yönetebilecek bir etkiye sahip olabilir. Çarşamba günü de Fed üyeleri açıklamaları ön planda olacak. Her Çarşamba olduğu gibi 17:30’da ham petrol stokları izlenecek. Perşembe günü Türkiye sanayi üretimi Fed üyelerinin açıklamaları ve ABD TÜFE ön planda olacak. Cuma günü ise İngiltere büyüme, sanayi üretimi ve imalat üretimi ile ABD ÜFE ve Fed üyelerinin açıklamaları takip edilecek.

Borsa endeksi teknik olarak 8870 seviyesini destek olarak alması halinde 9300 seviyesine doğru tepki yükselişi yapabilir. Ancak yukarı çok güçlü eşikler var. Dolayısıyla teknik olarak 10.200 seviyesi aşılmadıkça oluşan tüm yükselişler tepki mahiyetinde kalacaktır. Bu nedenle güçlü dirençlere gelindiğinde, bu dirençler aşılamaması halinde satış baskısı sürebilir. 8870 seviyesinin altında kapanışların devam etmesi halinde ise 8500 seviyesine doğru satış baskısının sürmesi beklenebilir.

BIST 100 Endeksi

Borsa endeksi teknik olarak 8870 seviyesini destek olarak alması halinde 9300 seviyesine doğru tepki yükselişi yapabilir. Ancak yukarı çok güçlü eşikler var. Dolayısıyla teknik olarak 10.200 seviyesi aşılmadıkça oluşan tüm yükselişler tepki mahiyetinde kalacaktır. Bu nedenle güçlü dirençlere gelindiğinde, bu dirençler aşılamaması halinde satış baskısı sürebilir. 8870 seviyesinin altında kapanışların devam etmesi halinde ise 8500 seviyesine doğru satış baskısının sürmesi beklenebilir.

Destekler: 9000 / 8850 / 8700
Dirençler: 9200 / 9300 / 9550

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler:

ANHYT, DEVA, OYAKC: 22 günlük ortalama üzerinde güçlenme beklentisi
KRDMD, SNGYO: 50 günlük ortalama üzerinde güçlenme beklentisi
GARAN: 22 günlük ortalamayı aşma potansiyeli
CCOLA, SISE: Hareketli ortalama seviyelerine doğru tepki beklentisi
OTKAR: KAP haber desteği

VIOP Strateji – XU030 Spot Endeks

BIST 30 spot endeksi 7 işlem günü boyunca devam eden düşüşün ardından geçtiğimiz haftanın son işlem gününde %2,42 yükselerek 10127 puan seviyesinden haftayı kapattı. Yeni haftada spot endekste 10200 direncinin aşılması halinde 22 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 10675 seviyesine kadar tepki yükselişi yaşanabilir. Bu nedenle spot endekste 10200 direncinin aşılması ve bu seviye üzerinde saatlik kapanışlar gelmesi halinde vadeli taraftaki kısa pozisyonların sonlandırılarak uzun pozisyonların açılması kazanç yaratabilir.

Kaynak: İntegral Yatırım BİST Günlük Bülten