Piyasa Beklentimiz
Küresel piyasalar Trump’ın beklenenden daha yüksek ölçüde getirdiği tarifelerle çalkalanmaya devam ediyor. Dün ABD endeksleri %6’ya varan kayıplar yaşadı. Nasdaq günü %5,97, 500 güçlü şirketin bulunduğu S&P günü %4,84 ve Dow Jones günü %4’e yakın satıcılı kapattı. Bu sabah ABD future vadelilerinde satışlar yavaşlamış görünüyor. Vadelilerdeki tablo %1’in altında daha yataya yakın bir seyre işaret etse de ABD borsaları açılışında durum tekrar tersine dönebilir. Ancak bugün ekonomik takvimde tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar var. Dolayısıyla verinin yansımasıyla birlikte piyasa hareket etmeyi tercih edebilir. Dolayısıyla bugün TSİ 15:30’da tarım dışı istihdam verisi önemli olacaktır.
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ABD’nin getirdiği ithalat vergilerinin, 2025 yılında global mal ticaretinde yaklaşık %1 oranında bir düşüşe yol açabileceğini söyledi. Piyasa da aslında bu endişeyi çok net bir şekilde yansıtıyor. Güvenli limanlara akın akın bir piyasa hareketi görüyoruz. Bir diğer yandan korku endeksi olarak bilinen VIX son yedi ayın en yüksek seviyesine yükselirken, dolar endeksi (DXY) 101 101 seviyesine doğru gerileyerek ciddi bir güven kaybı yaşadı. Asya piyasaları ve özellikle Japonya hisseleri Trump tarifelerinin ardından sert düşüşünü bugünde sürdürdü. Bu sabah Nikkei %3’iin üzerinde geriledi. Beklentilere göre Çin’in ABD’nin yeni tarifelerine tepkisi iç teşviklere ve ticaret ortaklarıyla bağların güçlendirilmesine odaklanarak olacak.
Bu sabah ons altın dün sert gerilediği yerlerden toparlanmış görünüyor. Teknik olarak 3100 seviyesi üzerinde gün sonu kapanışlarının devam etmesi halinde ons altında oluşabilecek geri çekilmeleri alım fırsatı olacağı görüşündeyiz. Petrol fiyatları ise %7’ye yakın yaşadığı düşüşü sürdürüyor. 68.50 seviyesine olan teknik desteğe doğru geri çekilmeler sürebilir ancak buralardan zayıfta olsa tepkiler gelebilir. EURUSD zayıf dolara karşı çok güçlü bir tepki verdi. 1.12 seviyesinin ana ve güçlü direnç olduğunu hatırlatır ve dolar endeksinin 3 sevidir sürdürdüğü yatay destek olan 100 seviyesinin altında kısa vadede kapatmayabileceğini belirtmek isteriz. Yen ise güçlü bir güvenli liman talebi ve doların gerileme etkisiyle güçlenmeyi sürdürüyor.
Özetle, piyasa Trump etkisini üzerinden atamadı ve atış baskısı sürdü. Bugün de satıcılı seyrin ve dinamiklerdeki bozukluğun devam etmesi bekleriz. Ülkelerden tarifelere karşı ataklar devam ettikçe bu konu ve konunun getirdiği belirsizlik sürecektir. Bu da piyasa fiyatlamalarına yansıyacaktır. ABD ticaret politikasında veriye dayalı bir sertleşme var. Yalnızca siyasi değil, hesaplanmış bir ekonomik baskı uygulanıyor. Türkiye’nin konumu hem jeopolitik hem de ara malı açısından her zaman kritik olmuştur. Konumu gereği kırılgan dengede stratejik bir oyuncu konumuna gelebiliriz. Ancak şimdilik iç tarafta yaşanan siyasi kırılganlıkların ekonomi dinamikleri üzerinde üzerinde oluşturduğu baskı ve belirsizliği izlemeye devam ediyoruz.
Borsa İstanbul’da 19 Mart’tan sonra yaşanan kayıpların telafisi henüz yapılmış değil. Dün küresel piyasalardaki satış baskısına karşın daha güçlü bir endeks görmemize karşın günün sonuna doğru satış baskısı arttı. Endeks günü %0,4 bankacılık endeksi ise günü %1,1 aşağıda kapattı. Dolayısıyla gün sonuna doğru baskı bankacılık tarafından geldi. 5 yıllık CDS 10 puanlık artışla 320 seviyesine geldi. Şimdilik endeksteki hassasiyet sürüyor. Dengeli bir yükseliş ya da bekleyiş olduğunu izliyoruz. EURUSD paritesinin güçlenmesi ve ODD verilerinin güçlü gelmesi dün otomotiv hisselerini ön plana çevirse de şu an sektörel eğilimin değişiklik gösterdiğini izliyoruz. Teknik olarak endekste 9800 üzerinde seyirler oluşmadıkça bu seviye güçlü direnç olmaya devam edebilir. Henüz teknik göstergeler güçlü bir seyre işaret etmiyor. Yatırımcı eğiliminin dövizden uzaklaştığına dair emin olmamız ve para piyasalarındaki seyri izlememiz hisse piyasasına oluşabilecek talebi anlamamız adına destekleyici olacaktır. Bugün yataya yakın satıcılı eğilimli bir açılış bekliyoruz.
BIST 100 Endeksi
BİST100 endeksinde satıcılı seyir dün hafifte olsa devam etti ve kapanış 9484 seviyesinde gerçekleşti. Aşağı yönlü hareketliliğin devam etmesi halinde 9400 seviyesi destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin kırılması durumunda 22 aylık hareketli ortalamanın bulunduğu 9200 seviyesi güçlü ana destek bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan olası tepki alımlarının güç kazanması halinde 9800 seviyesi kritik direnç bölgesi olarak takip edilmeye devam edilebilir. Endekste tekrar güçlü görünümün hissedilmesi açısından 9800 seviyesinin aşılması ve üzerinde günlük kapanış gelmesi önemli.
Destekler: 9400 / 9275 / 9200
Dirençler: 9560 / 9760 / 9800
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler:
KARSN, KCHOL, MAVI: 50 günlük ortalamayı aşma potansiyeli
AKSA, BRSAN, ECILC: 100 günlük ortalamayı aşma potansiyeli
SELEC, TUPRS: 200 günlük ortalamayı aşma potansiyeli
BEYAZ: KAP haber desteği
*Haftalık takibimizdeki hisselerde ASTOR, CIMSA, HALKB, ISMEN ve KOZAL stop oldu. TUPRS için beklentimiz devam ediyor.
Kaynak: İntegral Yatırım BİST Günlük Bülten